Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Συντάξεις : Η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος επέρχεται όταν ο ασφαλισμένος πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες δύο προϋποθέσεις: α) έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και β) έχει πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη λήψη του ποσού που αναλογεί

       Οσοι ασφαλισμένοι μέχρι τις 31/12/2021 έχουν συγκεντρώσει και τον κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την προβλεπόμενη ηλικία θα μπορούν και μετά την 1/1/2022 να συνταξιοδοτηθούν με βάση τα σημερινά ευνοϊκά μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Παράλληλα όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2021, ακόμα και όταν συμπληρώνουν τα μεταβατικά ηλικιακά όρια μετά την 1/1/2022, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά ευνοϊκά ηλικιακά όρια, όπως αυτά προβλέπονται από τον νόμο. Εάν, για παράδειγμα, ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει την 40ετία που απαιτείται για σύνταξη στο 62ο έτος της ηλικίας του και το έτος 2022 θα είναι 60 ετών, θα πρέπει να περιμένει άλλα δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί το 2024 με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα.
      Αντίθετα, όσοι ασφαλισμένοι στην περίοδο των μεταβατικών διατάξεων δεν είχαν συμπληρώσει ούτε το όριο ηλικίας ούτε τα συντάξιμα χρόνια θίγονται από τις ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1/1/2022. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας θα συνταξιοδοτηθούν  στα 67 με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης ή στα 62 με μειωμένη σύνταξη ή με πλήρη αν έχουν 40 συντάξιμα έτη.
     Οι διευκρινίσεις αυτές παρέχονται από τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης με αφορμή τη σύγχυση που επικρατεί στους ασφαλισμένους εν όψει των αλλαγών από την 1/1/2022 αλλά και την έκρηξη των αιτήσεων συνταξιοδότησης που καταγράφεται με αφορμή αυτές τις αλλαγές.
     Επισημαίνεται ότι η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος επέρχεται όταν ο ασφαλισμένος πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες δύο προϋποθέσεις: α) έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και β) έχει πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη λήψη του ποσού που αναλογεί. Κατοχυρωμένο δικαίωμα είναι η δυνατότητα των ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν, δηλαδή «να κλειδώσουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν», με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης.
Ανατροπή δεδομένων
      Ως γνωστόν – με βάση την ισχύουσα νομοθεσία – αρχής γενομένης από την 1/1/2022 τα δεδομένα για την κοινωνική ασφάλιση ανατρέπονται, καθώς καταργούνται οι ευνοϊκές διατάξεις που αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν είτε με πλήρη είτε με μειωμένη σύνταξη γήρατος πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους. 
      Επί της ουσίας θεσπίζεται ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος το 62ο έτος ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης). Παράλληλα από την 1/1/2021 (με βάση την ισχύουσα νομοθεσία) θα έρθουν αλλαγές και οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά 6 μήνες για σύνταξη με 35ετία από Δημόσιο, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και Τύπου και κατά 11 μήνες για σύνταξη με 37ετία από το Δημόσιο με προϋπόθεση την 25ετία ως το 2010.
     Οπως παρατηρεί ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, όσοι μέχρι το 2021 έχουν συγκεντρώσει και τον κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την προβλεπόμενη ηλικία θα μπορούν και μετά την 1/1/2022 να συνταξιοδοτηθούν με βάση τα λεγόμενα μεταβατικά όρια ηλικίας. Το θέμα είναι τι γίνεται με τους ασφαλισμένους που είχαν συγκεντρώσει με βάση τις μεταβατικές ρυθμίσεις τον προβλεπόμενο χρόνο ασφάλισης πριν από την 1/1/2022, δεν θα έχουν όμως συμπληρώσει το μεταβατικό ηλικιακό όριο. Θεωρώ πως και αυτοί θα διατηρήσουν το προβλεπόμενο ηλικιακό όριο και θα μπορούν και μετά την 1/1/2022 να συνταξιοδοτηθούν με βάση το ηλικιακό αυτό όριο, επισημαίνει ο κ. Μπούρλος.
      Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης επισημαίνει: «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης μέχρι τις 31/12/2021, ακόμα και όταν συμπληρώνουν τα μεταβατικά ηλικιακά όρια μετά την 1/1/2022, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά ηλικιακά όρια, όπως αυτά προβλέπονται από τον νόμο. Παράλληλα θεωρώ αδιανόητο» προσθέτει ο κ. Κουτρουμάνης «να συζητάμε οποιαδήποτε αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των 62 και των 67 ετών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: