Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Αναδρομικά 13ου και 14ου μισθού- γνωμοδότηση νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ.

        Με αφορμή ερωτήματά σας, σχετικά με τη δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών του 13ου και 14ου μισθού και τη σχετική γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ, επισημαίνουμε τα εξής:
1. Η οριστική απόφαση για τον 13ο και 14ο μισθό θα ληφθεί οριστικά και τελεσίδικα από την ολομέλεια του ΣτΕ την 1η του Φλεβάρη. Ήδη το ΣΤ' τμήμα με απόφασή του (6-1) έχει κρίνει αντισυνταγματική την περικοπή-εξαφάνιση των δώρων που έγινε με τον Ν. 4093/12. Όλοι οι νομικοί συγκλίνουν ότι και η απόφαση της ολομέλειας θα είναι ίδια. Πιθανή τέτοια απόφαση θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να επανανομοθετήσει τα δώρα  εφεξής.
2. Σχετικά με την αναδρομικότητα ισχύος της απόφασης: Υπάρχουν δυο αποφάσεις του ΣτΕ του 14 κ του 15 που δεν είχαν αναδρομική ισχύ, παρά μόνο για όσους είχαν ασκήσει ένδικα βοηθήματα πριν  τη δημοσίευση της απόφασης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, όποιος θέλει να είναι νομικά κατοχυρωμένος σχετικά με τα αναδρομικά, θα πρέπει να κάνει δικαστική προσφυγή πριν τη δημοσίευση της απόφασης, η οποία εκτιμάται ότι θα δημοσιευθεί μέσα ή τέλη Μάρτη του 2019.
3. Δεν υπάρχει κανείς λόγος δικαστικής προσφυγής μέχρι 31-1-19. Η προσφυγή πρέπει να γίνει πριν τη δημοσίευση, όχι πριν τη συζήτηση που ορισμένα δικηγορικά γραφεία συστήνουν-πιέζουν, για ευνόητους λόγους.
4. Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ έχει ζητήσει ήδη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κον Τσακαλώτο στον οποίο θα θέσει το θέμα της καταβολής των αναδρομικών του 13ου και 14ου μισθού-εφόσον υπάρξει θετική απόφαση του ΣτΕ-σε όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους, με πολιτική απόφαση, ανεξαρτήτως αν έκαναν δικαστική προσφυγή ή όχι, όπως έγινε και με τους ένστολους. Δεν μπορεί η χώρα να γίνει ένα απέραντο δικαστήριο.
5. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για δικαστικές προσφυγές. Έχουμε μπροστά 2.5 έως 3 μήνες για να αποφασίσουμε. Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ θα σας ενημερώσει για τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: