Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Πραγματοποιήθηκε το ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ για την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ 1η ΟΚΤΩΒΡΗ 2014.

          Στα πλαίσια των ΔΙΗΜΕΡΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ της ΠΟΕΔΗΝ, την Τετάρτη 1/10/14, στις 6 το απόγευμα, πραγματοποιήσαμε στην Πλ. Γεωργίου, το ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ για την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ,  για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας και γενικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία της περιοχής μας και κατ΄ επέκταση και εμείς οι Εργαζόμενοι σ΄ αυτά.
         Σ΄ αυτό το ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, που το διοργάνωναν τα Σωματεία του ΑΓ ΑΝΔΡΕΑ και του ΠΠΝΡΙΟΥ, η ΕΙΝΑ και λοιποί φορείς, δεν μπορούμε να πούμε ότι  ήταν ικανοποιητική η Συμμετοχή των Πολιτών αλλά και των Συναδέλφων Εργαζόμενων, αν λάβουμε υπ΄ όψιν μας τις δυσκολίες που περνάμε και τα προβλήματα που υπάρχουν στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, προβλήματα που αγγίζουν και αφορούν όλους μας. 
         Παρακάτω σας κοινοποιούμε την σχετική ΟΜΙΛΙΑ του Προέδρου του Σωματείου μας, Κώστα Πετρόπουλου, στο προαναφερόμενο Συλλαλητήριο 

             Συμπολίτες και Συμπολίτισσες, Φίλοι και Φίλες
      Η ΥΓΕΙΑ ΝΟΣΣΕΙ εξαιτίας των ασκούμενων ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και όχι μόνον. Οι μνημονιακές πολιτικές με επίκεντρο τη νεοφιλελεύθερη λογική για συρρίκνωση του Δημοσίου, έχουν δραματικές επιπτώσεις στον πυρήνα του Κοινωνικού Κράτους, Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Αυτοδιοίκηση κ.ά..
    Τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ του χώρου της ΥΓΕΙΑΣ, όπως είναι η Υποχρηματοδότηση, η Υποστελέχωση, οι ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ και ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ Τμημάτων – Υπηρεσιών και Νοσοκομείων, η ΕΣΑΝ. ΑΕ, οι Αξιολογήσεις, κλπ άλλα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΓΓΙΖΟΥΝ και ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ  
     Η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας, με μειώσεις δαπανών που υπερβαίνουν το 50% σε όλα τα επίπεδα, έχει στερήσει από τις Δημόσιες Υπηρεσίες τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση λόγω και της οικονομικής κρίσης. Οι προϋπολογισμοί βρίσκονται στο «κόκκινο». Τα Νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Στους τρείς εναπομείναντες μήνες του έτους θα υπάρξουν σημαντικές δυσχέρειες στη παροχή των υπηρεσιών. Η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ, ακυρώνεται με χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς, ακόμη και οι ασφαλισμένοι.
         Η Κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από το «περιττό» γι’ αυτήν κόστος της περίθαλψης και να το μεταφέρει στις πλάτες των πολιτών, τους οποίους ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ολοένα και πιο πολύ να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών, προετοιμάζοντας έτσι τη μετατροπή του Συστήματος σε ανταποδοτικό – ανταγωνιστικό. Η συμμετοχή στο φάρμακο, στις εξετάσεις, αλλά και στη νοσηλεία που προετοιμάζεται με τα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσηλεία) είναι τα πρώτα βήματα στην πορεία για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την παράδοσή του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
       Οι λειτουργικές δαπάνες από το έτος 2009 έως σήμερα μειώθηκαν κατά 60%.               
    Η υποστελέχωση λόγω των μνημονιακών πολιτικών έχει ενταθεί, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει 20.000 Γιατροί, Νοσηλευτές και γενικότερα Εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, οδηγώντας το σύστημα, όπου έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2009, σε μαρασμό και υποβάθμιση..
Το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Η μία (1) στις τρεις (3) οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων είναι κενή (33.000 κενές οργανικές θέσεις). Οι 2.900 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν φαίνεται να είναι ένα ακόμη «πυροτέχνημα» (όπως οι 2.900 του έτους 2011 και οι 2.500 του έτους 2012), αφού ακόμη δεν προκηρύχθηκαν παρά τις σχετικές δεσμεύσεις τους. Αξίζει να τονίσουμε πως εάν και εφ΄ όσον αυτές προχωρήσουν είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση περί τούς 20.000 υγειονομικοί όπως προαναφέρω τα τελευταία τέσσερα έτη και έως τέλους του έτους εκτιμούμε ότι θα αποχωρήσουν άλλοι 5.000, εξαιτίας την επικείμενων δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό.
Έως σήμερα με νομοθετικές ρυθμίσεις η κυβέρνηση κατήργησε 11 Νοσοκομεία. Δεσμεύτηκε για αλλαγή του ρόλου τους, αλλά δυστυχώς παραμένουν κτίρια κουφάρια. Με υπουργικές αποφάσεις μέσω της έκδοσης και επανέκδοσης Νέων Οργανισμών καταργήθηκαν 880 κλινικές, 10.000 κλίνες και 30.000 οργανικές θέσεις. Τη περαιτέρω συρρίκνωση, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, αναλαμβάνουν οι Διοικητές των Νοσοκομείων, που απαξιώνουν – διαλύουν τα 50 διασυνδεόμενα Νοσοκομεία που απώλεσαν τη νομική τους μορφή, μετακινώντας προσωπικό προς τα Νοσοκομεία έδρες των Νομικών Προσώπων. Με νέες αποφάσεις συρρικνώνουν νέες κλινικές και κλίνες εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.
      Το κλείσιμο μικρών Νοσοκομείων, οι προαναφερόμενες καταργήσεις μέσω των νέων οργανισμών, η κατάργηση του 1/3 των ιατρικών και νοσηλευτικών τμημάτων (από 2.100 σε 1.300) βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, για να υπηρετήσουν το στόχο για συρρίκνωση των Υπηρεσιών και διψήφιο αριθμό Νοσοκομείων με το τέλος των μνημονίων (από 136 σε 85).
     Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ είναι τα βασικά εργαλεία της κυβερνητικής πολιτικής για τη διάλυσή του. Το λιγοστό ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, παρά την εντατικοποίηση, τη διαρκή κινητικότητα, την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας για την υπερεργασία, η οποία παραμένει και απλήρωτη.
       Το υγειονομικό υλικό είναι λιγοστό και οι πολίτες καλούνται να το προμηθεύσουν ενίοτε μόνοι τους.
       Η ταφόπλακα του ΕΣΥ μπαίνει με την Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων, την γνωστή ΕΣΑΝ. ΑΕ. Αυτή η πολυμετοχική ανώνυμη εταιρία που θα αναλάβει να διαχειρίζεται τους συνολικούς πόρους του κλάδου της Υγείας στο σύστημα, (Κρατική χρηματοδότηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, χρήματα από αγορά υπηρεσιών), θα τους κατανέμει κατά το δοκούν στα Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσοκομεία με αποτίμηση της αξίας των προσφερόμενων υπηρεσιών στο σύνολό τους (συμπεριλαμβανομένου και του μισθολογικού κόστους). Εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο και δυνατότητα μεταβίβασης μετοχών στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας.. Σκοπός της εταιρίας είναι τα αποθεματικά του ΕΟΠΠΥ να κατευθύνονται με προνομιακό τρόπο στα ιδιωτικά Νοσοκομεία και κλινικές, διευκολύνοντας την πολιτική κλεισίματος δημοσίων δομών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια παρά τις αντιδράσεις των κινημάτων που αντιστέκονται σε αυτή την προοπτική, γι΄ αυτό και η δική μας επαγρύπνηση, που είναι απαραίτητη και αναγκαία.
       Την πολιτική υγείας θα την ασκεί η εν λόγω Ιδιωτική Εταιρεία που θα λειτουργεί ως ΔΕΚΟ με κριτήριο το κέρδος. Το Κράτος σταδιακά θα καταργήσει την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και η μισθοδοσία του προσωπικού θα περάσει στην εταιρεία.
    Είναι βέβαιον ότι θα καταργηθούν πολλά Νοσοκομεία, θα ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες, θα γιγαντωθεί ο Ιδιωτικός Τομές και θα μειωθούν δραστικά οι μισθοί των υγειονομικών. Οι πολίτες θα αγοράζουν εξολοκλήρου τις υπηρεσίες.
      Στους ασφαλισμένους θα παρέχεται ένα μίνιμουμ παροχών. Οι ανασφάλιστοι θα παραπέμπονται στις ασκούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων και οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα πληρώνονται από τη τσέπη. Όσοι έχουν. Οι υπόλοιποι στο Καιάδα ή στη φιλανθρωπία.
        Καταργείται η θεμελιώδη αρχή σύσταση του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν και καθολική πρόσβαση. Το σύστημα μετατρέπεται σε Ανταγωνιστικό. Η χρηματοδότηση θα κατευθύνεται με προνομιακό τρόπο στα ιδιωτικά συμφέροντα της Υγείας.
       Σταδιακά η πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας θα καταλήξει στο χρηματιστήριο και στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας.
       Τα Κέντρα Υγείας σε τρείς μήνες μεταφέρονται Διοικητικά – Οικονομικά – Οργανικά στις Υγειονομικές Περιφέρειες χωρίς καμία προετοιμασία. Κατά τη μεταφορά αναμένεται να δημιουργηθούν μείζονα λειτουργικά προβλήματα
        Το ΕΚΑΒ στενάζει από ελλείψεις ασθενοφόρων και Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.
Στη Πρόνοια επιχειρείται ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας πολλών Μονάδων. Δεν εκδόθηκαν οι Οργανισμοί και στενάζουν από ελλείψεις προσωπικού.
Εργαλείο της κυβέρνησης για την κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας είναι το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.
         Με την Αξιολόγηση δεν επιδιώκεται η βελτίωση των Δημόσιων Κοινωνικών Υπηρεσιών αλλά η κατάργηση, η συρρίκνωση, η ιδιωτικοποίησή τους. Δεν επιδιώκεται η βελτίωση της υπηρεσιακής επάρκειας των υπαλλήλων, αλλά η δημιουργία νέας δεξαμενής προς χρήση των συμφωνιών με τη ΤΡΟΙΚΑ. Υπολείπονται λέει ο κος Μητσοτάκης 6.500 απολύσεις έως τέλος του έτους 2014 και η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ δέσμευση πρέπει να τηρηθεί. Έτοιμη η δεξαμενή.
     Διαρκή κινητικότητα – διαθεσιμότητα σε μεγάλο αριθμό Δημοσίων Υπαλλήλων επιτάσσει η ΤΡΟΙΚΑ. Έτοιμη η δεξαμενή. 
                          Με την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ τίθεται σε κίνδυνο.
Η Επαγγελματική Αξιοπρέπεια. Εργαζόμαστε σε αντίξοες συνθήκες, σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, (μονοβάρδιες μας οφείλονται δεκάδες ρεπό, κανονικές άδειες παρελθόντων ετών και τσαλακωμένα θεσμοθετημένα δικαιώματα στα ωράρια εργασίας)
Το Επαγγελματικό μας μέλλον και Τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά 
      Απ΄ αυτά τα προαναφερόμενα προβλήματα δεν είναι ξεκομμένες οι υγειονομικές μονάδες της περιοχής μας, όπου εφαρμόζεται η ίδια πολιτική, όπου βιώνουμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Είναι εξάλλου γνωστό σε όλους μας η κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία της περιοχής μας, η εγκατάλειψη όπου τα έχει οδηγήσει η Κυβερνητική πολιτική, αλλά και η αδιάφορη στάση της 6ης Υ.Πε, του απερχόμενου Διοικητή και της παρέας του, των διωκτών των Συνδικαλιστών και των Εργαζόμενων. 
   Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αγρινίου, Μεσολογγίου, Καλαβρύτων, Πρέβεζας, Ανδρίτσαινας, Αμαλιάδος, Κυπαρισσίας κλπ, επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τα Νοσοκομεία της Πάτρας που και αυτά υποφέρουν.
       Το Νοσοκομείο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ, ακόμη παραμένει σεισμόπληκτο. Στο 7όροφο σεισμόπληκτο κτίριο και πάλι εδώ και ένα μήνα σταμάτησαν οι εργασίες.
      Συνεχίζει δυστυχώς να προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες ίσως και περισσότερες, με μειωμένες κατά το ήμισυ περίπου δυνάμεις, έναντι αυτών που είχε πρίν 4 περίπου χρόνια. Οι πάλαι ποτέ 1250 είμαστε μόλις 750 και δυστυχώς με συνεχείς περαιτέρω σοβαρές μειώσεις.
      Συνεχίζει δυστυχώς να παίζει το γνωστό σίριαλ, να είμαστε και πάλι χωρίς Δ.Σ, χωρίς Υπηρεσιακό, χωρίς την απαραίτητη επιτροπή για την Υγιεινή και Ασφάλεια. Συνεχίζουμε να ταλανιζόμαστε από τις κομματικές Διευθυντικές επιλογές και τις διώξεις Συνδικαλιστών και Εργαζόμενων του απερχόμενου Διοικητή και της παρέας του.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ.
Δεν θα επιτρέψουμε η οικονομική και κοινωνική κρίση να μετατραπεί σε ανθρωπιστική.
Ακυρώνουμε την επίθεση που δέχονται τα Δημόσια και Κοινωνικά Αγαθά και τα εργασιακά δικαιώματα.
Όλοι μαζί με ενότητα και αγώνα θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
  • ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΣΗ.
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
  • ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ
    ΠΡΟΣΒΑΣΗ.
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε. ΤΟ «ΜΑΓΑΖΙ» ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.
  • ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ.
  • ΑΜΕΣΑ ΕΝΑΡΞΗ των ΕΡΓΑΣΙΩΝ στο 7όροφο ΚΤΙΡΙΟ.

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ
            Ενδιαφερόμαστε γι΄ αυτήν ΟΛΟΙ                                  
Επιβάλλεται και πρέπει να αγωνιστούμε γι΄ αυτήν ΟΛΟΙ
          ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ και ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ
    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ 
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΠ΄ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: