Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Εκκρεμείς συντάξεις: Πιάνουν δουλειά οι πιστοποιημένοι ιδιώτες - Η διαδικασία και τα «αγκάθια»

 Μέσα στο καλοκαίρι μπαίνουν στην κούρσα της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων οι πιστοποιημένοι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές – Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ασφαλισμένοι και οι ενστάσεις των νομικών

      Tις επόμενες εβδομάδες, μετά από συνεννόηση με τους δικηγορικούς Συλλόγους και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των ιδιωτών (δικηγόρων και λογιστών), προκειμένου να λάβουν την πιστοποίηση και στη συνέχεια να πιάσουν δουλειά μέσα στο καλοκαίρι, συμβάλλοντας στην ταχύτερη απονομή των εκκρεμών συντάξεων. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι να εκδοθούν έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. 
       Το τελευταίο βήμα της επεξεργασίας των φακέλων από τους ιδιώτες θα είναι η κατάρτιση σχεδίου προσωρινής η οριστικής σύνταξης. Όπως προβλέπει ο νόμος αν ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ δεν προβάλλει ένσταση εντός ενός μηνός, εκδίδεται η οριστική σύνταξη του ασφαλισμένου.
     Επομένως, ο ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης ή είναι εν αναμονή συνταξιούχος, θα μπορεί να αναθέσει από τα μέσα του καλοκαιριού σε ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή την έκδοση της σύνταξής του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει πιστοποιημένο επαγγελματία από το ειδικό μητρώο που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ, αφού εισέλθει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).
      Ο πιστοποιημένος συνεργάτης μπορεί να διαπιστώσει το χρόνο ασφάλισης, να βεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, να υποβάλλει σχέδιο διακανονισμού των οφειλών εντός του επιτρεπτού ορίου, εφόσον υπάρχουν οφειλές και να εκδίδει βεβαίωση για την εξαγορά πλασματικών ετών. Τέλος, μπορεί να συντάξει ένα σχέδιο συνταξιοδοτικής απόφασης, το οποίο ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει εντός 30 ημερών. Αν το σχέδιο δεν επικυρωθεί εντός της προθεσμίας, θεωρείται ότι εγκρίθηκε και προχωρά η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.
Οι ενστάσεις
      Ωστόσο, αρκετές είναι και οι ενστάσεις που εγείρονται από πολλές πλευρές για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού στον ΕΦΚΑ, αλλά και των δυσκολιών που ενδεχομένως προκύψουν κατά την συνεργασία των υπαλλήλων με τους ιδιώτες συνεργάτες.
     Ένα από τα φλέγοντα θέματα είναι η αμοιβή των πιστοποιημένων επαγγελματιών, η οποία θα ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση. Όπως προβλέπει ο νόμος, ο  e-ΕΦΚΑ θα διαμορφώσει ένα τιμοκατάλογο και θα καταβάλλει κατ’ αποκοπήν αποζημιώσεις στους πιστοποιημένους επαγγελματίες για κάθε επιμέρους πράξη. Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, έχει αναφέρει ότι το υπουργείο θα καταβάλλει ένα λογικό ποσό στους ιδιώτες. Ωστόσο, ανάλογα με το δικηγορικό γραφείο στο οποίο θα απευθύνεται ο ασφαλισμένος, δεν αποκλείεται να κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη για να συμπληρώσει το επιπλέον ποσό αν κι εφόσον ζητείται.
     Tα «αγκάθια» κατά την εφαρμογή της τροπολογίας, όπως τα απαριθμεί στην «Η» ο δικηγόρος και τ. εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ», Δημήτρης Μπούρλος, είναι τα εξής:
1. «Η εκπαίδευση δικηγόρων και λογιστών για τρεις εβδομάδες, όπως έχουμε πληροφορηθεί, δεν επαρκεί για να έχει τη δυνατότητα ο πιστοποιημένος να εκδίδει σχέδια αποφάσεων. Από την εμπειρία που έχω αποκομίσει από τα 39 χρόνια ενασχόλησης με την κοινωνική ασφάλιση, θεωρώ ότι η εκπαίδευση πρέπει να διαρκέσει 6 μήνες.
   2.   Το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης δεν μπορεί να υλοποιηθεί εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στον ΕΦΚΑ. Επίσης περισσότερο καθυστερεί παρά διευκολύνει η διαδικασίας της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης για κάποιον που είναι έτοιμος να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης. Πρέπει να ακολουθήσουν διευκρινήσεις για αυτά τα θέματα.
  3.  Σύμφωνα με το νόμο, ο ΕΦΚΑ διενεργεί δειγματοληπτικό έλεγχο στο 5% των περιπτώσεων και αν διαπιστώσει ελλείψεις και λάθη ακυρώνει τη συνεργασία με τον πιστοποιημένο ιδιώτη. Μάλιστα αν διαπιστωθεί βαριά αμέλεια που ζημιώνει τον ΕΦΚΑ επιβάλλεται πρόστιμο στον πιστοποιημένο συνεργάτη. Εάν από μεταγενέστερο έλεγχο προκύψει ότι η σύνταξη χορηγήθηκε  εσφαλμένα, η απόφαση απονομής σύνταξης ανακαλείται ή μεταρρυθμίζεται λόγω πλάνης, το αργότερο εντός δεκαετίας. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπούρλος, ο δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% στα σχέδια αποφάσεων των ιδιωτών είναι μικρό ποσοστό και ο εκ των υστέρων έλεγχος που μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια θεωρείται μεγάλο διάστημα. Αν έχει γίνει λάθος, δε μπορείς να ζητήσεις να επιστρέψει ο συνταξιούχος αχρεωσθήτως καταβληθέντα 10 ετών. Το λάθος καλό είναι να εντοπίζεται το πολύ εντός διετίας ώστε και ο συνταξιούχος και ο πιστοποιημένος να μην αντιμετωπίζει υπέρογκους καταλογισμούς.
  4.   Ο νόμος αναφέρει επίσης ότι μια συγκεκριμένη ομάδα υπαλλήλων θα αναλάβει την επικοινωνία και τη συνεργασία με τους πιστοποιημένους ιδιώτες. Θεωρώ ότι θα πάρει χρόνο η συνεργασία να είναι αρμονική και χωρίς εντάσεις εξαιτίας του εχθρικού κλίματος που καλλιεργείται σε ανάλογες περιπτώσεις συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».
Αναδημοσίευση από imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: