Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Έρχεται παράταση για το πρόγραμμα πτυχιούχων του ΟΑΕΔ – Τι ζητούν ωφελούμενοι στο νομό

           Την παράταση των συμβάσεων των 5.500 εργαζομένων προγράμματος του ΟΑΕΔ εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dikaiologitika News. Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας έχει δεχθεί σωρεία αιτημάτων για την παράταση του εν λόγω προγράμματος ενώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στην Βουλή. 
 Την παράταση των συμβάσεων του Ειδικού προγράμματος απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς που λήγει στις αρχές του 2020 ζητούν όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο πρόγραμμα.
      Παράλληλα πριν λίγες ημέρες ερώτηση προς τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, κατέθεσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος ζητά την παράταση των συμβάσεων εργαζομένων και την προκήρυξη του Β’ κύκλου (νέων θέσεων) στο Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης 5.500 ανέργων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων.
         Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατεθηκε το πρόγραμμα στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και της αδυναμίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων, καθώς και στηναντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού νεαρήςηλικίας σε άλλες χώρες, προς αναζήτηση εργασίας.
       Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα αυτό, καλύπτουν σοβαρές ανάγκες των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, εξαιτίας κυρίως της υποστελέχωσης του, ενώ από την άλλη οι εν λόγω εργαζόμενοι εκφράζουν την αγωνία τους, αφού σύντομα λήγουν οι συμβάσεις τους,ζητώντας την άμεση ανανέωση του προγράμματος.
Εργαζόμενοι στο νόμο Αχαΐας
       Οι ωφελούμενοι του προγράμματος στο Νομό Αχαΐας αιτούνται συλλογικά την ανανέωση του για τους εξής λόγους:
– Δεν αντιμετωπίστηκε η ανεργία, καθώς σύντομα θα είναι και πάλι άνεργοι,
– Η μάστιγα του brain drain πρέπει να αντιμετωπιστεί, γεγονός που αποτελεί προτεραιότητα για την Πολιτεία,
– Διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία λόγω των σπουδών τους και απέκτησαν την ειδική εμπειρία στις θέσεις που τοποθετήθηκαν προσφέροντας τα μέγιστα στους δημόσιους φορείς,
– Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εξαιτίας κυρίως των αυξημένων αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό στους δημόσιους φορείς.
      Οι εργαζόμενοι του ειδικού αυτού προγράμματος του ΟΑΕΔ, υπηρετούν στο Νομό Αχαΐας σε υπηρεσίες όπως: ΕΦΚΑ, Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών, ΕΚΑΒ, Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Περιφερειακή Διεύθυνση Μη Μισθωτών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση/Τμήμα Διεύθυνση Υδάτων, ΟΑΕΔ, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, 6η ΥΠΕ κ.α. 
Αμοιβές
Οι ακαθάριστες µηνιαίες αµοιβές των ωφελουµένων, ανέρχονται:
α) για την κατηγορία Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), έως 1.040 Ευρώ και
β) για την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), έως 990 Ευρώ.
Για τους ωφελουµένους οι οποίοι διαθέτουν µεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών, οι ανωτέρω αµοιβές προσαυξάνονται µηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ αντίστοιχα και διαµορφώνονται ως εξής:
α) για τους κατόχους µεταπτυχιακού τίτλου σπουδών:
i) για την κατηγορία ΠΕ, έως 1.090 Ευρώ και
ii) για την κατηγορία ΤΕ, έως 1.040 Ευρώ
β) για τους κατόχους διδακτορικού τίτλου σπουδών:
i) για την κατηγορία ΠΕ, έως 1.140 Ευρώ και
ii) για την κατηγορία ΤΕ, έως 1.090 Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: