Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις για τις χιλιάδες απολύσεις που έρχονται στο Δημόσιο από τους "διαθεσίμους" του 2013.

        Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, συμμετείχε στο πρώτο του Eurogroup, όπου επανήλθε η απαίτηση προς την Ελλάδα για υλοποίηση όλων των μέτρων ώστε να αποδεσμευτούν οι δόσεις των 2 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει η συζήτηση για την μείωση του χρέους.
        Μετά τη λήξη του Eurogroup, ο Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε πως ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας και τους εξήγησε ότι η χώρα έχει κίνητρα να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της το συντομότερο δυνατόν, ενώ ακόμη τους διαβεβαίωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει, αλλά επισπεύδεται. Παράλληλα, όμως, με τις εξελίξεις του πρόσφατου Eurogroup, έρχεται και νέο κύμα απολύσεων.
      Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το... κενό των 6.500 απολύσεων που απαιτούνται για να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 15.000 που ζητά επιτακτικά η τρόικα και απαιτεί, φυσικά, η μνημονιακή σύμβαση, θα προέλθει από το μέτρο της διαθεσιμότητας του 2013.
Κι όλα αυτά, την ώρα που στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι οι υπουργοί, όπως ο κ. Ντινόπουλος, που διατείνονται πως δεν πρέπει να γίνουν άλλες απολύσεις, με το όλο σκηνικό να προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και ανοιχτές συγκρούσεις μεταξύ υπουργών.
Η πρόβλεψη για τους 6.500 "διαθεσίμους"         Οι 6.500 "διαθέσιμοι", λοιπόν, αναμένεται να αποτελέσουν το κομμάτι που λείπει από το παζλ των 15.000 απολύσεων του μνημονίου, ενώ πλην αυτών, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα προέλθουν απολύσεις και από τους επίορκους, όσους εντοπιστούν να έχουν προσληφθεί ή να εργάζονται στο Δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά, από εκείνους των οποίων οι συμβάσεις έχουν παρανόμως μετατραπεί από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, καθώς και από μείωση του προσωπικού σε μεγάλα ΝΠΙΔ, κυρίως των υπουργείων Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
         Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, δεδομένων και των "απρόβλεπτων" καθυστερήσεων που εμφανίζονται, όπως συνέβη με τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων. Εξ ου και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και κατ’ επέκταση τον... "σφικτό" προγραμματισμό που έχει καταρτιστεί προκειμένου "να μην πάει χαμένη η δουλειά του τελευταίου έτους".

Το "αντάρτικο" του Ντινόπουλου και η κόντρα Χριστοφιλοπούλου - Λοβέρδου         Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, σε συνέντευξή του στη Real News τονίζει πως "τα πλάνα που έχω μέχρι στιγμής στα χέρια μου δεν προβλέπουν απολύσεις", αναφερόμενος σε ΝΠΙΔ του υπουργείου που διοικεί, ωστόσο τονίζει πως πρέπει να επανεξεταστεί το πρόγραμμα της ενδοδημοτικής κινητικότητας, που έχει λήξει από τις 2 Μαΐου, ώστε να διατηρηθούν οι 2.000 θέσεις εργασίας των υπαλλήλων που δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.
        Ο κ. Ντινόπουλος αφήνει, ακόμη, να διαφανεί ότι τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης για τις καθαρίστριες λέγοντας πως "με τα σύμβολα δεν τα βάζεις", ενώ θεωρεί ότι πρέπει να διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο η κυβέρνηση θέματα όπως των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών.
         Μάλιστα, προσθέτει: "δεν είπα να τους πάρουμε όλους πίσω..." ενώ συμπληρώνει πως "...μου λένε ότι αυτό είναι λαϊκισμός. Από πότε είναι λαϊκισμός η κοινωνική ευαισθησία; Θα φτάσουμε στο άλλο άκρο; Ακούγεται συνέχεια ότι πρέπει να σπάσουμε αβγά. Εντάξει, να σπάσεις αβγά. Αλλά να κάνεις και μια ομελέτα που να τρώγεται!".
         Σε σχέση, ξανά, με τις 6.500 απολύσεις, τοποθετήθηκε και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία άσκησε σκληρή κριτική "φωτογραφίζοντας" και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο:
         "Οι διαφοροποιήσεις πρέπει να είναι επί της ουσίας της πολιτικής και όχι να οπισθοχωρούμε ενόψει προαπαιτουμένων. Υπάρχουν στελέχη και υπουργοί και των δύο κομμάτων που έσπευσαν να πουν “όλα σε επαναδιαπραγμάτευση”, μιλώντας με τρόπο που χαϊδεύει αυτιά και κλείνει το μάτι προς τους εκλογείς. Δεν μπορεί να επικρατεί η Βαβέλ των υπουργών.
         Δεν υπάρχουν υπουργοί περιορισμένης ευθύνης, ούτε οι καλοί και ευαίσθητοι από τη μια πλευρά και οι κακοί και σκληροί από την άλλη. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι ποιοτικές και τα προαπαιτούμενα να τελειώσουν. Ολα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις".
         Η κ. Χριστοφιλοπούλου επέρριψε ευθύνες και στον πρώην υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο, επί υπουργίας του οποίου είχε διαφανεί η "εμπλοκή" που ακολούθησε με τους διοικητικούς υπαλλήλους: "Ο κ. Αρβανιτόπουλος επέλεξε να ανοίξει το θέμα των πανεπιστημίων χωρίς να έχουν προχωρήσει οι αξιολογήσεις από τους εξωτερικούς αξιολογητές.
         Οι προτάσεις, με τις οποίες είχε προσέλθει το υπουργείο Παιδείας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, ήταν αποτέλεσμα εσωτερικών, γρήγορων και ελλιπών αξιολογήσεων, από τα ίδια τα ιδρύματα".
Αναδημοσίευση από THE BEST NEWS.

Δεν υπάρχουν σχόλια: