Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Εισήγηση για «ψαλίδι» 5,2% στις επικουρικές συντάξεις από τη διοίκηση του ΕΤΕΑ

         Εισήγηση για οριζόντια μείωση κατά 5,2% των επικουρικών συντάξεων υπέβαλε στην κυβέρνηση η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.
      Όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA ο διοικητής του ΕΤΕΑ Τάσος Παπανικολάου η μείωση αυτή προκύπτει από την υποχρέωση εφαρμογής από τις αρχές Ιουλίου του νόμου 4052/2012 για αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων.
        Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου η μείωση κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης των 10 ευρώ καθώς η μέση επικουρική σύνταξη είναι ύψους 200 ευρώ.
      «Σε μια δύσκολη στιγμή κάναμε τη μικρότερη μείωση για τους πολίτες» υποστήριξε ο διοικητής του ΕΤΕΑ.
       Ανέφερε, δε, ότι «θα δούμε ξανά τα νούμερά μας στο τέλος του έτους αλλά πιστεύω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μείωση για φέτος».
      Σε περίπτωση που η κυβέρνηση κάνει δεκτή την εισήγηση του ΕΤΕΑ τότε κατά τον κ. Παπανικολάου η μείωση θα φανεί στους συνταξιούχους είτε στην πληρωμή του Ιουλίου είτε στην πληρωμή του Αυγούστου ανάλογα με το πότε θα εφαρμοστεί η εισήγηση.
        Από την πλευρά του ο βουλευτής του Σ ΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, έκανε λόγο για την πρώτη μιας σειράς μειώσεων που τελικά θα οδηγήσουν στην εξαΰλωση των επικουρικών συντάξεων λόγω της εισαγωγής «στον αστερισμό του μηδενικού ελλείμματος» που προβλέπει ότι κάθε τρίμηνο τα ταμεία θα πρέπει να εμφανίζουν στοιχεία για τα ελλείμματα των ταμείων.
Υπενθυμίζεται ότι στο ΕΤΕΑ εντάχθηκαν:
- το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ),
οι τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ): Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ), Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών & Τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ), Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης (ΤΕΑΕΙΓΕ) & Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού εταιρειών Οινοποιίας Ζυθοποιίας & Οινοπνευματοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ)
- το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ»,
- το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση,
- οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και
o Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τους κατ΄ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: