Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020

ΠΟΕΔΗΝ: Δυσχέρειες στην αντιμετώπιση της γρίπης λόγω ελλείψεων προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, ΜΕΘ. Κινητοποιήσεις για τις εξαγγελίες ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας.

Δυσχέρειες στην αντιμετώπιση της γρίπης λόγω ελλείψεων προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, ΜΕΘ.
Κινητοποιήσεις για τις εξαγγελίες ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας.

    Τα κρούσματα της γρίπης αυξάνουν κατά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ που εκδίδει στοιχεία μόνο για τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ.
   Υπάρχουν και ασθενείς με συμπτώματα γρίπης διασωληνομένοι σε θαλάμους πνευμονολογικών, παθολογικών κλινικών που δεν καταφέρνουν να βρουν ΜΕΘ για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
   Πέραν των εξαγγελιών καμία παρέμβαση δεν έγινε μέχρι στιγμής στα Δημόσια Νοσοκομεία για την ασφαλέστερη αντιμετώπιση της γρίπης. Η ταλαιπωρία στα ΤΕΠ συνεχίζεται για τους ασθενείς και τα μεγάλα Νοσοκομεία αναπτύσσουν ράντζα.
   Το σοβαρότερο όλων είναι οι λίστες αναμονής για ΜΕΘ. Σαββατοκύριακο η λίστα αναμονής ήταν 50 ασθενείς. Αντί να ανοίξουν κρεβάτια κλείνουν λόγω μείωσης του προσωπικού.
    Τα 224 κρεβάτια στα Νοσοκομεία της Αττικής τα οποία εξυπηρετούν 6 εκατομμύρια πληθυσμό και για τα οποία υπάρχει η ανωτέρω λίστα δεν επαρκούν. Εάν τις επόμενες ημέρες υπάρξει έξαρση της γρίπης η λίστα θα μεγαλώσει κατά πολύ. Υπάρχουν 80 -100 κλίνες ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία εξοπλισμένες που δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού (το νούμερο δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς γιατί κλείνουν κρεβάτια με εσωτερικές αποφάσεις των νοσοκομείων χωρίς να ανακοινώνονται).
    Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει στη πρόσληψη 1.000 επικουρικών νοσηλευτών και γιατρών για να λειτουργήσουν άμεσα τα εν λόγω κρεβάτια. Όχι σχέδια ιδιωτικοποίησης που αδειάζουν περαιτέρω τα νοσοκομεία. Οι εξαγγελίες για την ανάθεση της διοικητικής υποστήριξης των νοσοκομείων στους ιδιώτες αδειάζουν τα νοσοκομεία από διοικητικό προσωπικό.
     Με την κινητικότητα που είναι σε εξέλιξη δεκάδες διοικητικοί υπάλληλοι είναι σε διαδικασία μετάταξης σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
   Για τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα που συνεχώς εξαγγέλλονται έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας και την πρόθεσή μας να οργανώσουμε κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία που θα επιλεγούν για τη πιλοτική εφαρμογή.
      Η χρονιά των δημόσιων νοσοκομείων που εξαγγέλλεται από τη κυβέρνηση δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για εργαζόμενους και ασθενείς.

Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: