Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Δημόσια νοσοκομεία: Αξιολόγηση και εξυγίανση α λα γερμανικά

         Γερμανικό μοντέλο για τη χρηματοδότηση και την αξιολόγηση των νοσοκομείων προωθεί το υπουργείο Υγείας. Ηδη έχει κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο που προβλέπει τη σύσταση εταιρείας με μετόχους τα δημόσια νοσοκομεία, τις ιδιωτικές κλινικές και τον ΕΟΠΥΥ, με σκοπό να συμφωνήσουν τον τιμοκατάλογο των επεμβάσεων και των ιατρικών πράξεων.
       Οι εμπνευστές του σχεδίου, αντλώντας την αισιοδοξία τους από την αποτελεσματικότητα του γερμανικού συστήματος, φιλοδοξούν ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας θα γίνουν με τον τρόπο αυτόν οικονομικά ανεξάρτητα. Και αυτό διότι το τιμολόγιο θα επικεντρώνεται στην ασθένεια - θα είναι δηλαδή κομμένο και ραμμένο στο κόστος που προκύπτει για την αντιμετώπισή της - και όχι στον ασθενή.
      Ετσι, ο νέος τιμοκατάλογος έχει στόχο να μην μπαίνουν μέσα ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία ούτε τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Οπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Υγείας το όφελος θα είναι διπλό, καθώς παράλληλα θα ισχύσει ένα αυστηρό σύστημα αξιολόγησης. Βάσει αυτού θα μπαίνει στο μικροσκόπιο η παρεχόμενη ποιότητα και ποσότητα των υπηρεσιών τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών νοσοκομείων, προωθώντας τον ανταγωνισμό.
         ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ. Ειδικότερα και σύμφωνα με το πλάνο που καταρτίζει το υπουργείο Υγείας, το σχέδιο χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Σε πρώτη φάση οι τεχνοκράτες θα κάνουν φύλλο και φτερό τα στοιχεία του ΕSΥΝΕΤ (Σύστημα Συλλογής Στατιστικών Δεδομένων Μονάδων Υγείας), του χάρτη υγείας αλλά και ιατρικών φακέλων ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία.
Στη λίστα με τα στοιχεία που πρέπει να μελετήσουν συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές φαρμάκων, το κόστος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων καθώς επίσης και οι μισθοί προσωπικού. Οι πληροφορίες που θα αντλήσουν θα αποτελέσουν οδηγό για τη δημιουργία του Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΣΑΝ) που θα ισχύσει στην Ελλάδα.
        Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΟΠΥΥ, το γερμανικό σύστημα δεν είναι... κινέζικο. «Κάθε τιμή για μία χειρουργική επέμβαση (π.χ. αρθροπλαστική ισχίου) ή ιατρική πράξη (π.χ. γαστροσκόπηση) προκύπτει ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο με παραμέτρους όπως το φύλο και την ηλικία του ασθενούς, την πάθηση και τις ενδεδειγμένες ημέρες νοσηλείας». Οι Γερμανοί όμως έχουν κάνει ένα βήμα παραπέρα, αφού στον σχετικό τιμοκατάλογο - δηλαδή στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) - περιλαμβάνουν έπειτα από σχετική μελέτη και τις αμοιβές του προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού), ακόμη και τα λειτουργικά έξοδα της κλινικής, με σκοπό να αποφευχθούν οικονομικές ζημιές.
        Σε δεύτερη φάση, το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε επιλεγόμενα νοσοκομεία για ένα εξάμηνο: από τον Ιούνιο του επόμενου έτους έως και τον Δεκέμβριο. Το 2016 στο σύστημα θα μπουν όλα τα νοσοκομεία - δημόσια και ιδιωτικά -, εκείνη όμως η χρονιά θα θεωρηθεί χρόνος εκπαίδευσης του προσωπικού των υγειονομικών μονάδων, ώστε το 2017 να τεθεί το σχέδιο σε πλήρη εφαρμογή.
        Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει μία ανάσα στον  προϋπολογισμό, δρομολογώντας ένα σύστημα αυτοχρηματοδότησης. Και αυτό γιατί για κάθε ασθενή θα λαμβάνουν ένα καθορισμένο ποσό από τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο θα καλύπτει τη νοσηλεία, τα φάρμακα, τα υλικά και την αμοιβή του προσωπικού, ώστε να πάψει το ΕΣΥ να βάζει χέρι στα κρατικά ταμεία. 
Συνεργασία στο Αγία Ολγα
        Η ελληνογερμανική συμμαχία δεν βρίσκεται και τόσο στον αέρα. Ηδη τα πρώτα δείγματα καταγράφονται από μια δράση στο Νοσοκομείο Αγία  Ολγα. Εκεί ξένοι και έλληνες εμπειρογνώμονες υποβάλλουν σε «ακτινογραφία» όλες τις κλινικές,  καταγράφοντας την κίνηση των ασθενών και τα κόστη νοσηλείας σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τις «ασθένειες» του Εθνικού Συστήματος Υγείας
Aναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: