Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Λάθη και παραλείψεις στις fast track συντάξεις

     Η πολυδιαφημισμένη παρέμβαση στον ΕΦΚΑ για την έκδοση των εκκρεμών περιπτώσεων συνταξιοδότησης αποδεικνύεται στην πράξη «άνθρακες» καθώς το πρώτο κύμα περιπτώσεως έχει σοβαρά λάθη και παραλείψεις με συνέπεια οι ασφαλισμένοι – υποψήφιοι συνταξιούχοι να αναγκαστούν να σπεύσουν για την υποβολή ενστάσεων για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους.
     Τα λάθη αυτή τη φορά δεν παρατηρούνται στους υπολογισμούς, αλλά στην έκδοση των αποφάσεων «με όσα στοιχεία έχει το σύστημα».
  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν εκδοθεί χιλιάδες αποφάσεις συνταξιοδότησης με λειψούς χρόνους καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αλληλογραφίες μεταξύ των φορέων ενώ οι χρόνοι ασφάλισης δεν είναι ψηφιοποιημένοι.
    Πέραν αυτού σε χιλιάδες περιπτώσεις που οι υποψήφιοι συνταξιούχοι είχαν ζητήσει την εξαγορά πλασματικών ετών για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, οι αποφάσεις έχουν εκδοθεί χωρίς αυτές τις εξαγορές με αποτέλεσμα οι συντάξεις μειωμένες και τα ποσά να είναι πετσοκομμένα.
Βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις αναφέρεται ότι υπάρχει επιφύλαξη και ότι θα εκδοθεί νέα συνταξιοδοτική απόφαση όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανακεφαλαιώσεις των χρόνων αλλά κανείς δεν διαβεβαιώνει τους συνταξιούχους ότι αυτό θα συμβεί μέσα στην επόμενη τριετία.
    Αποδεικνύεται έτσι ότι ο νέος πολυδιαφημισμένος τρόπος έκδοσης συντάξεων δεν είναι παρά μια νέα διαδικασία προσωρινής σύνταξης για να φαίνεται απλά ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Το μάρμαρο της προχειρότητας όμως ξανά θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι.
    Εκτός αυτού η έκδοση μέχρι σήμερα των fast track συντάξεων αφορά αποκλειστικά τους φορείς ασφάλισης που ανήκαν στο υπουργείο Εργασίας και όχι το Δημόσιο. Έτσι οι αποφάσεις που εκδίδονται αφορούν τα ταμεία ΙΚΑ , ΟΑΕΕ , ΕΤΑΑ κλπ.
     Οι αστοχίες παρατηρούνται κυρίως στην αναντιστοιχία μεταξύ του αιτήματος του υποψήφιου συνταξιούχου και της απόφασης που εκδίδεται με τη διαδικασία fast track καθώς σε πάμπολλες περιπτώσεις εκδίδονται αποφάσεις για μειωμένη σύνταξη ενώ έχει ζητηθεί πλήρης, ενώ επί των εγγράφων των αποφάσεων δεν αναγράφονται ούτε οι συντάξιμες αποδοχές με βάση τις οποίες έχουν γίνει οι υπολογισμοί των ποσών.
    Τέλος σε καμία απόφαση δεν αναφέρεται το χρονικό διάστημα που θα αναμένει ο συνταξιούχος την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του φακέλου του και την τελική έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.
    Συγκεκριμένα οι περιπτώσεις που παρατηρούνται αστοχίες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν στις εξής :
  1. Το αίτημα αφορά την απονομή πλήρους σύνταξης και έχει εκδοθεί απόφαση για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης.
  2. Το αίτημα αφορά την απονομή πλήρους σύνταξης με συμμετοχή 2 ή περισσοτέρων φορέων και έχει εκδοθεί απόφαση για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης με χρήση του χρόνου μόνο του ενός φορέα ασφάλισης.
  3. Το αίτημα αφορά την απονομή πλήρους σύνταξης με εξαγορά πλασματικών ετών και έχει εκδοθεί απόφαση για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης χωρίς την εξαγορά πλασματικών ετών.
  4. Το αίτημα αφορά την απονομή πλήρους σύνταξης με καθεστώς βαρέων και έχει εκδοθεί απόφαση για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης.
  5. Το αίτημα αφορά την απονομή πλήρους σύνταξης από φορέα που πρέπει να μεταβιβαστεί ο φάκελος (πχ ΝΑΤ) και έχει εκδοθεί απόφαση για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης από τον τελευταίο φορέα ασφάλισης.
  6. Το αίτημα αφορά την απονομή μειωμένης σύνταξης με συμμετοχή 2 ή περισσοτέρων φορέων ασφάλισης (διαδοχική) και έχει εκδοθεί απόφαση για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης με μόνο το χρόνο του ενός φορέα.
  7. Το αίτημα αφορά την απονομή πλήρους σύνταξης με οφειλές και παρακράτηση οφειλών από τη σύνταξη και έχει εκδοθεί απόφαση για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης χωρίς να παρακρατώνται οι οφειλές και χωρίς να έχει γίνει καταγραφή αυτών.
    Εκτός αυτών των περιπτώσεων σαφώς υπάρχουν και άλλες κατηγορίες πιο λεπτομερείς. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις αυτό που αποτελεί κοινή εικόνα είναι το γεγονός ότι οι αποφάσεις «fast track» είναι ουσιαστικά μια νέα μορφή προσωρινής σύνταξης η οποία υπολογίζεται με πρόχειρο τρόπο και τα όσα στοιχεία υπάρχουν ψηφιοποιημένα εντός της βάσης δεδομένων του e – ΕΦΚΑ που δεν είναι πλήρη.
    Επομένως τεράστια σημασία πλέον για τους συνταξιούχους αποκτά η δεύτερη φάση επεξεργασίας των στοιχείων με βάση την οποία θα πρέπει ο υποψήφιος να καταθέτει τα γνήσια έγγραφα στον e – ΕΦΚΑ για έλεγχο και να αναμένει τουλάχιστον μια τριετία όπως αναφέρουν οι σχετικές διατάξεις για την έκδοση της τελικής απόφασης συνταξιοδότησης.
     Έτσι όταν θα εκδίδεται η τελική απόφαση εάν ο συνταξιούχος δικαιούται προσαύξηση στη σύνταξη θα λαμβάνει αναδρομικά τα ποσά της σχετικής προσαύξησης, εάν προκύπτουν διαφορές προς τα κάτω θα καλείται να επιστρέψει τις διαφορές ενώ αν προκύπτουν οφειλές αυτές θα παρακρατώνται τόσο από τα αναδρομικά όσο και από τις καταβαλλόμενες εφεξής συντάξεις.
    Σοβαρή λεπτομέρεια το ότι στα αναδρομικά των συντάξεων υπάρχει φορολόγηση 20% στην πηγή πράγμα που σημαίνει ότι ο υποψήφιος συνταξιούχος και θα περιμένει και θα πληρώνει σοβαρά αυξημένο φόρο.
     Μεγάλη χαμένοι του εν λόγω συστήματος είναι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι με μόνο χρόνο στο ΙΚΑ που ενώ περίμεναν περίπου 3 – 8 μήνες για την έκδοση οριστικής απόφασης τώρα κινδυνεύουν να περιμένουν ως 3 χρόνια και να λάβουν κουτσουρεμένα αναδρομικά.
Ενδεικτικά παρατίθενται σχετικές αποφάσεις :
  1. Υποψήφιος συνταξιούχος αιτήθηκε απονομής πλήρους σύνταξης με το καθεστώς των βαρέων στα 62 και συνολικά 7.554 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ και 2.475 ημέρες ασφάλισης στον ΟΑΕΕ – ΤΣΑ. Η απόφαση εκδόθηκε με μόνο 6.343 ημέρες ασφάλισης από χρόνο ΙΚΑ και ποσό σύνταξης 575 €.
  2. Υποψήφιος συνταξιούχος αιτήθηκε απονομής πλήρους σύνταξης με 12.000 ημέρες ασφάλισης έχοντας 6.093 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ και 4.975 ημέρες ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ενώ ζήτησε να εξαγοράσει και 950 ημέρες ασφάλισης από πλασματικό χρόνο. Η απόφαση εκδόθηκε για μειωμένη σύνταξη αντί πλήρους με μόνο 6.072 ημέρες ασφάλισης από χρόνο ΙΚΑ και ποσό σύνταξης 377 € (!!!). Σημειωτέον εδώ ότι αν χορηγούνταν προσωρινή το ποσό θα ήταν μεγαλύτερο.
  3. Υποψήφιος συνταξιούχος αιτήθηκε απονομής πλήρους σύνταξης με 12.000 ημέρες ασφάλισης έχοντας 10.466 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ ήδη ανακεφαλαιωμένες με απόφαση από το φορέα ενώ ζήτησε να εξαγοράσει και 1.600 ημέρες ασφάλισης από πλασματικό χρόνο. Η απόφαση εκδόθηκε για μειωμένη σύνταξη αντί πλήρους με μόνο τις ημέρες ασφάλισης από χρόνο ΙΚΑ.
  4. Υποψήφιος συνταξιούχος αιτήθηκε απονομής πλήρους σύνταξης με 12.000 ημέρες ασφάλισης έχοντας 11.288 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ ήδη ανακεφαλαιωμένες με απόφαση από το φορέα ενώ ζήτησε να εξαγοράσει και 800 ημέρες ασφάλισης από πλασματικό χρόνο. Η απόφαση εκδόθηκε για μειωμένη σύνταξη αντί πλήρους με μόνο τις ημέρες ασφάλισης από χρόνο ΙΚΑ.
Δείτε τις αποφάσεις:
                        ΑΠΟΦΑΣΗ_1    ΑΠΟΦΑΣΗ_2    ΑΠΟΦΑΣΗ_3
  • Του Δικηγόρου, ειδικού σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Διονύση Ρίζου mononews.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: