Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

ΠΓΝΠ: Πήγαν στη δουλειά πριν γίνει το τεστ

          Ωρα 11.10 χθες το πρωί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών βρίσκονταν στην αναμονή 177 μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου που είχε επιστρέψει από διακοπές και περίμενε να υποβληθεί στο τεστ ελέγχου για κορονοϊό.
     Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικό, βοηθητικό και άλλο προσωπικό περίμεναν στις δύο ουρές που είχαν σχηματιστεί προκειμένου να εξεταστούν.
      Ολοι είχαν πάρει το σχετικό χαρτάκι για το «ραντεβού» της λήψης του δείγματος ελέγχου. Με τη διαφορά όμως ότι ο προγραμματισμός δεν τηρούνταν κι έτσι αναγκάστηκαν αρκετοί να αναλάβουν τα εργασιακά τους καθήκοντα και παράλληλα να βρίσκονται στην αναμονή για την εξέταση.
     «Από το πρωί στις 8 είμαι στην εργασία μου κανονικά καθώς έφυγαν άλλοι συνάδελφοι με άδεια και επομένως κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με τους ασθενείς. Μου έδωσαν ένα χαρτάκι για να πάω για το τεστ πήγα ήδη δύο φορές αλλά έχουν σχηματιστεί ουρές. Δεν είναι δυνατόν να κάθομαι και να περιμένω μέσα στον ήλιο και με όλο αυτόν τον κόσμο στην ουρά χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα καθώς άλλοι φοράνε μάσκα και άλλοι όχι, πότε θα δώσω δείγμα. Είναι 177 άτομα που πρέπει να υποβληθούν στην εξέταση. Γιατί το νοσοκομείο δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ώστε άμεσα να λαμβάνονται δείγματα και να γίνεται η εξέταση; Εάν εμείς που είμαστε υγειονομικό προσωπικό ταλαιπωρούμαστε τόσο πολύ για το τεστ, σκεφτείτε τι γίνεται με τους απλούς πολίτες που φτάνουν στο νοσοκομείο μας για να υποβληθούν στο τεστ κορονοϊού» μας περιέγραψε μέλος του υγειονομικού προσωπικού του ΠΓΝΠ.
Εντωμεταξύ έντονος προβληματισμός επικρατεί καθώς το προσωπικό που επιστρέφει από διακοπές και υποχρεωτικά υποβάλλεται σε τεστ ελέγχου, δεν μπαίνει σε καραντίνα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα αλλά αντίθετα αναλαμβάνει άμεσα τα καθήκοντά του. «Τι νόημα έχει όλο αυτό; Εάν εγώ είμαι ασθενής σίγουρα θα μεταφέρω και τον ιό στο νοσοκομείο από τη στιγμή που προσφέρω τις υπηρεσίες μου από την πρώτη στιγμή επιστροφής μου στο νοσοκομείο και πριν φυσικά πάρω την απάντηση του τεστ. Δεν εκθέτω σε κίνδυνο τους ασθενείς, τους συναδέλφους μου και όλο το νοσοκομείο;» είναι ο προβληματισμός που μας κατατέθηκε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ
    Ερωτηθείς σχετικά από την «Π» ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης μας απάντησε ότι κάθε νοσοκομείο έχει την ευθύνη της οργάνωσης ελέγχου του προσωπικού του. «Ιδιαίτερα δε στο ΠΓΝΠ έχει δοθεί εντολή να εκτελεί τις εξετάσεις μόνον του δικού του προσωπικού άμεσα και οργανωμένα ώστε έγκαιρα να εκδίδονται τα αποτελέσματα» αναφέρει ο κ. Καρβέλης εξηγώντας επίσης ότι: «Οι λοιμωξιολόγοι έχουν δώσει σαφείς κατευθύνσεις για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές και ξεκινούν να εργάζονται. Μέτρα που πρέπει να τηρούνται με απόλυτη αυστηρότητα διότι αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει αν ο ιός περάσει σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα από εργαζόμενο».
   Υπενθυμίζουμε ότι έχουν προηγηθεί οι ενστάσεις της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών και της ΠΟΕΔΗΝ για τη αδυναμία εφαρμογής της προληπτικής καραντίνας στους εργαζομένους που επιστρέφουν από διακοπές στα νοσοκομεία, λόγω έλλειψης προσωπικού.
     Οπως επισημαίνει ο υγειονομικός κόσμος, οι ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο έγκαιρου ελέγχου των εργαζομένων σε αυτά. Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ξεκούρασης μερικών ημερών σε όλους θα πρέπει οι αδειούχοι να αναλαμβάνουν άμεσα τα εργασιακά τους καθήκοντα κι έτσι να δίνουν τη δυνατότητα αναχώρησης στους επόμενους.
    «Σήμερα και κάθε μέρα από εδώ και στο εξής θα επιστρέψουν χιλιάδες υγειονομικοί από ολιγοήμερη κανονική άδεια. Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας όλοι οι υγειονομικοί που επιστρέφουν από άδειες θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού. Τον συντονισμό, τα ραντεβού διενέργειας του τεστ ασφαλώς τον έχει η υγειονομική μονάδα που εργάζονται. Πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή και στέλνουν τα δείγματα των ασθενών στο ΠΑΣΤΕΡ. Τα αποτελέσματα των τεστ καθυστερούν να εκδοθούν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:
«Εχουν εκδοθεί νεότερες οδηγίες από τις Υγειονομικές Περιφέρειες που αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι θα κάνουν τα τεστ και θα εργάζονται κανονικά με μάσκα. Για να περιοριστούν οι ενδονοσοκομειακές εστίες μετάδοσης του ιού θα πρέπει να διενεργούνται τακτικά τεστ σε όλο το προσωπικό γιατί οι εργαζόμενοι μπορούν να μολυνθούν ανά πάσα στιγμή είτε μέσα στον χώρο της δουλειάς είτε μέσα στην κοινότητα».
Πηγή:pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: