Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Παιδιά από την Άρτα και την Τήνο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας λόγω έλλειψης γιατρών

Δυο παιδιά από την Άρτα και την Τήνο μεταφέρθηκαν στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες λόγω έλλειψης γιατρών σε μεγάλα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

«Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές ανισότητες στη παροχή υπηρεσιών υγείας σε ενήλικες και παιδιά σε σημείο που ασθενείς στη Περιφέρεια να αισθάνονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτό φάνηκε πολύ στους βαρέως πάσχοντες από κορονοϊό, αλλά και στα ποσοστά θνητότητας σε κάθε νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το διαπιστώνει κανείς με τις κλίνες ΜΕΘ παίδων, όπου για όλη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν 8 κλίνες διαθέσιμες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Επίσης με την αδυναμία πολλών περιφερειακών νοσοκομείων να κάνουν απλές χειρουργικές επεμβάσεις κτλ», αναφέρουν πηγές της ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτουν: «Η κατάσταση με τις περιφερειακές ανισότητες ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται λόγω των μαζικών παραιτήσεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας, την απροθυμία νέων επαγγελματιών υγείας να δουλέψουν σε νοσοκομεία της περιφέρειας λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών μισθών που δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα διαβίωσης, τη μη ειλικρινή στάση της πολιτείας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων εν μέσω χειροκροτημάτων για τους υγειονομικούς όπως η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, οι αυξήσεις μισθών κλπ».

Στη συνέχεια κύκλοι της ΠΟΕΔΗΝ έκαναν γνωστά τα δύο προαναφερθέντα περιστατικά: «Τον περασμένο μήνα, στις 20 Ιουλίου, ένα 10χρονο παιδί από την Άρτα εισήχθη στη παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Άρτας με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Την επόμενη ημέρα οι παιδίατροι του νοσοκομείου έκριναν ότι πρέπει να εξετασθεί από παιδογαστρεντερολόγο για να υποβληθεί σε γαστροσκόπηση.

Στην Άρτα δεν υπάρχει, στα Ιωάννινα δεν υπάρχει, στο παιδιατρικό νοσοκομείο Καραμσνδάνειο της Πάτρας δεν υπάρχει, στο Πανεπιστημιακό του Ρίου είναι ένας, αλλά δεν μπορεί να βρίσκεται νυχθημερόν στο νοσοκομείο και εκείνη την ημέρα δεν εφημέρευε. Έτσι, η οικογένεια αναγκάσθηκε να έρθει στην Αθήνα για να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» με μεγάλη ταλαιπωρία και έξοδα. Τελικά, έκανε γαστροσκόπηση το παιδί και ευτυχώς δεν πάσχει από κάτι σοβαρό. Ελάτε στη θέση της οικογένειας και του παιδιού. Η οικογένεια μπορεί να μιλήσει για τον «Γολγοθά» της.

Το Δεκαπενταύγουστο ένα παιδί από τη Τήνο είχε συμπτώματα οξείας σκωληκοειδίτιδας. Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Τήνου διακόμισαν το παιδί στο νοσοκομείο Σύρου μετά από επικοινωνία που είχαν με παιδίατρο του νοσοκομείου, ο οποίος αποδέχθηκε το περιστατικό. Το Νοσοκομείου Σύρου είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Το παιδί διαγνώστηκε με οξεία σκωληκοειδίτιδα και έπρεπε άμεσα να χειρουργηθεί. Το νοσοκομείο της Σύρου αδυνατούσε και με αεροδιακομιδή κατέληξε σε νοσοκομείο της Αττικής».

Καταλήγοντας οι πηγές της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνουν: «Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η διαχρονική έλλειψη στα νησιά λειτουργίας παιδοχειρουργικού τμήματος. Στις Κυκλάδες δεν υπάρχει παιδοχειρουργός. Έτσι ένα παιδί για να χειρουργηθεί πρέπει να έρθει Αθήνα».

Αναδημοσίευση από: ieidiseis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: