Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Πόσοι υπάλληλοι και με ποιο τρόπο, θα φύγουν από το Δημόσιο μέχρι το 2016.

        Ο στόχος για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα  με την προθεσμία να έχει οριστεί μέχρι το τέλος του 2015.
        Η μείωση του προσωπικού είναι ήδη σημαντική, όπως καταγράφηκε στα τέλη του 2013. Ο στόχος αυτός πραγματοποιείται μέσω του αυστηρού κανόνα του 1:5, δηλαδή μόνο ένας εργαζόμενος μπορεί να προσληφθεί για κάθε πέντε που αποχωρούν με συνταξιοδότηση.
       Παράλληλα έχει υιοθετηθεί διετές σχέδιο δράσης για τη διοικητική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει ολοκληρωμένη στρατηγική. Το σχέδιο ασχολείται με την κινητικότητα, την απόδοση της διαχείρισης, τις πειθαρχικές υποθέσεις, την κατάρτιση, την επιλογή των ανώτατων διοικητικών στελεχών, τους ρόλους και την αξιολόγηση της διαχείρισης του δικτύου και των διευθυντών ανθρώπινου δυναμικού.
         Η σχετική νομοθεσία για τη βελτίωση του ισχύοντος συστήματος αξιολόγησης αναμένεται να εγκριθεί τον Απρίλιο και μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, αναφέρει η έκθεση.
       Ένα νέο σύστημα για την πρόσληψη διευθυντικών στελεχών, που νομοθετείται, αναμένεται να φέρει πλήρη ανανέωση του προσωπικού μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Όμως ταυτόχρονα πρέπει να γίνει μια πιο προσεκτική αξιολόγηση των νεοεισερχόμενων, επισημαίνει η Κομισιόν.
        Οι αρμόδιες αρχές σκοπεύουν να εισαγάγουν ένα νέο καθεστώς «κινητικότητας» ως μόνιμο μηχανισμό για τις εθελοντικές και υποχρεωτικές μετακινήσεις. Το καθεστώς αυτό αποσκοπεί στην καλύτερη κατανομή του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση, χωρίς να συνδέεται με τις εξόδους και χωρίς να απαιτεί την τοποθέτηση των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα με μειωμένες αποδοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: