Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ”σηκώνουν το γάντι” – Απαντούν στο Γιάννη Καρβέλη

       Συζητήθηκε πολύ η συνέντευξη του ΥΠΕάρχη Γιάννη Καρβέλη, στο προηγούμενο φύλλο της «Πολιτείας». Όμως οι νοσοκομειακοί ιατροί έσπευσαν να δώσουν ευθείες απαντήσεις, στα όσα υποστήριξε.
Πρώτος απ’ όλους, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) κος Δημήτρης Ζιαζιάς. Σε γραπτή του δήλωση-απάντηση προς τον κ. Καρβέλη, τονίζει:
    «Η οδηγία Κοντοζαμάνη για μείωση κατά 80% των τακτικών χειρουργείων στη διάρκεια της πανδημίας είναι υπαρκτή οδηγία και όχι ανακάλυψη της Ε.Ι Ν.Α. Δεν βασιζόταν σε κανένα επιδημιολογικό κριτήριο. Αλλιώς, αν το πρόβλημα ήταν ο συνωστισμός και ο κίνδυνος διασποράς του ιού, τότε δεν θα λειτουργούσαν ούτε εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία όπου καθημερινά περνούν εκατοντάδες πολίτες.
    Το κριτήριο ήταν καθαρά οικονομοτεχνικό. Λόγω έλλειψης προσωπικού μετακινήθηκαν αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές από τα χειρουργεία στις ΜΕΘ Covid. Ο χώρος ανάνηψης και αρκετές χειρουργικές αίθουσες μετατράπηκαν σε  χώρο νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών. Η δεύτερη πλευρά της απόφασης αφορούσε τη συνειδητή προώθηση ασθενών προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια προκειμένου τα τελευταία να αποκομίσουν κέρδη.
Αυτή τη στιγμή μόνο στο ΠΓΝΠ, τουλάχιστον 30 ογκολογικοί ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής και μόνο το 60% των χειρουργικών αιθουσών λειτουργεί».
«ΕΝΑΣ ΜΟΝΙΜΟΣ, ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ»
     Παρέμβαση όμως έκανε και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γιατρών Νοσοκομείων Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και Διευθυντής ΕΣΥ Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΓΝΠ, Κωνσταντίνος Γιαννάκενας.
   «Ναι, έχουν αυξηθεί τα τραπέζια, ειδικά τα ογκολογικά που… πήγαν πάρα πολύ πίσω, αλλά ακόμα δεν λειτουργούν γιατί η έλλειψη προσωπικού είναι τραγική. Δεν ξέρω πώς θα καλυφθεί όλο αυτό το κενό εν μέσω… αποστελέχωσης του ΕΣΥ», δηλώνει.
     Εξηγεί ότι το Σύστημα Υγείας βασίστηκε σε επικουρικούς, από τους οποίους όμως δεν μπορεί κάποιος να περιμένει «τα πάντα» ελλείψει προοπτικής μονιμοποίησης τους. «Σε ένα τμήμα είναι ένας μόνιμος και 3 επικουρικοί. Πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό;», αναρωτιέται ο κ. Γιαννάκενας. Προσθέτοντας και την παράμετρο της εμφάνισης νέων ασθενών, που δυσκολεύει περισσότερο την εξισορρόπηση της κατάστασης (πχ: «τώρα έχω 6 ασθενείς από παλαιότερα, συν άλλους 4 καινούργιους»).
      «Αν όμως είχαν γίνει προσλήψεις δεν θα είχαμε τέτοια προβλήματα», εξηγεί ο κ. Γιαννάκενας, διευκρινίζοντας ότι έτσι θα μπορούσε να λειτουργήσει και το Νοσημάτων Θώρακος ως μονάδα Covid, (αφού ο κ. Καρβέλης δήλωσε ότι αυτό δεν συνέβη, για να μην μετακινηθεί προσωπικό από τα δύο νοσοκομεία).
Αναδημοσίευση από το politeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: