Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

1 δις έκτακτη χρηματοδότηση για πληρωμή μέρους από το χρέος των Νοσοκομείων.

      Ενώ τα Νοσοκομεία βρίσκονται μπροστά στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης λόγω της υποχρηματοδότησης το Υπ. Υγείας και η Κυβέρνηση φαίνεται ότι την τελευταία στιγμή προχωρά σε κάποιες κινήσεις που θα περιορίσουν προσωρινά το πρόβλημα.
  Συγκεκριμένα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την μνημονιακή δόση σκοπεύει να εκταμιεύσει ένα μεγάλο ποσό ύψους 1 δις ευρώ προκειμένου να περιορίσει τα συσσωρευμένα χρέη των Νοσοκομείων.
Έχουμε σημειώσει σε προηγούμενα δημοσιεύματα ότι τα χρέη των Νοσοκομείων προς προμηθευτές στο τέλος του 2015 έφταναν το 1,2 δις ευρώ ενώ το 2016 θα συσσώρευαν στην καλύτερη περίπτωση άλλα 600 έως 800 εκατ. ευρώ λόγω της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να καταβάλει νοσήλια. Είναι προφανές ότι η έκτακτη χρηματοδότηση θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος από το σημερινό χρέος των Νοσοκομείων, όμως ένα άλλο μεγάλο μέρος θα παραμείνει σε εκκρεμότητα.
Η καταβολή αυτού του ποσού θα γίνει τμηματικά σε μηνιαία βάση στα Νοσοκομεία μέχρι το τέλος τους 2016. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπου της οικονομικής διεύθυνση του Υπ. Υγείας σύσκεψη όλων των αρμοδίων υπαλλήλων των Νοσοκομείων της Α ΥΠΕ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και ζητήθηκε η αυθημερόν τροποποίηση των προϋπολογισμών.
Η ρύθμιση αυτή μπορεί να ανακόψει προσωρινά τον κίνδυνο εμπάργκο από τους προμηθευτές, όμως η συνέχιση της ίδιας πολιτικής με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2019 θα ξαναφέρει σύντομα στην επιφάνεια αντίστοιχα προβλήματα.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το Υπ. Υγείας και η Κυβέρνηση λειτουργεί πυροσβεστικά και δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια γενναία αύξηση της χρηματοδότησης καθώς επίσης και στην κάλυψη του συνόλου των συσσωρευμένων χρεών που έχουν τα Νοσοκομεία.
Γι’ αυτό το λόγο και η πάλη των σωματείων για να σπάσει η πολιτική λιτότητας και οι μνημονιακές δεσμεύσεις πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: