Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Τα μέτρα που ΔΕΝ μας λένε: Πάγωμα μισθών, μειώσεις συντάξεων, απολύσεις στο Δημόσιο.

        Μπορεί το πρωτογενές πλεόνασμα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να προέκυψε και η κυβέρνηση να το... μοιράζει όμως η χώρα παραμένει σε τροχιά ελλείμματος και μάλιστα μεγάλου.
Έτσι δεν είναι δυνατό παρά να εφαρμοστούν κατά γράμμα οι Μνημονιακοί νόμοι που έχουν ήδη αποφασιστεί και ψηφιστεί.
        Κάπως έτσι μέσα στους επόμενους 12 μήνες έρχονται μια σειρά από μέτρα τα οποία η κυβέρνηση φροντίζει με την επικοινωνιακή επίθεση των παροχών μέσω πλεονάσματος και των προσλήψεων να κρύψει κάτω απ' το χαλί.
         Πάγωμα μισθών και μειώσεις συντάξεων Μπορεί να δίδεται το "500αρικο" όμως πρόκειται για εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση, δεν πρόκειται για αύξηση εισοδήματος μισθωτών ή συνταξιούχων. Αντιθέτως οι μνημονιακοί νόμοι προβλέπουν μέχρι και το 2018 πάγωμα μισθών, αλλά και μειώσεις τόσο στις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις.
        Μέχρι τις αρχές καλοκαιριού (τέλη Ιουνίου) θα πρέπει να έχουν υιοθετηθεί οι προβλέψεις του νόμου για τις συγχωνεύσεις όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ με παράλληλη εφαρμογή της ρήτρας για μηδενικό έλλειμμα.
Αυτομάτως αυτό σημαίνει μείωση στις επικουρικές πολλών ταμείων, ενώ ανάλογα με το έλλειμμα ίσως υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις για όλους τους συνταξιούχους.
Από το νέο έτος καταργούνται οι λεγόμενοι κοινωνικοί πόροι (φόροι υπερ τριτων κλπ) που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τους πόρους των επικουρικών.
Τα ήδη μεγάλα ελλείμματα των ταμείων με τη μείωση των εισφορών και την αύξηση της ανεργίας με την παράλληλη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση της κρατικής ενίσχυσης θα μεγαλώσουν κι άλλο με αποτέλεσμα όπως προβλέπεται να υπάρξει νέα μείωση και των κύριων συντάξεων.
Οι 11.000 απολύσεις στο Δημόσιο
        Τις τελευταίες ημέρες είτε μέσω προγραμμάτων είτε με ανακοινώσεις υπουργείων έχουν αναγγελθεί περίπου 14.000 θέσεις εργασίας μόνιμες και εποχικές στο Δημόσιο.
Την ίδια ώρα όμως τρέχουν και οι διαδικασίες της συμφωνίας για 11.000 απολύσεις μέσα στο 2014, αριθμός που αναμένεται να κλείσει ως τον Φεβρουάριο του 2015.
Με την τρόικα να μην αποδέχεται ως απολύσεις εκείνες των συμβασιούχων που υπηρετούν ακόμη με δικαστικές αποφάσεις το... καμπανάκι χτυπάει για τους υπαλλήλους του δημοσίου που βγήκαν σε διαθεσιμότητα το 2013 και το 2014.
Το υπουργείο υπολογίζει να κλείσει τον αριθμό των 11.000 απολύσεων που απαιτούνται για εφέτος με τις απομακρύνσεις περίπου 7.000 από τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, δημοτικούς υπαλλήλους κλπ
        Άλλοι 1.500 υπάλληλοι υπολογίζεται ότι θα προκύψουν από τις αξιολογήσεις των δομών των οργανισμών, ενώ εκτός δημοσίου θα βρεθούν και περίπου 1.000 από τους 2.114 εκπαιδευτικούς που βγήκαν σε διαθεσιμότητα.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: