Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

"ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ": Απαιτείται χρηματοδότηση 700.000 ευρώ & ενίσχυση με 400 άτομα για το πολυώροφο

     Το πρώτο σημαντικό βήμα στην επαναλειτουργία του πολυώροφου κτιρίου του «Αγ. Ανδρέα», που ήταν η παράδοσή του, έγινε. Απομένει όμως το επόμενο, που είναι η μεταφορά κλινικών και τμημάτων και η πλήρης στελέχωσή του. Αυτό, δεν έγινε. Πότε θα γίνει;
      Το επόμενο βήμα σημαίνει επιπλέον χρηματοδότηση περίπου 700.000 ευρώ και προσλήψεις τουλάχιστον 400 εργαζομένων (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό).
Αύριο γίνεται η μεταφορά της Καρδιολογικής Κλινικής στον 5ο όροφο του ανακαινισμένου κτιρίου, χωρίς να λείπουν οι φωνές διαμαρτυρίας του Σωματείου Εργαζομένων για έλλειψη προγραμματισμού.
      «Ξεκινάμε με την Καρδιολογική Κλινική, η οποία από αύριο θα λειτουργήσει στο νέο της χώρο. Και σταδιακά προχωράμε στις επόμενες κλινικές και τμήματα» μας είπε ο διοικητής του νοσοκομείου, Θεόδωρος Σερεμέτης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που μας γνωστοποίησε ο ίδιος, την 1η εβδομάδα του Απριλίου έχει προγραμματιστεί η μεταφορά των κλινικών που σήμερα στεγάζονται στο 409 και προς τα τέλη του ίδιου μήνα θα μεταφερθεί το Νοσημάτων Θώρακος.
«Οι ρυθμοί είναι ικανοποιητικοί και πιστεύω ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα νοσοκομείο που μεταφέρεται ενώ βρίσκεται σε λειτουργία. Η ύπαρξη ασθενών απαιτεί απόλυτη ακρίβεια και συντονισμό» συμπληρώνει ο κ. Σερεμέτης.
ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
      Ωστόσο, η πλευρά του Σωματείου Εργαζομένων εξέφρασε τις ανησυχίες της για την ομαλή επαναλειτουργία του πολυώροφου κτιρίου. Κατά πρώτο λόγο χρεώνει έλλειψη συντονισμού και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την πλήρη επαναλειτουργία του. Κάτι που ζήτησε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Κώστας Πετρόπουλος, αλλά δεν πήρε συγκεκριμένη απάντηση, όπως λέει.
      Ενστάσεις διατυπώνει το Σωματείο και για την χωροταξική κατανομή των τμημάτων και συγκεκριμένα την τροποποίηση της σχετικής ομόφωνης απόφασης του ΔΣ του 2014, σε ό,τι αφορά τα εργαστήρια και τη Νεφρολογική Κλινική. Ειδικότερα, ο κ. Πετρόπουλος πρότεινε τα εργαστήρια να αναπτυχθούν σε ενιαίο χώρο και συγκεκριμένα στο διώροφο κτίριο του νοσοκομείου. Επίσης ζητάει τη σύνταξη μελέτης για ένα νέο επιπλέον κτίριο που θα στεγάζει τις υπολειπόμενες άστεγες κλίνες του οργανισμού, το Φαρμακείο, την αποθήκη κ.ά. και διάφορες άλλες λειτουργικές τροποποιήσεις για τα χειρουργεία, τη ΜΕΘ και το κυλικείο.
Η διαμόρφωση χώρων έχει κόστος
     Το πρώτο «αγκάθι» της επαναλειτουργίας του πολυώροφου κτιρίου αφορά το κόστος μετεγκατάστασης.
     Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Σερεμέτης, αυτό έχει υπολογιστεί στις 940.000 ευρώ.
Το υπουργείο έχει ήδη χορηγήσει τις 250.000 ευρώ και απομένουν περίπου άλλες 700.000.
Αναλύοντας τι σημαίνει κόστος μετεγκατάστασης, ο διοικητής εξηγεί ότι δεν αφορά τη μεταφορά των κλινικών, αλλά τις εργασίες αναμόρφωσης των χώρων που εκκενώνονται προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί τα τμήματα που προβλέπονται. «Για παράδειγμα, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπάρχει σήμερα, αλλά θα δημιουργηθεί εξ αρχής σε άλλο χώρο. Αυτό απαιτεί ένα συγκεκριμένο κόστος. Το ίδιο ισχύει και για μία σειρά άλλων εργαστηρίων και τμημάτων. Μέχρι στιγμής υπάρχει μία ικανοποιητική ροή από το υπουργείο και έχουμε τη δέσμευση ότι αυτό θα συνεχιστεί».
       Από την πλευρά του, ο Κώστας Πετρόπουλος αναφέρει ότι πρέπει να ζητηθούν άμεσα οι απαιτούμενες πιστώσεις. Μάλιστα, σημειώνει ότι αρχικά είχαν προσδιοριστεί «στο 1 εκ. ευρώ και σε πρώτη φάση είχαν δεσμευτεί να αποστείλουν τις 700.000 και στη συνέχεια τις υπόλοιπες, δέσμευση που αθέτησαν και που δυστυχώς αυτή είναι και η πραγματική αιτία αυτής της καθυστέρησης και αυτού του σε βάθος χρόνου και μάλιστα πρόχειρου σχεδιασμού».
1.250 το 2008, 646 σήμερα
    Το δεύτερο «αγκάθι» αφορά την υποστελέχωση του νοσοκομείου. Προς το παρόν, η κατάσταση φαίνεται να «σώζεται» από το γεγονός ότι θα λειτουργήσουν συνολικά 182 κλίνες από τις 450- 500 περίπου που προβλέπονται. Αλλά πώς και πότε θα φτάσουμε τις κλίνες αυτές;
     Τα κενά που δίνει το Σωματείο Εργαζομένων με τις υπάρχουσες συνθήκες ανέρχονται στα 400.
Από αυτά τα 50 περίπου αφορούν κενές θέσεις Ιατρών και τα 350 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, τραυματιοφορέων κ.ά. Αξίζει να επισημάνουμε ότι προ σεισμού ο «Αγ. Ανδρέας απαριθμούσε συνολικά 1.250 και σήμερα δεν ξεπερνούν τους 646. Την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου, απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη επαναλειτουργία του, τη διεκδικούσε το Σωματείο Εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια παράλληλα με τις εργασίες ανακατασκευής. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έγινε κανένα βήμα προόδου.
     Ως μείζον πρόβλημα αναγνωρίζει την έλλειψη προσωπικού και ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ωστόσο ευελπιστεί μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως το νοσοκομείο να γίνουν και οι απαιτούμενες προσλήψεις. «Οσο αναπτυσσόμαστε τόσο οι ανάγκες του προσωπικού αυξάνονται. Είναι μείζον θέμα για το νοσοκομείο μας. Για παράδειγμα, εάν είχαμε τρεις ακόμα νοσηλεύτριες θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε μία επιπλέον κλίνη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου διαθέτουμε τους γιατρούς και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό» προσθέτει ο κ. Σερεμέτης.
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
Από την έντυπη έκδοση Εφημ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: