Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Σήκωσε το βραβείο το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στα Business Awards

           Βραβείο για το βήμα που επιχειρεί στη διαδικασία προσέγγισης του ανθρώπου πίσω από τον ασθενή και την προσπάθεια μετατροπής ενός νοσοκομείο σε έναν χώρο φιλικό και όχι φοβικό και καταθλιπτικό,  έλαβε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» στα Healthcare business awards 2018 τα οποία αναδεικνύουν και επιβραβεύουν τις επιχειρήσεις, τους φορείς και τους οργανισμούς του κλάδου της υγείας για τις βέλτιστες πρακτικές, τις καινοτόμες δράσεις, τις αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες αλλά και τις συνέργειες που συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής των ασθενών­  Το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» πρωτοπορεί σε αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια  ως ένα νοσηλευτικό ίδρυμα «φιλικό προς τον χρήστη» με μια σειρά συστηματικών δράσεων εξωστρέφειας, που έχουν στόχο να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι ο ασθενής δεν είναι παθητικός λήπτης αλλά ενεργητικός χρήστης στο σύστημα υγείας.
     Έτσι σχεδιάστηκε πολιτική ενδυνάμωσης των ασθενών και του προσωπικού μέσω εικαστικών δρώμενων καθώς και αντικαπνιστική στρατηγική στο πλαίσιο των οποίων η τοπική κοινωνία και οι εργαζόμενοι παίζουν ενεργό ρόλο. Έτσι σε  συνεργασία με το Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας του νοσοκομείου, υλοποιήθηκαν δράσεις για την αντικατάσταση κατά το δυνατόν των αρνητικών συναισθημάτων των ασθενών με θετικά συναισθήματα, όπως ελπίδα, κατανόηση, ενσυναίσθηση, ενεργητική ακρόαση περνώντας αυτά τα μηνύματα σε δύο ομάδες στόχου: στους ασθενείς και τους συνοδούς τους αλλά και στους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Στόχος είναι η προσέγγιση του νοσοκομείου ως πυλώνα άσκησης προληπτικών δράσεων με στόχο την «Υγεία» των πολιτών και όχι μόνο την αντιμετώπιση των συνεπειών της εκάστοτε νόσου και η σύνδεσή του με την προαγωγή υγιών συνηθειών, αλλά και να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες πως η σχέση μεταξύ νοσοκομείου και κοινωνίας είναι αμφίδρομη και ότι το νοσοκομείο ανήκει σε όλους.
ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
      Το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών είναι το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδας μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νοσοκομείων χωρίς κάπνισμα. Η ένταξή του επιτεύχθηκε τον Απρίλιο του 2018 και βασίστηκε σε μία ολιστική προσέγγιση της έννοιας νοσοκομείων χωρίς κάπνισμα. Στο πλαίσιο πάντα ενός φιλικού για τον χρήστη νοσοκομείο σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν δράσεις εικαστικής παρέμβασης όπως το  «Εντέχνως θεραπεύειν» με θέμα τα Δικαιώματα των ασθενών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή χάρτα. Η εύληπτη παρουσίαση που προσφέρει η τέχνη συμβάλει στη γνώση αλλά και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τόσο από τους ασθενείς όσο και από τους πολίτες – συνοδούς ασθενών. Σημαντική ήταν και η εικαστική παρέμβαση graffiti «Εις Υγείαν» στους εξωτερικούς τοίχους του νοσοκομείου, αλλά και η εικαστική παρέμβαση φωτογραφίας και ζωγραφικής «Δημιουργώντας ΕκφράΖΩμαι»  στη Μαιευτική/Γυναικολογική κλινική με θέμα το φυσικό τοκετό, ανατρέποντας το στερεότυπο του «πόνου» και της «ταλαιπωρίας», αλλά και την προαγωγή του μητρικού θηλασμού ως συμπεριφορά «χτισίματος» καλής υγείας τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.
      Και το πιο σημαντικό; Όλες οι δράσεις υλοποιήθηκαν με μηδενικό κόστος για τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Τα έξοδα καλύφθηκαν με χορηγίες τοπικών επιχειρήσεων και με εθελοντική συμμετοχή καλλιτεχνών, φορέων της κοινωνίας των πολιτών και εργαζομένων του νοσοκομείου μας.
«ΕΧΩ ΞΕΧΑΣΕΙ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ»
      Η αποτελεσματικότητα όλων των εικαστικών παρεμβάσεων αποτυπώνεται στη φράση πολίτη που παρακολουθούσε τους καλλιτέχνες και το προσωπικό στην τελική φάση των δράσεων : «Όση ώρα βρίσκομαι εδώ και σας παρακολουθώ όλους σας, έχω ξεχάσει ότι βρίσκομαι σε νοσοκομείο γιατί αποπνέει όλο το εγχείρημά σας μια άλλη αισθητική για το χώρο, αποπνέει μια αισιοδοξία και το τελικό αποτέλεσμα είναι καλαίσθητο».
Γ. Κοντογεωργοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: