Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο η κινητοποίηση ενάντια στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου Αγρινίου.

     Το συλλαλητήριο έγινε με πρωτοβουλία που πήρε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, ενώ για τη καλύτερη διοργάνωσή της είχε προηγηθεί και σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, στην οποία συμμετείχαν αρκετά σωματεία και φορείς της περιοχής. Ωστόσο η οργάνωση αυτή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς πολλοί φορείς έλαμψαν δια της απουσίας τους ή εκπροσωπήθηκαν με δύο – τρία άτομα (ως συνήθως). Και δυστυχώς δεν χωρά καμία σύγκριση με την εικόνα του συλλαλητηρίου του 2016.
Πάνδημο αίτημα η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο Νοσοκομείο Αγρινίου
     Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα και τις ελλείψεις που οδηγούν το Νοσοκομείο σε υποβάθμιση, ενώ πάγιο αίτημα όλων παραμένει η κάλυψη των κενών θέσεων στην ιατρική υπηρεσία, που είναι και το βασικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Παράλληλα σοβαρό ζήτημα που επιδεινώνει την κατάσταση είναι το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Αγρινίου λειτουργεί με τον Οργανισμό του παλιού κτιρίου των 150 κλινών, ενώ πλέον μιλάμε για ένα νοσοκομείο των 250 κλινών!
     Τα προβλήματα που δημιουργεί ο παλιός Οργανισμός είναι πολλά, όπως το γεγονός ότι διατηρούνται ακόμη και προσωποπαγείς θέσεις, με αποτέλεσμα όταν βγαίνουν νέες προκηρύξεις να μην «φαίνονται» τα πραγματικά και λειτουργικά κενά. Επί της ουσίας οι πραγματικές ανάγκες του Νοσοκομείου Αγρινίου δεν έχουν καταγραφεί ποτέ επίσημα. Ο νέος Οργανισμός θα έπρεπε να είχε έρθει μαζί με το νέο κτίριο, αλλά δεν έχει έρθει ούτε 10 χρόνια μετά… Οι ευθύνες βέβαια για αυτό αγγίζουν όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά το τοπικό πολιτικό προσωπικό.
     Στο πλαίσιο της κινητοποίησης εκπρόσωποι των υγειονομικών στάθηκαν αρκετά επικριτικοί στις τοποθετήσεις τους στην πρακτική των μετακινήσεων γιατρών, που ακολουθείται μέχρι τώρα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου και την 6η ΥΠΕ, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΝΑΑ) Μάκης Αραβανής έκανε για πολλοστή φορά λόγο για οριακή λειτουργία των νοσοκομείων, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «είναι ένα βήμα πριν την λειτουργική κατάρρευση»!Το πιο επείγον πρόβλημα είναι ότι έχει ανακύψει σοβαρό ζήτημα υποστελέχωσης σε μια σειρά από τμήματα των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, σε βαθμό που καθίσταται αδύνατη η διαμόρφωση προγραμμάτων εφημερίας για να καλυφθεί ολόκληρος ο μήνας.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το οξυμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Χειρουργική Κλινική. Στην συγκεκριμένη κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου καλύπτονται μέχρι και 18 ημέρες του μήνα με εφημερεύοντες γιατρούς και υπάρχουν τρεις κενές οργανικές θέσεις, αντίστοιχη σχεδόν είναι η εικόνα και σε αρκετά άλλα τμήματα του Νοσοκομείου Αγρινίου.
     Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου μίλησαν οι εκπρόσωποι των υγειονομικών και των φορέων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο όπως τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Μεσολογγίου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ και άλλοι, ενώ την κεντρική ομιλία απηύθυνε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μάκης Αραβανής. Στο συλλαλητήριο το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος και άλλοι.
     Όπως αναφέρθηκε από το Μ. Αραβανή οι επιτακτικές ανάγκες προσλήψεων και για τα δυο νοσοκομεία (Αγρινίου και Μεσολογγίου) έχουν ως εξής:
Νοσοκομείο Αγρινίου:
   3 χειρουργοί, 1 παθολόγος, 2 ιατροί για τα ΤΕΠ (με προτίμηση 1 χειρουργός, 1 παθολόγος), 2 εντατικολόγοι για τη ΜΕΘ, 1 ΩΡΛ, 1 καρδιολόγος και να ολοκληρωθούν άμεσα οι προκηρύξεις σε εκκρεμότητα για 1 ουρολόγο, 1 αναισθησιολόγο, 1 νεφρολόγο, 1 γαστρεντερολόγος, 2 αιματολόγους, 1 μικροβιολόγο, 1 γυναικολόγο, 1 νευρολόγο, 1 πνευμονολόγο, 1 ψυχίατρο.
Νοσοκομείο Μεσολογγίου:
2 αναισθησιολόγοι, 3 χειρουργοί, 2 παιδίατροι, 1 αιματολόγος για την Αιμοδοσία, 1 νευρολόγος, 2 ορθοπεδικοί, 1 ΩΡΛ, 1 οφθαλμίατρος, 1 παθολόγος, 1 γυναικολόγος, 2 μικροβιολόγοι, 1 ακτινολόγος με γνώση αξονικού, 1 ψυχίατρος.
Αναδημοσίευση από dete.gr/
                                        .................................................
Περισσότερα στόν σύνδεσμο που ακολουθεί: https://politeianews.gr/agrinio-xesikomos-gia-tin-ypovathmisi-tou-nosokomeiou/  

Δεν υπάρχουν σχόλια: