Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Ερχεται νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

       Μετά το Πάσχα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αλλαγή του τρόπου επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επανέλαβε ότι αποσυνδέεται το μέτρο της κινητικότητας από τις απολύσεις, μετά και την ολοκλήρωση των 25.000 διαθεσιμοτήτων που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα.
        Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, τόνισε ότι με τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων θα υπάρξει μία «νέα ηγεσία» στο Δημόσιο, ενώ άφησε ανοικτό να υπάρξει και συμμετοχή στελεχών του ιδιωτικού τομέα μελλοντικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προβληματιστήκαμε αν θα έπρεπε να ανοίξουμε τις θέσεις των γενικών διευθυντών και σε υποψηφίους από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά, τελικά, σε αυτή τη φάση αποφασίσαμε να είναι υποψήφιοι μόνο από τον δημόσιο τομέα».
        Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι εξετάζεται ένα νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο και το οποίο θα περιλαμβάνει τη χορήγηση πριμ παραγωγικότητας στους δημόσιους υπαλλήλους που διακρίνονται για την αποδοτικότητά τους. Όπως είπε, τα χρήματα που θα βρεθούν για το πριμ παραγωγικότητας δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, αλλά θα είναι ένα μέτρο «δημοσιονομικά ουδέτερο». Άλλωστε, το νέο μισθολόγιο θα προέλθει έπειτα από συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών. Πάντως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν μισθολογικές ανακατατάξεις, χωρίς να προσδιορίσει ποιες ομάδες υπαλλήλων θα υποστούν νέες περικοπές μισθού, με αφορμή και τον νέο τρόπο αξιολόγησης.
         Όσον αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την ποσόστωση στη βαθμολόγησή τους, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι όσοι λαμβάνουν τον κατώτερο βαθμό δεν κινδυνεύουν με απόλυση ή διαθεσιμότητα, ενώ για τις απολύσεις ανέφερε ότι πέρα από τις απολύσεις των 15.000 υπαλλήλων του 2014, που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις συνδεδεμένες με ποσοτικό στόχο και με διαθεσιμότητα».
          Ωστόσο, προσέθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν άλλες απολύσεις στο Δημόσιο» οι οποίες μπορούν να γίνουν μόνο για πειθαρχικά παραπτώματα και κατάργηση θέσεων και οργανικών μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: