Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Εφημερία με… δυο γιατρούς και ολοήμερη αναμονή ασθενών! Κατάσταση εξαθλίωσης τους καταγγέλλουν οι γιατροί στα Επείγοντα

Η «Πολιτεία» άρχισε να καταγράφει την κατάσταση κινδύνου στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» πριν την τραγωδία με τον θάνατο του 49χρονου…!–                              Ακόμα και στις εφημερίες οι γιατροί δεν επαρκούν και δίνουν ηρωικό αλλά άνισο αγώνα…
   Αυτό το ρεπορτάζ ξεκίνησε να γράφεται πριν την τραγωδία με θύμα τον 49χρονο συμπολίτη μας Θοδωρή Νεμουτιάνο.
     Με σκοπό να καταγράψει την πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο του Άγιου Ανδρέα της Πάτρας, ακόμα και σε φάσεις εφημερίας του.
    Μια κατάσταση που θέτει διαρκώς σε «κόκκινο» συναγερμό γιατρούς, εργαζόμενους και φυσικά ασθενείς που περιμένουν με τις ώρες στις ατελείωτες ουρές, μέχρι να φτάσει η στιγμή να εξεταστούν!
    Και όλα αυτά επειδή είναι λίγοι οι γιατροί σε κάθε βάρδια εφημερίας και καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια για να καταφέρουν μείνουν… όρθιοι, παρά την κόπωση και εξάντληση τους, ώστε να εξετάσουν όσους πιο πολλούς ασθενείς μπορέσουν μες τη βάρδια τους.
     Η «Πολιτεία» φέρνει σήμερα στο φως το σημείωμα εισόδου ενός ασθενή, που επαληθεύει όλα τα παραπάνω περί ολοήμερης αναμονής για εξέταση. Και παράλληλα, μεταφέρει την έκκληση απόγνωσης που απευθύνουν γιατροί, μέσα από τα επείγοντα, ζητώντας άμεση ενίσχυση με γιατρούς ανά βάρδια.
     Σε μια περίοδο μάλιστα που παρουσιάζεται νέα έξαρση του COVID, με το νοσηλευτικό ίδρυμα να γεμίζει καθημερινά από νέα κρούσματα αλλά και πολλές δεκάδες ύποπτα κρούσματα. Μια κατάσταση άγχους και αγωνίας, με ασθενείς και γιατρούς στην ουσία να… συμπάσχουν, αφού οι πρώτοι καλούνται να επιδείξουν τεράστιο απόθεμα υπομονής και ψυχραιμίας αλλά και οι γιατροί, απ’ την άλλη, να ισορροπήσουν μεταξύ της ανθρώπινης αντοχής και του στρες της τεράστιας ευθύνης για κάθε κρίσιμη απόφαση που καλούνται να πάρουν, σε κλάσματα δευτερολέπτου, για κάθε ασθενή.
ΜΠΗΚΕ ΣΤΙΣ 10:28 πμ,
ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 10:20 ΤΟ ΒΡΑΔΥ!
    Στην πρώτη περίπτωση, ο ασθενής μπήκε στο νοσοκομείο την περασμένη Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022, της 10:28 το πρωί και πήρε αριθμό προτεραιότητας 120, όπως φαίνεται πάνω στο εισιτήριο εισόδου στο νοσηλευτικό ίδρυμα, που δημοσιεύει η «Πολιτεία»:
      Δηλαδή από τις 8 το πρωί, οπότε ξεκίνησε η πρωινή εφημερία, είχαν ήδη προλάβει να περάσουν πιο πριν άλλοι 119 ασθενείς! Ενώ η σειρά αυτή, ως γνωστόν, διακόπτεται συνεχώς αφού παρακάμπτεται κάθε φορά που ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ κάνουν διακομιδές οι οποίες πάντα προηγούνται.
Στο ίδιο έγγραφο πάνω δεξιά (σε κόκκινο κύκλο) φαίνεται η ώρα κατά την οποία ο ασθενής πέρασε από «Διαλογή»: Στις 12:45! Δηλαδή, ενώ είχαν περάσει δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά!
Αλλά το χειρότερο δεν ήταν αυτό. Ήταν το ότι ο ίδιος άνθρωπος εξετάστηκε τελικά στις… 22:20, δηλαδή 12 ώρες μετά την άφιξη του! Αυτό αποδεικνύεται στο δεύτερο έγγραφο που δημοσιεύει η «Πολιτεία» και είναι η φωτογραφία που εστάλη μέσω viber την ώρα έναρξης της εξέτασης:
    Αν δηλαδή ο άνθρωπος ήταν σοβαρά, θα περνούσε στιγμές κρίσιμες για την υγεία του, εν μέσω μάλιστα μιας απίστευτα μεγάλης και πρωτοφανούς ταλαιπωρίας για τον ίδιο, όπως και για όλους τους υπόλοιπους ασθενείς.
ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ… ΜΙΛΙΟΥΝΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ!
       Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή οι γιατροί ανά βάρδια είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που θα ‘πρεπε για να αντιμετωπιστούν πιο γρήγορα όλα τα περιστατικά. Είναι, για να είμαστε πιο ακριβείς, απείρως λιγότεροι από εκείνους που βάσει προσέλευσης στο νοσηλευτικό ίδρυμα, θα έπρεπε κανονικά να είναι διαθέσιμοι και ετοιμοπόλεμοι στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, σε κάθε εφημερία του εν λόγω νοσοκομείου.
     Αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική και σκληρή τόσο για γιατρούς, που ξεπερνούν τις αντοχές τους, όσο και για ασθενείς που λόγω αναμονής και ταλαιπωρίας δοκιμάζουν την υπομονή τους. Έτσι φτάνουμε στο δεύτερο σκέλος του ρεπορτάζ. Στην… απελπισμένη φωνή γιατρού από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής «γραμμής» που επικοινώνησε με το δημοσιογράφο για να ζητήσει – παρακαλέσει για καταγραφή του προβλήματος και των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό.
«Είμαστε εξαντλημένοι! Σήμερα ετοιμαζόμαστε για εφημερία με μία Ειδικευμένη και μία          Ειδικευόμενη…», είπε με φωνή που πρόδιδε την κόπωση που ήδη υπήρχε. Σε ένα τηλεφώνημα που έγινε γύρω στις 8 το βράδυ και πριν την έναρξη της εφημερίδας του Σαββατοκύριακου.
Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ
   Φάνηκε ανήκουστο σε μια εφημερία νοσοκομείου να υπάρχει μόνο μια Ειδικευόμενη και μια Ειδικευμένη. Για αυτό αρχίσαμε τα τηλέφωνα. Δυστυχώς το επιβεβαίωσαν πολλοί άλλοι γιατροί εντός και εκτός νοσοκομείου (που γνωρίζουν την κατάσταση). «Μα και τις μέρες στις βάρδιες είμαστε τρεις γιατροί εκ των οποίων ο ένας είναι στα COVID, ο άλλος στα ύποπτα και ο τρίτος μόνος στα επείγοντα», μας λέει Ειδικευμένος γιατρός του ιδρύματος!
   Αλλά η επιβεβαίωση ήρθε και από τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ι.Ν.Α. κ. Στέλιο Τσόχατζη. Ο οποίος μας είπε:
   «Η διοίκηση του νοσοκομείο λέει ότι υπάρχουν 12 οργανικές θέσεις καλυμμένες στην Παθολογική. Και πράγματι, σωστό είναι. Το μόνο που δεν λέει η διοίκηση, είναι ότι οι τέσσερις στους δώδεκα γιατρούς μετακινούνται στον Πύργο για να καλύπτουν τα κενά του εκεί νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να είναι ελλιπής ο αριθμός των εδώ διαθέσιμων γιατρών»!
ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΟ ΠΓΝΠ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΡΙΟ!
       Κι όμως είναι αλήθεια! Οι ασθενείς προτιμούν τον «Άγιο Ανδρέα» από το ΠΓΝΠ στο Ρίο, εξαιτίας και του δυσβάσταχτου κόστους μετάβασης. «Με το ταξί οι άνθρωποι θέλουν 12 ευρώ. Βάλτε τα έξοδα για συνοδούς σε περίπτωση εισαγωγής. Υπάρχουν ασθενείς που κάνουν υπομονή για να… έρθει η δική μας εφημερία», μας λέει γιατρός του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας».
     Έτσι ο αριθμός ασθενών που καθημερινά καταφθάνουν στο νοσοκομείο του «Άγιου Ανδρέα» έχει πολλαπλασιαστεί στον υπέρμετρο βαθμό. Μάλιστα λέγεται ότι υπάρχουν ασθενείς που… κάνουν υπομονή μία μέρα, αντέχοντας τον πόνο και την αγωνία που μπορεί να έχουν για την κατάσταση τους, μόνο και μόνο για να… έρθει η σειρά της εφημερίας του «Άγιου Ανδρέα»!
     Ωστόσο, παρά την τρομερή αύξηση των επισκέψεων είναι δυσανάλογος των αναγκών ο αριθμός διαθέσιμων γιατρών. «Πράγματι, ο Άγιος Ανδρέας» ενώ έχει το 1/3 των γιατρών του Ρίου, έχει περισσότερη δουλειά. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ασφυχτική κατάσταση για τους γιατρούς. Γι’ αυτό και πολλοί Ειδικευόμενοι παραιτούνται και φεύγουν», σημειώνει ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Α. κ. Τσόχατζης.           Αναδημοσίευση από politeianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: