Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Με βολές κατά πολλών η πίτα των εργαζομένων στον Αγ.Ανδρέα

       Εκ μέρους του Δ.Σ του Συλλόγου μας, αφού πρώτα σας καλωσορίσω και σας ευχαριστήσω παράλληλα για την παρουσία σας, σ' αυτήν μας εδώ την γιορτή, να ευχηθώ σε όλους σας
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
      Ο Σύλλογός μας, πέραν της γνωστής σε όλους σας έντονης και καθημερινής Συνδικαλιστικής του παρουσίας και Δράσης, κάθε χρόνο πραγματοποιεί κάποιες εκδηλώσεις όπως αυτήν εδώ, την καθιερωμένη Κοπή της ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ και αυτήν της ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ. Με την σύσταση ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ θα επιδιώξουμε πιο πολλές δράσεις όπως εκδρομές, αποκριάτικο χορό κλπ άλλες, που σκοπό και στόχο θα έχουν την διασκέδαση των μελών μας και την σύσφιξη των μεταξύ μας σχέσεων και όχι μόνον. Σκοπός μας είναι ακόμη και η επαναφορά της χριστουγεννιάτικης γιορτής, που λόγω οικονομικής αδυναμίας έχει ανασταλεί τα τελευταία χρόνια.
       Η βασική μας όμως ενασχόληση είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως Νοσοκομείο και Εργαζόμενοι σ΄ αυτό και βεβαίως η διεκδίκηση των αναγκαίων και απαραίτητων λύσεων, η επίλυσή τους.
       Πάνω σ΄ αυτήν την βάση, το 2018, την χρονιά που μόλις έφυγε, αναδείξαμε πάρα πολλά ζητήματα. Τα ζητήματα της ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ και της ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ που βιώνουμε εντονότατα. Τα ζητήματα της ανάπτυξης και αναβάθμισης του Νοσοκομείου μας, τα κτιριακά και χωροταξικά του προβλήματα, καθώς επίσης και τα ζητήματα του Οργανισμού και όχι μόνον. Τα μεγάλα και πάγια προβλήματα των Συναδέλφων μας σε ότι αφορά τα Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά, τα μισθολογικά και βεβαίως τα προβλήματα της καθημερινότητας, ακόμη και το Bullying «μπούλινγκ» που αρκετοί υφίστανται. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το τεράστιο έλλειμμα συνεργασίας, ουσιαστικού και φερέγγυου διαλόγου, με τους Διοικούντες, ζητήματα που δυστυχώς είχαν και έχουν ως αποτέλεσμα την μη επίλυση των προβλημάτων μας, προβλήματα που δυστυχώς κληρονομεί και η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ, που τώρα ξεκινάει.
Ξεκινάμε λοιπόν αυτήν την ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ, όχι με τις καλύτερες προϋποθέσεις, δεδομένου ότι:
ü Από τον ΑΠΡΙΛΗ του 2018, είμαστε δυστυχώς χωρίς ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, χωρίς Δ.Σ, χωρίς Υπηρεσιακό Συμβούλιο και το χειρότερο χωρίς κανένας να δίνει μία πειστική και φερέγγυα, επίσημη απάντηση-δέσμευση γι΄ αυτά τα σοβαρά ζητήματα, που δυστυχώς μας έχουν θέσει στον ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ.
ü Έχοντας περάσει μια δύσκολη περίοδο με στεγνωμένους κωδικούς και ανύπαρκτες πιστώσεις, που δυσκόλεψαν πάρα πολύ την λειτουργία μας, σήμερα είμαστε χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς να υλοποιείται η πάγια και αναγκαία διεκδίκησή μας, η αναγκαία και απαραίτητη επαναφορά αυτού στην προ σεισμού περίοδο.
ü Συνεχίζουμε να λειτουργούμε κάτω από τις πιο αντίξοες κτιριακές συνθήκες. Πέρα από την ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ και την επαναφορά του 7ορόφου, η βεβιασμένη και χωρίς σοβαρό σχεδιασμό επιπόλαια μεταστέγαση του ΝΝΘ και του 409, έχει αφήσει άστεγες 150 περίπου κλίνες, άστεγα τμήματα και υπηρεσίες, πέρα από τα υπολειτουργούντα και τα χωρίς τις σχετικές και ενδεδειγμένες για την περίπτωσή τους προϋποθέσεις. Εξέλιξη που εγκαίρως μας οδήγησε στην διεκδίκηση της αναγκαίας και απαραίτητης ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ. Μία διεκδίκηση που, από τον περασμένο Φλεβάρη έγινε αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει ούτε κάν η σχετική μελέτη.
ü Συνεχίζουμε να λειτουργούμε με άσχημες συμπεριφορές και αντιδημοκρατικές πρακτικές, κάτω από την καταπίεση και την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς και δυστυχώς με τεράστιες ελλείψεις Προσωπικού και Ιατρών. Με κενά που ξεπερνούν τις 300 θέσεις (270 Οργανικές θέσεις Προσωπικού, 50 Ιατρών και πάνω από 60 στα Κέντρα Υγείας Συνδικαλιστικής μας ευθύνης), των Κ.Υ κ. Αχαΐας, Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθειας που βιώνουν την χειρότερη κατάσταση των χρόνων λειτουργίας τους. Δοθείσης της ευκαιρίας να πώ ότι συνολικά στα Κ.Υ της χώρας μας, στις 7.500 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν μόνον 3000 (2000 Αγροτικοί και 1000 ειδικευμένοι) και στις 10.000 οργανικές θέσεις προσωπικού υπηρετούν μόνον 3.100. Οι λιγοστές προσλήψεις που έχουν γίνει δεν αρκούν για να καλύψουν τις 63.000 συνολικά κενές οργανικές θέσεις, ούτε καν τις 27.000 αποχωρήσεις που έγιναν τα Μνημονιακά χρόνια και δυστυχώς ούτε τις 7000 της περιόδου της διακυβέρνησης Σύριζα-Ανέλ. Αντί των υποσχέσεων για 5.000 προσλήψεις Ιατρών και Νοσηλευτών για το 2015 και 3.600 για το 2016, είχαμε 7.000 αποχωρήσεις, αποχωρήσεις που εν μέρει καλύπτονται με επικουρικούς και συμβασιούχους, με εργολαβικούς, που όλοι μαζί έχουν φθάσει τις 14.000 (2.100 επικουρικοί Ιατροί,1.000 Νοσηλευτές 4.000 ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ και 7.000 εργολαβικοί), έναντι των 33.000 συνολικά αποχωρήσεων στα χρόνια των μνημονίων.
ü Συνεχίζουμε και το 2019 να έχουμε καθηλωμένους μισθούς, διεκδικώντας αυξήσεις αλλά και την επαναφορά του κομμένου 13ου και 14ου μισθού μας, την μη περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, στον κλάδο μας που υπέστη περικοπές κατά 40% περίπου και που αμείβεται κατά μέσο όρο με 800 ευρώ το μήνα και βεβαίως πέρα από την ανάκτηση των μισθολογικών μνημονιακών απωλειών διεκδικούμε την κατάργηση του εκτρώματος κατρούγκαλου στα Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά μας ζητήματα και όχι μόνον, καθώς επίσης και την ένταξή μας στα ΒΑΕ.
 Ζητήματα και προβλήματα που μας οδηγούν στον μονόδρομο των κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης απ΄ αυτόν τον μήνα.
     Το 2019 λοιπόν, η χρονιά που τώρα αρχίζει, εκτιμούμε ότι θα είναι ακόμη μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, δεδομένου ότι θα συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την Κυβέρνηση έναντι των δανειστών, όπως αυτές αποτυπώνονται και στον φετινό προϋπολογισμό, που παγιοποιεί το ύψος των Δημόσιων δαπανών, για την Δημόσια Υγεία στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5%.
Με δεδομένο λοιπόν ότι:
       Η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ θα συνεχιστεί όπως και η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ, αφού οι μόνιμες προσλήψεις που εμείς διεκδικούμε παραμένουν υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας που δυστυχώς δεν εκπληρώνονται, (προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε), για μας τους Εργαζόμενους στην Υγεία, το 2019 θα είναι ακόμη μια δύσκολη χρονιά, βεβαίως αγωνιστική και διεκδικητική όπως το προδιαγράφει η κυβερνητική πολιτική, με τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι μόνον. Το 2019 που είναι μια εκλογική χρονιά και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των ελλείψεων σε προσωπικό σε συνάρτηση με τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου, προσλαμβάνοντας προσωπικό μέσα από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, γι΄ αυτό και η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου, πρακτική που θα έχει επιπτώσεις σε άλλες λειτουργίες ζωτικής σημασίας, που σαφώς και θα περικοπούν.
        Το αρνητικό κλίμα και η εγκατάλειψη γενικά του Δημόσιου τομέα υγείας, δεν είναι κινδυνολογία, ούτε διασπορά ψευδών ειδήσεων. φαίνεται από τα αδιάψευστα στοιχεία του προϋπολογισμού, που σε συνάρτηση με τις πρακτικές των κυβερνώντων και κατ΄ επέκταση των Διοικούντων το σύστημα, η κατάσταση είναι ΤΡΑΓΙΚΗ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και γι΄ αυτό βροντοφωνάζουμε ΕΛΕΟΣ…… και ακόμη μέσω των πρωτοχρονιάτικων ευχών ζητάμε τις αναγκαίες και απαραίτητες λύσεις, λύσεις που δεν έρχονται και που μας οδηγούν σε καταγγελίες και σε κινητοποιήσεις, κινητοποιήσεις πού δυστυχώς είναι μονόδρομος για την επίλυση των προβλημάτων μας. Κινητοποιήσεις που για την φετινή χρονιά η ΠΟΕΔΗΝ τις ξεκινάει από την περιοχή μας, από την Δυτική Ελλάδα, με την μεγάλη κινητοποίηση, της 31ης του Γενάρη.
       Κλείνοντας λοιπόν αυτήν την όσο το δυνατόν σύντομη αναφορά μου, και αφού επισημάνω, την μεγάλη στήριξη της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, του Περιφερειάρχη και του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου είμαι μέλος, που πέρα από την ολοκλήρωση και παράδοση του 7ορόφου κτιρίου με τον εξοπλισμό του, προχωρά τώρα στην υλοποίηση τριών ακόμη σοβαρών διεκδικήσεών μας, στην κατασκευή του Στεγάστρου στην είσοδο του 7ορόφου, στην χρόνια διεκδίκησή μας την απόκτηση Μαγνητικού τομογράφου, καθώς επίσης και στην προμήθεια νέου ξενοδοχειακού εξοπλισμού, εν αντιθέσει με το μεγάλο έλλειμμα συνεργασίας με την Διοίκηση του Γ.Ν Πατρών
θα ήθελα να πω
    ότι και στο εξίσου δύσκολο 2019, ας κρατήσουμε ζωντανή την ΕΛΠΙΔΑ, την ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ και την διάθεση για ΑΓΩΝΕΣ, παρά τις σχετικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις περιορισμού τους και όχι μόνον.
      Ας ελπίσουμε λοιπόν η νέα χρονιά, που σαφώς θα χρειαστεί όραμα, στόχους, συνεργασίες και βεβαίως την αλληλοστήριξη όλων μας, να κάνει πραγματικότητα όλα αυτά που διεκδικούμε.
      Το Νοσοκομείο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ, είναι ένα Νοσοκομείο που με το πολύ καλό και έμπειρο δυναμικό του κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, καλύπτοντας ανάγκες απ΄ όλη την ευρύτερη περιοχή της Δυτ. Ελλάδας, αξίζει και πρέπει να έχει καλύτερη τύχη και αντιμετώπιση, μεγαλύτερη στήριξη, την τύχη και την προοπτική που του αρμόζει.
ΕΥΧΟΜΑΙ λοιπόν και πάλι σε όλους
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,
ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ, ΠΡΟΟΔΟ, και ΠΡΟΚΟΠΗ,
KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Αναδημοασίευση από Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: