Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Ασθενείς πεθαίνουν στον προθάλαμο των ΜΕΘ - Αλλαγές στις εφηµερίες


    Οδύσσεια αποδεικνύεται µια υποχρεωτική επίσκεψη σε δηµόσιο νοσοκοµείο, καθώς, όπως φαίνεται, τα τελευταία 24ωρα το ΕΣΥ και ειδικά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν υποστεί «έµφραγµα», ενώ το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται νέο µοντέλο εφηµέρευσης των νοσοκοµείων προκειµένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

      Οι ελλείψεις κλινών σε ΜΕΘ κοστίζουν πια σε ανθρώπινες ζωές, καθώς, µε βάση τις καταγγελίες των εργαζοµένων στα δηµόσια νοσοκοµεία (ΠΟΕ∆ΗΝ), δύο συνάνθρωποί µας στη Ζάκυνθο έχασαν τη ζωή τους περιµένοντας επί επτά και πλέον ηµέρες να βρεθεί κρεβάτι.

       «Από τις 3 Ιανουαρίου τρεις άνθρωποι στο νησί που είχαν υποστεί εγκεφαλικό περίµεναν εναγωνίως για µια κλίνη σε ΜΕΘ. Τελικώς, οι δύο δεν τα κατάφεραν, παρότι ο ένας µεταφέρθηκε στην Πάτρα την τελευταία στιγµή.  Ταυτόχρονα, η τρίτη ασθενής από τη Ζάκυνθο που υπέστη επίσης εγκεφαλικό δίνει µάχη για τη ζωή της, επειδή δεν έχει βρεθεί ακόµη κρεβάτι. Και στο νοσοκοµείο του νησιού υπάρχει εντατική µε πέντε κλίνες, οι οποίες, όµως, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού» λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εργαζοµένων στα ∆ηµόσια Νοσοκοµεία (ΠΟΕ∆ΗΝ) Μιχάλης Γιαννακός.

      Οπως υποστηρίζουν εργαζόµενοι στο ΕΣΥ, η λίστα αναµονής για ένα κρεβάτι εντατικής µεγαλώνει καθηµερινά, καθώς την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 48 ασθενείς περίµεναν απεγνωσµένα για µια κλίνη σε ΜΕΘ για να σώσουν τη ζωή τους. Οµως, όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕ∆ΗΝ στο «Εθνος», «µόνο οι πέντε εξυπηρετήθηκαν, αφού δεν υπήρχαν διαθέσιµα κρεβάτια».

      Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει περισσότερα κρεβάτια εντατικής, αφού τον Οκτώβριο του 2015 λειτουργούσαν 438 κρεβάτια, ενώ πλέον λειτουργούν 565.

      Την ίδια ώρα, η κατάσταση στις εφηµερίες των δηµοσίων νοσοκοµείων συνεχίζει να είναι απογοητευτική, µε τα ράντζα να… κοσµούν σχεδόν όλους τους διαδρόµους.

     Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Νοσοκοµείου «Αττικόν», το οποίο συχνά ασφυκτιά. Και στον «Ευαγγελισµό» η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, αφού µετά τη γενική εφηµερία στις 15 Ιανουαρίου κατεγράφησαν 70 ράντζα, συν τα µόνιµα 15 µε 20 στην ψυχιατρική κλινική.

Διαχρονικό φαινόµενο

      Το σωµατείο εργαζοµένων του «Αττικόν» ζητεί να δοθεί άµεσα λύση στο χρόνιο πρόβληµα των ράντζων, αφού βασανίζονται τόσο οι ασθενείς όσο και οι εργαζόµενοι. Η διοίκηση του νοσοκοµείου, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι τα ράντζα είναι ένα διαχρονικό φαινόµενο το οποίο «χρονολογείται από την ένταξη του νοσοκοµείου µας στην 24ωρη εφηµέρευση (4ος/2011) και δεν έκανε την εµφάνισή του τώρα».

      Αγνωστο, βέβαια, παραµένει γιατί ο ίδιος ο διοικητής δεν λαµβάνει κανένα µέτρο για να το αντιµετωπίσει, ενώ αναµένει τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο σύστηµα των εφηµεριών.Για την αντιµετώπιση των ράντζων το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ένα νέο µοντέλο εφηµερίας των νοσοκοµείων του Λεκανοπεδίου, σε συνδυασµό µε την προσεχή ενίσχυση των Τµηµάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) µε µόνιµους ειδικευµένους γιατρούς.

Η απάντηση του Νοσοκομείου Ζακύνθου

     Η διοικήτρια του Νοσοκοµείου Ζακύνθου ∆έσποινα Τσαρίδου µιλώντας στο «Εθνος» επιβεβαιώνει ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ αναζητούσαν επί µία εβδοµάδα κρεβάτι σε εντατική. Οπως λέει η διοικήτρια: «Εγιναν προσπάθειες επί επτά ηµέρες να βρεθεί κρεβάτι εντατικής σε όλη την επικράτεια, αλλά δεν υπήρχε διαθέσιµο. Βέβαια οι θεράποντες ιατροί µού είπαν ότι ο θάνατός τους δεν οφείλεται στην έλλειψη εντατικής».
Αναδημοσίευση από Dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: