Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ: Δεν συμφωνούμε με την άτακτη φυγή προς συνταξιοδότηση. Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων αφορά τα έτη υπηρεσίας μετά την 1/1/2015

Συναδέλφισσες – οι,
         Στα Ασφαλιστικά Ταμεία οφείλονται 10δις ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών από απλήρωτες εισφορές. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών από τα 10δις ευρώ το 83% των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεκίνησε να οφείλεται πριν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ.
       Οι κυβερνήσεις δεν ανέλαβαν ειλικρινείς πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση της εξόφλησης. Ο λόγος προφανής. Οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να βάλουν χέρι στους επιχειρηματίες που κλέβουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ήταν και είναι επιλογή τους να τους εξυπηρετούν σε βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων και της εργατικής τάξης της χώρας.
        Πριν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ το κράτος κάλυπτε το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης με τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς πόρους και την ετήσια επιχορήγηση. Τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ προβλέπουν συνεχή μείωση της κρατικής επιχορήγησης και κατάργησης των εναπομεινάντων κοινωνικών πόρων από 1/1/2015. Η κρατική επιχορήγηση του έτους 2012 ήταν 16,4δις ευρώ και το 2014 12,7δις ευρώ. Πέφτει όμως τα έτη 2015 – 2018 (Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) στα 8,6δις ευρώ το χρόνο. Το αποθεματικό κεφάλαιο των Ταμείων από 26δις ευρώ το έτος 2009 μειώθηκε σε 4,5δις ευρώ το έτος 2013. Εκτός των οφειλών μειώθηκαν και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών.
       Κάποιες Νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη κατεύθυνση είσπραξης με δόσεις των ασφαλιστικών εισφορών ήταν και είναι στάχτη στα μάτια. Κανείς οφειλέτης δεν πληρώνει. Όσοι ρύθμισαν τα χρέη, πλήρωσαν μόνο μια – δυο δόσεις μέχρι να αποκτήσουν την ασφαλιστική ενημερότητα που είναι απαραίτητη για δουλειές και συναλλαγές με το Δημόσιο.
Μεγάλοι χαμένοι οι ασφαλισμένοι και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
    Ο Υπουργός Εργασίας αντί να απολογείται για την ληστεία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, είναι λαλίστατος, επιβάλλοντας ρυθμίσεις με βάση τη σημερινή οικονομική τους κατάσταση και με δεδομένη την δραστική μείωση της χρηματοδότησης.
       Πρώτα σπρώχνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία στο γκρεμό με τις ασκούμενες πολιτικές και μετά δηλώνει ότι προσπαθεί να τα σώσει. Το σχέδιο εξελίσσετε εδώ και χρόνια. Στην αρχή με την δέσμευση των αποθεματικών στη ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ με τον αναγκαστικό νόμο. Στη συνέχεια με τη ληστεία της εισφοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής. Η χαριστική βολή δόθηκε με τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ αφού τα αποθεματικά τους κουρεύτηκαν περίπου 80% και μειώθηκε δραστικά ο ενεργός πληθυσμός εξαιτίας της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. 40.000 το χρόνο ήταν ο αριθμός ήταν συνταξιούχων μέχρι το έτος 2009. Μετά το έτος 2010 αυξήθηκαν σε 100.000 το χρόνο.
       Η κυβέρνηση θα έπρεπε απολογούμενη να αναζητάει τρόπους ενίσχυσης των αποθεματικών των Ταμείων. Παράδειγμα θεσμοθέτηση εισφοράς προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τα κέρδη των επιχειρήσεων και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ξεπερνά τα όρια της υποκρισίας το όψιμο ενδιαφέρον για την βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος. Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την συγχώνευσή τους.
       Το ΤΕΑΔΥ ήδη συγχωνεύτηκε στο ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και αναμένονται νέες μειώσεις στις παροχές. Ταυτόχρονα εξετάζεται η συγχώνευση του Μετοχικού Ταμείου. Εγκαταλείφθηκε προς στιγμή αλλά το Ταμείο θα εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις τη ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων με αποτέλεσμα να μειώσει δραστικά τα χορηγούμενα μερίσματα.
      Το εφάπαξ κατάντησε ΛΑΧΕΙΟ αφού τα χορηγούμενα ποσά εξαρτώνται κάθε φορά από την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, τον αριθμό κατ' έτος των δικαιούχων και τα έτη συμμετοχής. Μπορεί λοιπόν το εφάπαξ των αποχωρούντων το έτους 2015 να είναι μικρότερο των αποχωρούντων το έτους 2016.
       Η κυβέρνηση ετοιμάζει να αντικαταστήσει τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ με ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΟ το οποίο θα περιλαμβάνει μεταρρυθμιστικές ρήτρες. Μεταρρυθμιστικές ρήτρες που θα αφορούν μεταξύ των άλλων νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό Σύστημα. Δεν τους φτάνουν οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις για τον υπολογισμό της σύνταξης σε Βασική – Αναλογική από 1/1/2015, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις Ταμείων, οι δραστικές οριζόντιες μειώσεις κύριων - επικουρικών και εφάπαξ, οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας κ.α. Θέλουν να βάλουν χέρι στις χορηγούμενες συντάξεις και στο τρόπο υπολογισμού τους. Επειδή δεν μπορούν εύκολα να θίξουν τα μεταβατικά όρια ηλικίας που κατοχυρώθηκαν το έτος 2010, 2011, 2012 (θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης) ετοιμάζονται να πετσοκόψουν τις συντάξεις.
       Ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν αντικίνητρα συνταξιοδότησης νέων σε ηλικία που κατοχύρωσαν σύνταξη στα μεταβατικά όρια (ανήλικο παιδί, τρία και άνω παιδιά κλπ) με περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων.
       Τα όρια ηλικίας είναι ήδη πολύ υψηλά πλην των μεταβατικών ετών (2010,2011,2012) και δεν αναμένονται νέες παρεμβάσεις (40 έτη υπηρεσίας και 62 ετών, με 15ετία έως το έτος 2012 65ετών και με 15ετία από 1/1/2013 67ετών).
      Είναι αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ η συνταξιοδοτική ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των Υγειονομικών καθόσον εξασφαλίζει συνταξιοδότηση (με 15ετία) στα 62έτη (σχετική ρύθμιση υπάρχει για το ΙΚΑ). Ειδικά για την κατηγορία των προσληφθέντων από 1.1.1993. Εκδόθηκε σχετική Υπουργική Απόφαση χωρίς όμως επέκταση στο συνταξιοδοτικό.
      Άλλη μια μεγάλη φάρσα υποκρισίας της κυβέρνησης στους εργαζόμενους του Δημοσίου που αποδεδειγμένα ασκούν Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
       Οι νεοπροσληφθέντες μετά την 1/1/2011 εντάσσονται υποχρεωτικά στον ασφαλιστικό φορέα του ΙΚΑ. Ως εκ τούτω εντάσσονται συνταξιοδοτικά στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (με 15 έτη υπηρεσίας συνταξιοδοτούνται 62 ετών). Αντίστοιχα οι παλαιότεροι υπάλληλοι με ασφάλεια Δημοσίου με 15ετία συνταξιοδοτούνται 65 ή 67 ετών.
       Η ΠΟΕΔΗΝ πολεμάει αυτή την άνιση συνταξιοδοτική μεταχείριση που υφίσταται εντός του ίδιου χώρου εργασίας οι εργαζόμενοι που ασκούν τα ίδια καθήκοντα.
       Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση της χορήγησης αξιοπρεπών συντάξεων, κύριων - επικουρικών και εφάπαξ. Πολεμάει της πολιτικές ισοπέδωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
     Η κυβέρνηση μετατρέπει την Κοινωνική Ασφάλιση σε Επαγγελματική κεφαλαιοποιητική με παροχές αντίστοιχες των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών. Δεν είναι μακριά ο χρόνος που οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ του υποτίθεται Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος και του Ιδιωτικού αφού η κυβέρνηση θα χορηγεί μόνο τη βασική σύνταξη των 360€. Εκεί οδηγούνται τα πράγματα σταδιακά. Η ΠΟΕΔΗΝ ενημερώνει για τους κινδύνους μέσω του Υγειονομικού Βήματος αλλά και σε συνελεύσεις που οργανώνουν τα Σωματεία.
       Προτρέπει μάλιστα τους εργαζόμενους να μην βιάζονται να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένες συντάξεις με λίγα έτη αναπλήρωσης και νέοι σε ηλικία. Είναι οι πιο ευάλωτοι στις δυσμενείς ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα. Ταυτόχρονα προτρέπει να ζυγίζουν καλά τα υπέρ και τα κατά της απόφασης παραίτησης. Να μην γίνεται η παραίτηση επειδή τους συμβουλεύουν κάποιοι δικηγόροι ή συνταξιολόγοι που επιδιώκουν να αυξήσουν τη πελατεία τους.
     Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των Συντάξεων δεν αποτελεί αιτία άτακτης φυγής προς Συνταξιοδότηση.
      Οι κύριες συντάξεις όσων θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης έως το τέλος του έτους 2014 υπολογίζονται με το ισχύον τρόπο για τα έτη υπηρεσίας έως 31/12/2014. Μόνο τα έτη υπηρεσίας μετά την 1/1/2015 υπολογίζονται με το νέο τρόπο υπολογισμού, σύμφωνα με το Ν. 3865/2014 (Σύνταξη βασική + αναλογική).
       Εάν ανατρέξετε στα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας θα διαπιστώσετε ότι οι συνταξιοδοτικές εισφορές παρακρατούνται (έως τέλους του έτους 2014) βάσει του βασικού μισθού του παλαιού μισθολογίου (31/10/2011) + το 80% του Επιδόματος των176€ (140,80€).
        Δεν είναι αιτία λοιπόν πρόωρης συνταξιοδότησης ο νέος τρόπος υπολογισμού των Συντάξεων από 1/1/2015, καθ' ότι δεν θίγεται ο υπολογισμός των ετών υπηρεσίας έως 21/12/2014.
Όσοι αποχωρούν με θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς να διαθέτουν το όριο ηλικίας δεν διασφαλίζονται καθ' ότι σε υποθετική αύξηση των ορίων ηλικίας το αίτημα συνταξιοδότησης θα εξετασθεί με βάση τα νέα δεδομένα.
       Η ΠΟΕΔΗΝ είναι στη διάθεση των υγειονομικών για πληροφορίες. Το πράττει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αναγνωρίζεται από όλους.
Από την ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: