Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Οι αγροτικοί γιατροί στα όριά τους

Οταν ένας γιατρός ξεκινάει τη μέρα του στις 8 το πρωί στο Κέντρο Υγείας όπου κάνει το αγροτικό του και 24 ώρες αργότερα –έχοντας εργαστεί ασταμάτητα– βρίσκεται στο ίδιο σημείο, δηλαδή στην έναρξη μιας ακόμα βάρδιας, υπάρχει πρόβλημα. Οταν ο γιατρός αυτός μέσα σε αυτό το 24ωρο που μεσολάβησε έχει κληθεί να διανύσει 600 χιλιόμετρα πήγαινε-έλα για να εφημερεύσει στα επείγοντα του γενικού νοσοκομείου του νομού και να συνοδεύσει βαριά πάσχοντα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο άλλου νομού, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Οταν επιπλέον ο γιατρός αυτός είναι αγροτικός –που σημαίνει ότι δεν έχει καμία κλινική εμπειρία και χρειάζεται να έχει πάντα έναν επιβλέποντα– αλλά καλείται να εφημερεύει στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών), να καλύπτει ανάγκες στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου και να διακομίζει ασθενείς μόνος του, χωρίς την παρουσία ειδικευμένου επιμελητή, τότε υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Ο Πάνος Ευθυμίου, αγροτικός γιατρός στο Γύθειο, περιγράφει στην «Εφ.Συν.» τη σκληρή καθημερινότητα του ίδιου και των συναδέλφων του. Αφηγείται μία μέρα του που ξεκίνησε στις 8 το πρωί στο Κέντρο Υγείας Γυθείου για να κάνει τη βάρδιά του. Στις 2.00 το μεσημέρι έφυγε άρον άρον, γιατί μία ώρα αργότερα –στις 3.00– είχε λάβει «εντέλλεσθε» από τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να βρίσκεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης – 50 χιλιόμετρα μακριά. Τελειώνοντας κι εκεί την εφημερία στη 1.00 τα ξημερώματα, τον έστειλαν να συνοδεύσει διακομιδή στην Πάτρα (500 χιλιόμετρα πήγαινε-έλα) για να επιστρέψει στις 7.00 το επόμενο πρωί στη Σπάρτη και να πρέπει να βρίσκεται στις 8.00 στο Κέντρο Υγείας Γυθείου για να αναλάβει υπηρεσία!

«Είναι πολλά τα προβλήματα», μας λέει. «Εδώ και αρκετούς πλέον μήνες από την ανάληψη υπηρεσίας υπαίθρου, έχουμε γίνει καθημερινά μάρτυρες και θύματα δυσμενών εργασιακών συνθηκών και υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της Λακωνίας», τονίζει. Κανένα πρόβλημα φυσικά δεν βλέπει η κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει από τη μία το ξήλωμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και από την άλλη τις μετακινήσεις από εδώ και από εκεί γιατρών για να καλύψει κενά, δημιουργώντας όμως καινούργια.

Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης επιμένει να καταθέτει αιτήματα, που παρουσιάζονται με τη συναίνεση των αγροτικών γιατρών, προς την 6η ΥΠΕ σχετικά με εφημέρευση στο νοσοκομείο των αγροτικών γιατρών παρά τη βούλησή τους. Με τη σειρά της η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ εκδίδει αποφάσεις για μετακίνηση και εφημέρευση στο νοσοκομείο.

Οι αγροτικοί γιατροί επανειλημμένα έχουν δηλώσει εγγράφως στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ την άρνησή τους για εφημέρευση στο νοσοκομείο για μία σειρά από λόγους, ενώ εκπέμπουν σήμα κινδύνου με ανοιχτή επιστολή προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, τη διοίκηση του νοσοκομείου Σπάρτης και κάθε αρμόδιο, προειδοποιώντας με παραιτήσεις (ολόκληρη η επιστολή έχει δημοσιευτεί στην efsyn.gr).

Eπισημαίνουν ότι στα ΤΕΠ δεν υπάρχει διαρκής παρουσία ειδικευμένου επιμελητή, ενώ απουσιάζουν νευραλγικές ειδικότητες όπως καρδιολόγος, παιδίατρος, ακτινολόγος. «Συνεπώς, οι εφημερίες στελεχώνονται σε μεγάλο βαθμό από αγροτικούς γιατρούς με ελάχιστη έως μηδαμινή προϋπάρχουσα κλινική εμπειρία, με αποτέλεσμα τη μη εύρυθμη λειτουργία του προς όφελος των ασθενών», εξηγεί ο Π. Ευθυμίου.

Δεύτερον, οι αγροτικοί γιατροί καλούνται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο διαμονής τους έπειτα από 24 και παραπάνω ώρες διαρκούς εργασίας, θέτοντας την ατομική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο. Σημειώνεται ότι οι αγροτικοί γιατροί ουδέποτε έχουν αποζημιωθεί για το κόστος των συγκεκριμένων μετακινήσεων.

Επιπλέον, πραγματοποιούνται διακομιδές ασταθών κλινικά περιστατικών και περιστατικών που δεν συνάδουν με την εκπαίδευση και κατάρτισή τους, διακομιδές που μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά, διασωληνωμένους ασθενείς, καθώς επίσης και νεογνά - παιδιά που απαιτούν την παρουσία ειδικευμένου γιατρού.

Επιπρόσθετα, καλούνται για μετακίνηση και για την κάλυψη αναγκών της παθολογικής κλινικής, με καθήκοντα που περιλαμβάνουν συγγραφή εξιτηρίων με οδηγίες εξόδου σε ασθενείς που ουδέποτε έχουν εξετάσει και παρακολουθήσει την πορεία νοσηλείας τους!

Η διαρκής προσπάθεια για κάλυψη των αναγκών τoυ Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης από αγροτικούς γιατρούς του Κέντρου Υγείας Γυθείου έχει ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση και απουσία αγροτικών ιατρών από το Κέντρο Υγείας και τα περιφερικά ιατρεία του Νομού Λακωνίας για τα οποία έχουν διοριστεί.

ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ: Επιβεβαιώνεται η κατάσταση διάλυσης

«Αντί για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, η κυβέρνηση ακολουθεί διαρκώς τη γνωστή επικίνδυνη συνταγή αναγκαστικών μετακινήσεων γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από Κέντρο Υγείας σε νοσοκομείο», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) σε ανακοίνωσή της. «Η ανοικτή επιστολή των αγροτικών γιατρών του Κέντρου Υγείας Γυθείου έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά καταγγελιών και επισημάνσεων των νοσοκομειακών γιατρών της περιοχής και της ΟΕΝΓΕ που μέχρι στιγμής έχουν αγνοηθεί προκλητικά από την πολιτική ηγεσία».

«Μετακινούν από εδώ και απο εκεί. Κλείνουν μία τρύπα και ανοίγουν άλλη», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια το ΕΣΥ έχει μετρήσει 10.000 αποχωρήσεις (ρεκόρ!) και 0 προσλήψεις, ενώ υπολογίζει ότι το 2023 το σύστημα υγείας θα μετρήσει 5.000 αποχωρήσεις.

«Αποχωρούν γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό προς συνταξιοδότηση ή για δουλειά στο εξωτερικό με καλύτερες συνθήκες εργασίας και απείρως καλύτερες αμοιβές. Ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας πια στη χώρα μας σε πολλές περιπτώσεις προσφέρει καλύτερες αμοιβές», καταδεικνύει και προσθέτει ότι «δεν πρόκειται να προσελκύσουμε γιατρούς με 1.850 ευρώ τον μήνα, νοσηλευτές ή διασώστες με 800 ευρώ τον μήνα, τραυματιοφορείς με 650 ευρώ τον μήνα».

Αναδημοσίευση από: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: