Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Αθηνά Χριστοπούλου: Ο καρκίνος οδηγεί στη θεραπεία

Αθηνά Χριστοπούλου: Ο καρκίνος οδηγεί στη θεραπεία        Η πολυετής αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης ενός καρκινοπαθή με μεταστατικό καρκίνο που στο παρελθόν περιορίζονταν σε μερικούς μήνες, αποτελεί μία μικρή νίκη κατά του καρκίνου. 
      Και το όπλο γι' αυτή, όπως μας εξηγεί η διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας, υπεύθυνη της Ογκολογικής Μονάδας του «Αγ. Ανδρέα» Αθηνά Χριστοπούλου, είναι η εξατομικευμένη ιατρική η οποία ξεκινάει από την αναγνώριση του στόχου και φτάνει μέχρι τον σχεδιασμό της εξατομικευμένης θεραπείας. 
      Το θέμα αυτό θα αναλυθεί από διακεκριμένους ογκολόγους της χώρας μας οι οποίοι θα πλαισιώσουν τις εργασίες της 5ης Μετεκπαιδευτικής Συνάντησης με θέμα: «Εξατομικεύοντας τον στόχο» που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στο Παλαιό Πτωχοκομείο (Royal Theater). 
      Η φετινή εκδήλωση, όπως μας αναφέρει η πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής Αθηνά Χριστοπούλου έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια επιτυχημένων Μετεκπαιδευτικών Συναντήσεων που φέρουν τη σφραγίδα της Ογκολογικής Μονάδας του «Αγ. Ανδρέα».
Η ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ
      «Η αλματώδης πρόοδος της επιστήμης, με τη μεταφραστική έρευνα, που οδηγεί σήμερα στην ανίχνευση νέων δεικτών και προσδιορίζει τη μεγάλη ετερογένεια των όγκων, μας οδήγησε στην υλοποίηση της εξατομικευμένης ιατρικής ή ιατρικής ακριβείας, που σημαίνει αναγνώριση των στόχων και πολλές θεραπευτικές επιλογές, που είναι πλέον προσωποποιημένες» αναφέρει η κ. Χριστοπούλου και εξηγεί: 
      «Με την εξατομικευμένη ιατρική ακριβείας αναγνωρίζουμε στόχους. Εχουμε μπει δηλαδή στη βιολογία του κυττάρου ανακαλύψαμε τα μονοπάτια σηματοδότησης τα οποία οδηγούν στην καρκινογένεση. 
      Και για να γίνει πιο κατανοητό αυτό που λέω, εξηγώ ότι ένα μονοπάτι ξεκινάει από κάπου και σταματάει κάπου αλλού έχοντας ενδιάμεσα κάποιους σταθμούς. Πρόκειται για τις γονιδιακές μεταλλάξεις τις οποίες μπορούμε πλέον και διαβάζουμε. Αυτές είναι διαφορετικές από καρκίνο σε καρκίνο από ασθενή σε ασθενή αλλά και στον ίδιο ασθενή υπάρχει ετερογένεια. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η αναγνώριση αυτών των μεταλλάξεων μας οδηγεί σε νέους θεραπευτικούς στόχους».
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
    Πιο απλά η κ. Χριστοπούλου υπογραμμίζει ότι «ο καρκίνος έχει πολλά διαφορετικά πρόσωπα ακόμα και στον ίδιο ασθενή. Η μοριακή βιολογία μάς βοήθησε να αναγνωρίσουμε αυτά τα πρόσωπα και φυσικά να χαράξουμε την κατάλληλη αντιμετώπιση για το καθένα. Επιλέγοντας τα κατάλληλα εργαλεία που είναι οι βιοδείκτες που τους ανιχνεύουμε στον ιστό ή στο αίμα μας οδηγούν στην κατάλληλη θεραπεία, στον κατάλληλο ασθενή τη σωστή χρονική στιγμή. Αυτό λέγεται ιατρική ακριβείας. Αυτή είναι η πρόοδος. Και γι' αυτό χρειάζεται η συνεργασία όλων των ειδικοτήτων παθολογοανατόμων, ογκολόγων, παθολόγων, χειρουργών, μοριακών βιολόγων, ακτινοθεραπευτών όπως και των νοσηλευτών που είναι εξειδικευμένη στην ογκολογία. Αυτές οι εξατομικευμένες θεραπείες άλλαξαν τη φυσική πορεία των περισσότερων συμπαγών όγκων». 
ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ 
      Τι σημαίνει αυτό για τον πάσχοντα; «Αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Ενας ασθενής με μεταστατικό μελάνωμα που ζούσε τρεις μήνες, τώρα μπορεί να ξεπεράσει την πενταετία και να φτάσει και στη δεκαετία. Ανάλογα αυτό συμβαίνει με τον καρκίνο του πνεύμονα, του νεφρού, των ωοθηκών. Αραγε αυτό δεν είναι νίκη κατά του καρκίνου;» 
Από την πλευρά της η κ. Χριστοπούλου τονίζει ότι:
      «Η προώθηση και η υιοθέτηση της εξατομικευμένης ιατρικής προς όφελος των ασθενών και του συστήματος υγείας είναι επιτακτική ανάγκη. Η καινοτομία είναι πλέον μονόδρομος. Η επιλογή του ενδεδειγμένου φαρμάκου, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις των χειρουργικών και ακτινοθεραπευτικών τεχνικών, τη σωστή στιγμή και στον κατάλληλο ασθενή, εγγυάται την αυξημένη αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπείας και σώζει ζωές».
Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ-Pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: