Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Η Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ την 13 Ιανουαρίου 2020.

          Η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ στην συνεδρίασή της, 13.1.2020, για άλλη μια φορά στα τελευταία χρόνια διαπίστωσε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην δημόσια υγεία – πρόνοια και ΕΚΑΒ.
       Η στελέχωση βρίσκεται κάτω των ορίων ασφαλείας. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού νοσηλευτικού – παραϊατρικού – διοικητικού δεν έχουν γίνει την διετία που πέρασε, παρά τις χιλιάδες αποχωρήσεις συναδέλφων. Από το καλοκαίρι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξήγγειλε προσλήψεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη.
       Το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται παρότι αυξάνεται η ζήτηση υπηρεσιών. Υπάρχει ένα σύστημα με ελλείψεις, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές σε κακή κατάσταση που χρειάζεται επενδύσεις για την βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και εργασίας.
      Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε ΣΔΙΤ στο χώρο των νοσοκομείων, γεγονός που βρίσκει αντίθετους και θα αντιδράσουμε δυναμικά.
       Επιπλέον συνεχίζονται τα προβλήματα στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση) με το αλαλούμ που γίνεται με τις ατομικές συμβάσεις και με τα συνεργεία των εργολάβων. Στον αέρα βρίσκεται το πρώην εργολαβικό προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις στις υπηρεσίες στήριξης. Οι παρατάσεις που δόθηκαν είναι θετικές. Δεν επιλύουν το πρόβλημα καθ’ ότι είναι στον αέρα όσων οι συμβάσεις λήγουν από 1/1/2020. Η κυβέρνηση προπαγανδίζει την επαναφορά των εργολάβων, που μας βρίσκει αντίθετους και θα αντιδράσουμε σε τέτοιο ενδεχόμενο.
       Μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου τόσο για το ποσοστό αναπλήρωση των κύριων συντάξεων για όσους έχουν 30 χρόνια υπηρεσίας και πάνω, όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, το Υπουργείο Εργασίας προτίθεται να φέρει προς ψήφιση σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό. Πέραν της κατάργησης όλων των αντιασφαλιστικών Μνημονιακών διατάξεων που διεκδικεί και αγωνίζεται η ΠΟΕΔΗΝ θέτει ως άμεση προτεραιότητα την ένταξη των εργαζομένων στο ΕΣΥ – Πρόνοια και ΕΚΑΒ στα ΒΑΕ. Δεν είναι δυνατόν να μην είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα οι νοσηλευτές και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας που αποδεδειγμένα με επιστημονικές μελέτες εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες και αντιμετωπίζουν πλήθος ασθενειών και επαγγελματικούς κινδύνους.
      Επίσης πλήθος προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι προνοιακές δομές από την έλλειψη προσωπικού και έλλειψη οργανισμών λειτουργίας. Η τελευταία προκήρυξη δεν καλύπτει τους ήδη υπηρετούντες επικουρικούς εργαζόμενους. Ζητάμε συμπληρωματική προκήρυξη που να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι.
      Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται στο ΕΚΑΒ με την μη έγκυρη συντήρηση των ασθενοφόρων με συνέπεια πολλά οχήματα να παραμένουν εκτός λειτουργίας.
      Η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσει Πανελλαδική Στάση Εργασίας την Τρίτη 28/1/2020 και από 10πμ – 3μμ με συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας για την διεκδίκηση της ένταξης των εργαζομένων στα ΒΑΕ. Στην επαρχία συγκεντρώσεις στις κατά τόπους ΥΠΕ και νοσοκομεία.
        Επιπλέον στο Γ.Σ θα προτείνουμε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία και συγκέντρωση με πορεία στην Αθήνα για τις 5.3.2020 με αιτήματα:
•  Δωρεάν και Δημόσια Υγεία
•  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
•  Επαρκής χρηματοδότησης
•  Κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων
•  Ένταξη ΒΑΕ
•  Αύξηση μισθών, 13ου – 14ου μισθού
•  Μόνιμη δουλειά για όλους. 
Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: