Κύμα» φυγής παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από ασφαλισμένους που θέλουν να βγουν στη σύνταξη.
Το 2021 ήταν το τελευταίο έτος για τη συνταξιοδότηση με τα λεγόμενα «μεταβατικά» όρια ηλικίας που ίσχυαν για την περίοδο 2015-2021. Πλέον εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν μόνο μεταξύ πλήρους σύνταξης στα 62 (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) ή στα 67 (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης) και μειωμένης σύνταξης στα 62 με 4.500 ημέρες ασφάλισης.
«Για να χορηγηθεί μειωμένη σύνταξη ελέγχουμε αρχικά αν ο ενδιαφερόμενος έχει πρωτοασφαλιστεί πριν την 1/1/1993 ( παλαιός ασφαλισμένος ) ή μετά την 1/1/1993 (νέος ασφαλισμένος)» τόνισε η εργατολόγος.
Όπως υπογραμμίζει η κυρία Κάρδαρη, για τους παλιούς ασφαλισμένους οι προϋποθέσεις απονομής της μειωμένης σύνταξης από το τ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ είναι οι εξής :
Συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας
Πραγματοποίηση τουλάχιστον 4.500 ημερών εργασίας στην ασφάλιση
Πραγματοποίηση ανά 100 τουλάχιστον ημέρες εργασίας κατ’ έτος κατά την τελευταία πενταετία ή κατά την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας , συμπεριλαμβανομένου ή μη του 62ου έτους της ηλικίας.
Στην κρίσιμη πενταετία μπορούν να ληφθούν υπόψιν έως 200 ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας μοιρασμένες από 100 σε 2 έτη, ή 200 ημέρες επιδοτούμενης ασθένειας ομοίως.
Για τους νέους ασφαλισμένους οι προϋποθέσεις είναι ακριβώς ίδιες, μόνο που αντί για 100 ημέρες κατ’ έτος την τελευταία πενταετία , υπολογίζουμε 750 ημέρες , στις οποίες επίσης συμπεριλαμβάνονται από 200 ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας και επιδοτούμενης ασθένειας.
«Και στις 2 περιπτώσεις οι 100 ημέρες εργασίας μπορεί να προέρχονται είτε από πραγματική εργασία είτε από προαιρετική ασφάλιση με μόνη διαφορά ότι στην προαιρετική ασφάλιση» είπε η κυρία Κάρδαρη. Ωστόσο, όπως επισημαίνει «δεν μπορούμε να ασφαλιζόμαστε κατ’ επιλογή με όσες ημέρες επιθυμούμε αλλά για συνεχές χρονικό διάστημα από την αίτηση για την έναρξη έως την αίτηση για την διακοπή ή την ανάληψη εργασίας» επισημαίνει η δικηγόρος-εργατολόγος.
«Οι μειώσεις που συνοδεύουν την μειωμένη σύνταξη και αναφέρονται στον ν. 4387/2016 είναι αυτές που αφορούν μόνο την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ και είναι για πάντα» τόνισε η κυρία Κάρδαρη.
Οι μειώσεις αυτές είναι οι εξής:
Για κάθε έτος πριν την συμπλήρωση του ορίου για την πλήρη σύνταξη είναι 6%.
Παράδειγμα: Αν κάποιος καταθέσει αίτηση στα 62 αντί στα 67, δηλαδή 5 χρόνια νωρίτερα, τότε θα έχει μείωση στην σύνταξη του κατά 115 ευρώ, για κάθε μήνα.
Επίσης, η μείωση που αντιστοιχεί σε 6% για κάθε έτος πριν την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για την πλήρη και κατ’ ανώτατο όριο 30%, συνοδεύει και την επικουρική σύνταξη.
Λοιπές μειώσεις, που αφορούν τα λιγότερα από 20 έτη στην ασφάλιση και την μείωση κατά 1/40 για κάθε έτος λιγότερο από τα 40 μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα μεταξύ του 15 ου έτους και του ορίου ηλικίας που καταθέτει την σύνταξη, αφορούν την εθνική σύνταξη για τις κύριες συντάξεις και παρασύρουν και τις μειωμένες.
Τέλος, όπως επισημαίνει η δικηγόρος «αν κάποιος παραμένει άνεργος, μεταξύ των 62 και 67 ετών, τον συμφέρει να καταθέσει μειωμένη σύνταξη, γιατί θα λαμβάνει 5 έτη νωρίτερα σύνταξη με την μείωση των 115 ευρώ , δηλαδή θα λαμβάνει 60 μήνες νωρίτερα σύνταξη και είναι προτιμότερη από το μηδενικό εισόδημα» κατέληξε η εργατολόγος.
Αναδημοσίευση από ergasiakanea.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου