Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Ιδιωτική κλινική, το πρώην στρατιωτικό Νοσοκομείο 409 - Η «γραμμή» του Ελληνικού Δημοσίου


Πάτρα:Ιδιωτική κλινική, το  πρώην στρατιωτικό Νοσοκομείο 409 - Η «γραμμή» του Ελληνικού Δημοσίου
      Στην αναζήτηση ιδιώτη για την αξιοποίηση του πρώην    στρατιωτικού Νοσοκομείου 409 ως ιδιωτική κλινική βρίσκεται η ΥΠΑΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακινήτων Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου). Εξέλιξη που μάλλον επέβαλε η έλλειψη ενδιαφέροντος αξιοποίησής του, από πλευράς υπουργείου Υγείας, παρότι η περιοχή έχει έλλειψη δομών.
     Την παραπάνω αποκάλυψη έκανε η υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέα Κατσανιώτη.
      Υπενθυμίζουμε ότι ο Αχαιός βουλευτής από την πρώτη στιγμή εκκένωσης του 409 (Απρίλιος 2017) και την μεταφορά των κλινικών στο πολυώροφο κτίριο του «Αγίου Ανδρέα» προχώρησε σε σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων με αίτημα την αξιοποίησή του.
     Η προσπάθεια δεν βρήκε ανταπόκριση σε επίπεδο υπουργείου Υγείας. Κι αυτό αποδεικνύεται από την παραπάνω απόφαση της ΥΠΑΑΠΕΔ. Μάλιστα με απόφαση του Συμβουλίου του Στρατού, εγκρίθηκαν και οι όροι του πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση του ακινήτου με τιμή εκκίνησης 660.000 ευρώ, δηλαδή ετήσιο μίσθωμα 55.000 ευρώ για 20 έτη.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
      Στη διάρκεια συζήτησης της ερώτησης του κ. Κατσανιώτη, τοποθετήθηκε και ο εκτελών χρέη Προέδρου κατά τη Συνεδρίαση Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Λόγω ολιγωρίας του υπ. Υγείας, το ακίνητο αυτό του υπ. Εθνικής Αμυνας, αφού δεν ενδιαφέρθηκε το υπ. Υγείας, για να το αξιοποιήσετε ορθώς το βγάλατε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για να γίνει ιδιωτική κλινική. Δε θα θέλαμε να χρησιμοποιηθεί ένα έτοιμο κτίριο για Κέντρα Υγείας αστικού τύπου. Αυτό κατάλαβα εγώ ως γιατρός. Βέβαια, είναι ξεκάθαρο ότι δεν ευθύνεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για αυτό».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ
      Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ανδρέας Κατσανιώτης υπογράμμισε ότι, το ακίνητο πρέπει να ξαναπάρει ζωή, σημειώνοντας: «Από τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου του 2017 ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση των κλινικών του πρώην 409. Από τότε ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το μέλλον του κτιρίου, το οποίο είναι μεγάλο, βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και έχει φιλοξενήσει δομές υγείας στο παρελθόν. Τον Ιούλιο του 2017, μετά από επίκαιρή ερώτησή μου στον κ. Βίτσα, είχαμε συζητήσει το ενδεχόμενο έτσι ώστε να υπάρξει μια δομή πρωτοβάθμιας υγείας ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο μιας και η ευρύτερη περιοχή έχει πάρα πολλούς στρατιωτικούς και σώματα ασφαλείας. Ωστόσο, σε απάντησή που έδωσε αργότερα, σε ερώτησή μου, το υπουργείο, είδα με έκπληξη ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, ενώ ο κ. Βίτσας είχε εμφανιστεί θετικός. Αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018, μετά από συνάντησή μου με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, μου ανέφερε ότι υπάρχει σκέψη να φτιαχτεί μια δομή υγείας στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα όμως. Και το παλιό νοσοκομείο ρημάζει…».

*Από την Έντυπη 'Εκδοση - Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: