Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Παρέμβαση της ΑΔΕΔΥ στον Υπουργό Εργασίας.

Κύριε Υπουργέ,
        Με την πρόσφατη ψήφιση του Νόμου καταργήθηκαν οι κοινωνικοί πόροι υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).
       Συνέπεια της -από 1/1/2015- κατάργησής του θα είναι η αδυναμία του ΜΤΠΥ να καταβάλλει μερίσματα σε συνταξιούχους του Δημοσίου. Ήδη, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΜΤΠΥ προτείνεται η μείωση των μερισμάτων, καθώς και η αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων, με την αιτιολογία της διασφάλισης της βιωσιμότητάς του.
Κύριε Υπουργέ,
      Μετά από τέσσερα χρόνια αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων, συνεχούς λιτότητας, αυξήσεων των έμμεσων και άμεσων φόρων και των ειδών πρώτης ανάγκης, η σχεδιαζόμενη μείωση του μερίσματος στους συνταξιούχους, που για πολλούς είναι σε επίπεδα ελεημοσύνης, θα τους οδηγήσει στα επίπεδα της φτώχειας. Η αύξηση των εισφορών των Δημοσίων Υπαλλήλων οδηγεί σε μια επιπλέον μείωση του μισθού τους που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση.
    Όμως οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν έχουν καμία ευθύνη για την οικονομική κατάσταση του ΜΠΤΥ. Υπεύθυνες είναι οι Κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών που με τις πολιτικές τους οδήγησαν τα ασφαλιστικά ταμεία σε πλήρη κατάρρευση. Στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών έγινε η καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από τις Τράπεζες και το Χρηματιστήριο, η αλλαγή της σχέσης εν ενεργεία – συνταξιούχων εξαιτίας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων κλπ.
Για τους λόγους αυτούς:
1. Δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε το ΜΤΠΥ να στερείται πόρους ζωτικής σημασίας εξαιτίας των πολιτικών που ασκούνται και βάζουν σε κίνδυνο την ύπαρξή του. Το ΜΤΠΥ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων και στηρίζει την ελληνική κοινωνία για περίπου δύο αιώνες. Οι 280.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν το μέρισμά του και τα μέλη των οικογενειών τους,  δεν είναι «συντεχνία» και είναι απαράδεκτοι και προσβλητικοί αυτοί οι χαρακτηρισμοί.
2. Ζητάμε:
- Την άμεση ενίσχυση του Ταμείου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή τον ΑΚΑΓΕ.
- Την ενίσχυση της βιωσιμότητας του Ταμείου με τη θεσμοθέτηση νέων πηγών εσόδων.
- Την κατάργηση της επίμαχης διάταξης, με την οποία καταργήθηκαν οι πόροι που προβλέπονταν μέχρι τώρα.
3. Ζητάμε, το συντομότερο δυνατόν, συνάντηση μαζί σας, ώστε να σας καταθέσουμε τις απόψεις μας για τη βιωσιμότητα του ΜΠΤΥ και να μας γνωστοποιήσετε τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με τις φημολογούμενες ενοποιήσεις των Ταμείων.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: