Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Τα ερωτήματα που φέρνει το 2021 στους ασφαλισμένους: Ποιοι γλιτώνουν τα νέα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης – Ποιοι πρέπει να προβληματιστούν

      Η άφιξη του 2021 γέννησε φλέγοντα ερωτηματικά ως προς τη «διάσωση» των ορίων ηλικίας και την πολύπαθη, ένεκα των νομοθετικών επεμβάσεων, έννοια της «κατοχύρωσης-θεμελίωσης» του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αναφέρει στο Newpost, ο εργατολόγος Γεώργιος Ι.Κουτσούκος.
Ο ίδιος αναφέρεται στις εξελίξεις που περιμένουν τους συνταξιούχους:
   Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες ανακοινώσεις ως προς το ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ τελικώς θα θιγούν από 01/01/2022, αυτή η έντονη αβεβαιότητα, αλλά και η ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια που ευλόγως νιώθουν οι ασφαλισμένοι, ένεκα της ρευστότητας στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, ως απόρροια της αμφιταλαντευόμενης οικονομικής κατάστασης, αλλά και των ερμητικά “κλειστών στομάτων” των κυβερνητικών στελεχών του Υπουργείου Εργασίας (η πρόσφατη αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας επιτείνει ακόμη περισσότερο την αγωνία για το ποιες θα είναι οι μελλοντικές κινήσεις του διαδόχου, κου Χατζηδάκη), δημιουργούν ένα “εκρηκτικό μείγμα”, το οποίο τους ωθεί βιαίως και άνευ όρων στη λύση της συνταξιοδότησης που φαντάζει πολλές φορές μονόδρομος ή σωτήρια λύση.
    Λόγω της περιρρέουσας ανησυχίας και της πρόδηλης αγωνίας που ζωγραφίζεται στο πρόσωπο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων (ιδίως εκείνων που ανήκουν στην ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των 50 +), θεωρούμε χρέος να επισημάνουμε στους υποψήφιους συνταξιούχους τα κάτωθι κρίσιμα σημεία, στα οποία πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους, προ λήψεως οιασδήποτε αποφάσεως, η οποία θα επιφέρει μόνιμα και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα στον μετεργασιακό τους βίο:   
  1. Γιατί είναι καθοριστική η επιβεβαίωση της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης;
    Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι, κατά την στιγμή της υποβολής της αίτησης, να πληρούνται οι συνδυαστικές προϋποθέσεις – χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας – για να μην απορριφθεί η αίτηση. Σημειώνεται πως παγίως περίπου το 10% των αιτήσεων απορρίπτεται, λόγω ανεπαρκούς ελέγχου από την πλευρά του ασφαλισμένου ως προς τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων εκ του νόμου προϋποθέσεων.
    Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι-ασφαλιζόμενοι στον ΕΦΚΑ, προτού αποφασίσουν την υποβολή συνταξιοδοτικού αιτήματος, θα πρέπει να ελέγξουν εάν ανήκουν στις κατηγορίες των ασφαλισμένων που δεν θίγονται από τις νέες ηλικιακές αυξήσεις που επέφερε ο Ν. 4336/2015, δηλαδή να ανήκουν στην κατηγορία των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται με τα παλαιά όρια ηλικίας. Εάν πάλι ανήκουν στις κατηγορίες που υπόκεινται σε αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης,  ώστε να συνταξιοδοτούνται με τα νέα όρια ηλικίας, πρέπει να βεβαιωθούν για την ορθότητα του νέου ορίου ηλικίας με το οποίο θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
     Τονίζεται ότι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι μέχρι τις 18/8/2015 είχαν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δηλαδή είχαν συμπληρώσει τόσο τις χρονικές όσο και τις ηλικιακές προϋποθέσεις που κατά περίπτωση απαιτούνται, δεν συνταξιοδοτούνται με τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας, αλλά με τα παλαιά, δηλαδή αυτά που ίσχυαν πριν τις 18/8/2015. Συνεπώς οι ασφαλισμένοι, στην περίπτωση αυτή, εξαιρούνται ως προς τις μεταβολές των ορίων ηλικίας από τον νέο νόμο και μπορούν, όποτε θελήσουν, να υποβάλουν αίτηση για σύνταξη.
     Σαφώς προβληματισμένες θα πρέπει να είναι από σήμερα δύο κατηγορίες ασφαλισμένων:
Α). εκείνοι που θα συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης έως 31/12/2021, αλλά θα συμπληρώσουν τα νέα μεταβατικά όρια ηλικίας του Ν. 4336/2015 από 01/01/2022 και μετά.
Β). εκείνοι που θα συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, αλλά και τα μεταβατικά όρια ηλικίας έως 31/12/2021, αλλά παραμένουν διστακτικοί ως προς την έξοδό τους σε σύνταξη, ελπίζοντας (μάταια ίσως;) σε μια μεταρρύθμιση με ευνοϊκότερους όρους για τη συνταξιοδοτική τους μεταχείριση (ιδίως ως προς τον τρόπο υπολογισμού της συνταξιοδοτικής παροχής) από 01/01/2022 και μετά.
  1. Γιατί πρέπει ο συνταξιούχος να προβαίνει σε έγκαιρη συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών;
      Τεχνική λεπτομέρεια, αλλά μεγάλης σημασίας, είναι οι ασφαλισμένοι να έχουν εξαρχής πλήρη φάκελο, ώστε να μην αναζητούνται δικαιολογητικά εκ των υστέρων και ενώ “τρέχει” η διαδικασία εξέτασης του φακέλου τους. Μετά την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, καθορίζεται συγκεκριμένη προθεσμία, προκειμένου ο ασφαλισμένος να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Συγκεκριμένα, όλα τα κατά περίπτωση αναγκαία δικαιολογητικά θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι την τελευταία (ημερολογιακή) ημέρα του έκτου (6ου) μήνα που έπεται του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, επί ποινή απόρριψης της αίτησης αυτής, στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου (άρθρο 1 Ν. 4554/2018). Για παράδειγμα, εάν, π.χ., η αίτηση συνταξιοδότησης κατατεθεί στις 15 Μαρτίου 2021, ο υποψήφιος συνταξιούχος οφείλει να έχει καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά μέχρι τις 30/09/2021 το αργότερο!

  1. Γιατί είναι απαραίτητη η χρήση/εξαγορά πλασματικών ετών;
   Η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων κάνουν χρήση πλασματικών ετών (στρατός, σπουδές, τέκνα, κενά διαστήματα ανεργίας κλπ.) για να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα σημερινά γενικά όρια ηλικίας (62, 67). Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι γεγονός ότι η αναγκαιότητα αυτή έχει καταστεί ασύμφορη οικονομικά. Ωστόσο, σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης μπορεί να οδηγήσει στην σύνταξη σε χαμηλότερα των 67 όρια ηλικίας.
    Για το λόγο αυτό, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ελέγξουν την δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών, καθώς η δυνατότητα αυτή μπορεί να τους οδηγήσει πολλά χρόνια νωρίτερα στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Θα πρέπει όμως, σε κάθε περίπτωση, να υπολογίσουν ταυτοχρόνως, το κόστος της εξαγοράς, καθώς, μετά την έκδοση του Ν. 4387/2016 (Νόμου Κατρούγκαλου) έχει αυξηθεί αρκετά. για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων.
   Επισημαίνεται ότι αιτήσεις εξαγορών ή αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, με σκοπό τη θεμελίωση δικαιώματος, μπορούν να υποβληθούν μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης ή ακόμη και νωρίτερα από αυτήν. Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ, με μικρή συνήθως έκπτωση είτε με δόσεις ή ακόμη και με παρακράτηση από τη σύνταξη.
Γεώργιος Ι. Κουτσούκος
Αναδημοσίευση από  newpost.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: