Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Τα νοσοκομεία «στεγνά» από ρευστό – Φύλλο και φτερό τα οικονομικά

         Νέες κατευθύνσεις αναμένεται να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους νέους διοικητές των Νοσοκομείων που αναλαμβάνουν σύντομα στο ΕΣΥ σχετικά με τα οικονομικά.
     Ήδη, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, έχουν καταγραφεί τα βασικά προβλήματα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία, ενώ οι νέοι διοικητές θα κληθούν να βάλουν τάξη μέσα σε ελάχιστους μήνες.
      Ήδη συνεδριάζουν τα αρμόδια όργανα στο υπουργείο Υγείας (ΚΕΣΥΠΕ) προκειμένου να δοθούν οδηγίες και στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) για τη συγκράτηση των οικονομικών των νοσοκομείων και των έλεγχο των προμηθειών.
       Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι οι κατευθύνσεις που θα δοθούν τόσο στους επτά διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών όσο και στους Διοικητές των νοσοκομείων όταν διορισθούν σχετίζονται με τις προμήθειες.
     Θα πρέπει να «ξεσκονιστούν» όλες οι συμβάσεις που έχουν γίνει αλλά και οι απευθείας αναθέσεις, ώστε να ξεκινήσουν από την αρχή οι διαδικασίες για διαγωνισμούς με διαδικασίες εξπρές.
      Άλλωστε, είναι γνωστό πως τα νοσοκομεία εδώ και καιρό έχουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά υλικά, ενώ πολλές φορές οι ασθενείς υποχρεώνονται να φέρουν αναλώσιμα ακόμη και από το… σπίτι τους.
      Ταυτόχρονα θα δοθεί οδηγία να εξετασθεί πού μπορεί να υπάρχει σπατάλη μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να γίνουν η εξοικονόμηση και η διάθεση των πόρων αυτών να γίνει σε άλλους τομείς του ΕΣΥ.
       Είναι, πάντως, γνωστό πως λίγο πριν από το κλείσιμο του έτους τα νοσοκομεία έχουν στεγνώσει από ρευστό και οριακά λειτουργούν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε έκτακτη χρηματοδότηση με 54 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία προκειμένου να πληρωθούν τα φάρμακα.
     Αντίστοιχα άδεια είναι τα ταμεία για άλλες αγορές, όπως βασικά υλικά χειρουργείων, κλινικών κ.λπ., με συνέπεια να βασανίζονται καθημερινά οι εργαζόμενοι για να βρουν τα απαραίτητα δανειζόμενοι μάλιστα υλικά από την μία κλινική στην άλλη.
      Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων -οι οποίοι πιθανότητα θα ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα Παρασκευή 15/11 για την Αθήνα- θα κληθούν να εξορθολογήσουν τους προϋπολογισμούς τους, γεγονός που αποτελεί και δέσμευση της χώρας μας στους δανειστές.
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: