Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Τί αλλάζει για μεταθέσεις και μετατάξεις στο Δημόσιο.

       Τέλος στο αδιαφανές και δημοσιονομικά επιζήμιο καθεστώς των μετακινήσεων στο Δημόσιο επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εφεξής κάθε υπάλληλος θα μετακινείται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών και ύστερα από συγκεκριμένο διαγωνισμό και μοριοδότηση των προσόντων.
        Πράσινο φως για τη διαμόρφωση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας έδωσε χτες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με την έκδοση εγκυκλίου στην οποία ζητά από τους γενικούς διευθυντές τη χαρτογράφηση όλων των ειδικών διατάξεων με τις οποίες πραγματοποιούνται αποσπάσεις, μετατάξεις και μετακινήσεις.
         Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η καταγραφή των κάθε είδους μετακινήσεων στο Δημόσιο, που θα ολοκληρωθεί μέχρι την 27η Ιουνίου, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη θεσμοθέτηση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας που θα αποσυνδεθεί από τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.
         Στόχος του υπουργείου είναι να καταργήσει το ισχύον καθεστώς αποσπάσεων και μετατάξεων στο οποίο υπεισέρχονται και παρεμβάσεις πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων λαμβάνοντας χαρακτηριστικά ρουσφετιού. Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, η κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος μετατάξεων και αποσπάσεων και η εμπλοκή του ΑΣΕΠ στην επιλογή των υπαλλήλων θα τερματίσει και το τελευταίο ρουσφέτι που ισχύει στο Δημόσιο.
        Η νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να κατατεθεί το φθινόπωρο θα περιλαμβάνει την κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος μετατάξεων και αποσπάσεων, προκήρυξη των θέσεων μέσω ΑΣΕΠ και τη μοριοδότηση των υπαλλήλων που θα συμμετέχουν προκειμένου να αναδειχτούν οι καλύτεροι για την κατάληψη των κενών θέσεων.
«Κλειδιά» για τη συμμετοχή των υπαλλήλων στον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας που επιθυμούν να μετακινηθούν θα είναι:
1. Οι υποψήφιοι προς μετακίνηση θα πρέπει να έχουν άδεια από την υπηρεσία τους για να μεταταχθούν προκειμένου να μη δημιουργηθούν νέες ανάγκες με τη μεταφορά τους σε άλλη θέση.
2. Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα περιγράφονται αναλυτικά στα οργανογράμματα των νέων υπηρεσιών και η κάλυψή τους θα απαιτεί από τους υποψηφίους να διαθέτουν συγκεκριμένα προσόντα. Για παράδειγμα, για μία κενή θέση ΠΕ σε εφορία θα περιγράφεται ότι απαιτείται πτυχίο οικονομικού πανεπιστημίου και προϋπηρεσία σε οικονομικούς ελέγχους.
3. Οι μετακινήσεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλο το Δημόσιο. Μέχρι σήμερα υπήρχαν περιορισμοί στη μετακίνηση του προσωπικού αφού για παράδειγμα οι δημοτικοί υπάλληλοι μπορούσαν να μετακινηθούν μόνο μεταξύ δήμων ή περιφερειών. Ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας θα καταργήσει τα στεγανά στις μετακινήσεις αφού αναμένεται να δίνει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να μετακινηθούν σε όποια θέση επιθυμούν στο Δημόσιο. Για παράδειγμα θα μπορούν να μετακινηθούν εργάτες τεχνικών ειδικοτήτων από δήμους σε νοσοκομεία ή από υπουργεία σε ΝΠΔΔ εάν προκηρυχτούν αντίστοιχες θέσεις.
Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: