Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχ. Γιαννάκος, για τα κρούσματα του χώρου μας.

 94 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ 
τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ.
      Τα κρούσματα στους υγειονομικούς αυξάνονται. Σήμερα μας έγιναν γνωστά άλλοι 4 Εργαζόμενοι που νόσησαν απο κορονοϊό. 2  νοσηλεύτριες στο  Νοσοκομείο Καστοριάς,
1 νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο της Κοζάνης και 1 νοσηλεύτρια  απο το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.  Και οι τέσσερεις Συνάδελφοι ασυμπτωματικοί. Από τους 94 Συναδέλφους που νόσησαν οι 66 ήταν ασυμπτωματικοί. 
Μας προβληματίζει ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων Συναδέλφων  μέσα στον Αύγουστο και μάλιστα ασυμπτωματικών. 
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχαμε σποραδικά κρούσματα υγειονομικών που μάλιστα σχεδόν όλα έγιναν αντιληπτά επειδή εμφάνισαν συμπτώματα. Ακόμη και όταν  είχαν επαφές με νοσούντες ασθενείς ή προσωπικό στη πορεία εμφάνισαν συμπτώματα. Έχουμε μαζικότητα κρουσμάτων σε νοσοκομεία όπως το ΑΧΕΠΑ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΛΑΡΙΣΣΑΣ, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Θεσσαλονίκης,  ΝΙΚΑΙΑ. Δείχνει ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί στη κοινότητα. Οι ασυμπτωματικοί Συνάδελφοι και νοσηλευόμενοι ασθενείς που ξεφεύγουν και νοσηλεύονται ως γενικά περιστατικά εν αγνοία τους γίνονται εστίες ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού. Η απόφαση για 
τεστ  κορονοϊού στους Συναδέλφους που επιστρέφουν από άδεια  είναι ημιτελής. Τα τεστ γίνονται μετά από ραντεβού που κλείνεται σε μια εβδομάδα και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 10 ημέρες. Εν τω μεταξύ  εργάζονται κανονικά. Όταν  νοσεί ένας που επιστρέφει από άδεια  και είναι ασυμπτωματικός ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Ασθενείς εισάγονται ως γενικά περιστατικά 
τους λαμβάνεται δείγμα και βγαίνουν θετικοί μετά 4 ημέρες λόγω έλλειψης μοριακών αναλυτών και διασπείρουν τον ιό σε  ασθενείς και προσωπικό. Πολύ επικύνδυνο. 
 Τώρα σε πολλά Νοσοκομεία δεν κάνουν τα τεστ ούτε σε όσους επιστρέφουν από άδεια λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και μοριακών αναλυτών. Συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο και όσοι δεν πήγαν σε μέρη ή εκδηλώσεις επιβαρυμένες δεν κάνουν τεστ. Δεν υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας. Μάσκες με το σταγονόμετρο μία απλή χειρουργική το οκτάωρο που παρέχει προστασία για δυο ώρες.
Μάσκες υψηλής υποτίθεται προστασίας ακατάλληλες (δεστε για αλεξανδρούπολη δελτίο τύπου ποεδην). Απλά γάντια,  ένα  ζευγάρι το οκτάωρο, που έπρεπε να αλλάζουν σε κάθε ασθενή.
Επιβάλλεται  για να ελεγχθούν οι νοσοκομειακές εστίες. Μηνιαίος έλεγχος όλου του Προσωπικού, επέκταση των  εργαστηριακών ελέγχων στη κοινότητα με περισσότερους μοριακούς αναλυτές και προμήθεια αντιδραστηρίων. Αποζημίωση του τεστ απο τον ΕΟΠΥΥ. Βελτίωση των μέσων ατομικής προστασίας. 
                                             Μιχ. Γιαννάκος Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: