Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Όλο το σχέδιο απονομής των εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων

     Σχέδιο για την απονομή όλων των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κύριων και επικουρικών συντάξεων "τρέχει” η κυβέρνηση.
     Πρώτη προτεραιότητα έχουν οι ληξιπρόθεσμες (δηλαδή με πάνω από 3 μήνες αναμονή) αιτήσεις για κύριες συντάξεις από ένα ταμείο ή διαδοχικής ασφάλισης. Δεύτερη προτεραιότητα έχουν οι αιτήσεις για κύριες συντάξεις παράλληλης ασφάλισης. Τρίτη προτεραιότητα έχουν οι αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις.
    Έως τέλος του Αυγούστου έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση πως θα έχει ολοκληρωθεί η απονομή όλων των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, δηλαδή πλέον εκείνες που υπεβλήθησαν το 2020 και 2021 (καθώς έχουν εκκαθαριστεί όλες οι αιτήσεις προ του 2020), σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους με ένα ταμείο ασφάλισης (σ.σ. μόνο από το τέως ΙΚΑ, μόνο από το Δημόσιο, μόνο από τον τέως ΟΑΕΕ κλπ.) και διαδοχική ασφάλιση. (πχ πρώτα ΙΚΑ και μετά Δημόσιο, πρώτα ΟΑΕΕ και μετά ΙΚΑ κλπ.). Μαζί θα δοθούν αναδρομικά, ανάλογα με τον χρόνο αναμονής (από τον μήνα υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως και ένα μήνα πριν το μήνα καταβολής της σύνταξης).
     Αμέσως μετά, το Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, ο e- ΕΦΚΑ θα πατήσει "γκάζι” για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, μαζί και τα αναδρομικά τους, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης τους.
     Έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, με ανακοίνωσή του ο e- ΕΦΚΑ έχει εξαγγείλλει πως θα έχει γίνει η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων παράλληλης ασφάλισης (πχ ασφάλιση ΙΚΑ και παράλληλα ΟΑΕΕ κλπ).
Πιο αναλυτικά:
* Εκκρεμείς συντάξεις από ένα ταμείο και διαδοχική ασφάλισης
    Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του e-ΕΦΚΑ, εκκρεμούσαν τον Ιούνιο περίπου 61.000 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Πλέον δεν υπάρχει καμία εκκρεμής αίτηση για την περίοδο 2016-2019. Επίσης έχει μείνει κάτω από το 9% των αιτήσεων του 2020 και κάτω από το 20% των εκκρεμών συντάξεων του 2021.
    Αυτές οι αιτήσεις θα εξοφληθούν έως τέλος Αυγούστου. Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr θα καταβληθούν 68 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.
* Εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις
    Αμέσως μόλις κλείσει αποφασιστικά το μέτωπο των εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης (ενός ταμείου, διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης), ο e-ΕΦΚΑ θα δώσει έμφαση στη δραστική μείωση και των εκκρεμών συντάξεων επικουρικής ασφάλισης. Καταρχάς και μόνο ο εκμηδενισμός όλων των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών κύριων συντάξεων δίνει ώθηση στην έκδοση των επικουρικών, καθώς ανελαστική προϋπόθεση για την έκδοση της επικουρικής ενός συνταξιούχου αποτελεί η έκδοση της κύριας σύνταξης του.
     Επιπλέον, ο e-ΕΦΚΑ, θα "τρέξει" διαδικασία fast track και για τις επικουρικές συντάξεις (δηλαδή όπως με τις κύριες συντάξεις) από το ερχόμενο φθινόπωρο.
Επίσης επίκειται μεταφορά 200 εισηγητών από την έκδοση κύριων συντάξεων στην έκδοση επικουρικών συντάξεων. Έτσι, γύρω στους 300 εισηγητές θα ασχολούνται με την έκδοση επικουρικών συντάξεων (έναντι 100 που απασχολούνται σήμερα) και γύρω στους 300 εισηγητές θα ασχολούνται με τις κύριες συντάξεις (έναντι 500 που είναι σήμερα).
    Τέλος, προβλέπεται η ενασχόληση των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων, οι οποίοι απασχολούνται με την έκδοση κύριων συντάξεων, και με την έκδοση επικουρικών συντάξεων.
     Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως ψηφιακά, δηλαδή μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, μπορούν να γίνουν όλες οι αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις.
* Eκκρεμείς κύριες συντάξεις παράλληλης ασφάλισης
     Με γρήγορους ρυθμούς "τρέχει” η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων παράλληλης ασφάλισης μετά τη λειτουργία του κατάλληλου λογισμικού στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ στα τέλη του περασμένου μήνα.
     Πρώτη προτεραιότητα είναι να "τρέξουν” αιτήσεις οι οποίες κατατίθενται από την 1η Ιουλίου 2022 και έπειτα. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο e-ΕΦΚΑ, με το νέο αυτό λογισμικό ξεκινούν σε πρώτη φάση να υπολογίζονται οι νέες συντάξεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που εκδίδονται τελευταία. Αυτό σημαίνει πως όσοι αιτούνται παράλληλη ή διαδοχική σύνταξη μετά την 1η Ιουλίου δεν θα περιμένουν τη σειρά τους για εκκαθάριση, αφού εκκαθαριστούν πρώτα όλες οι προηγούμενες αιτήσεις αρχής γενομένης από εκείνες που κατατέθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016. Αντίθετα, θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτές.
    Έπειτα, θα "τρέξουν”, εντός του τρέχοντος μηνός, όπως προβλέπει η ίδια ανακοίνωση του e- ΕΦΚΑ, και οι παλιότερες αιτήσεις, δηλαδή εκείνες που υποβλήθηκαν μεταξύ 13 Μαΐου 2016 - 30 Ιουνίου 2022. Εκείνοι που έχουν αιτηθεί τις συντάξεις παράλληλης ασφάλισης για το παραπάνω χρονικό διάστημα έχουν λάβει την πρώτη σύνταξη από το βασικό ταμείο ασφάλισης κατά το προηγούμενο διάστημα.
     Σύμφωνα με τον e- ΕΦΚΑ η απόδοση των αντίστοιχων αυξήσεων (δηλαδή προσαυξήσεων στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις από το πρώτο βασικό ταμείο τους και αναδρομικών των στους δικαιούχους) θα ολοκληρωθεί εντός 5μήνου, δηλαδή έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022.
Αναδημοσίευση από capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: