Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Τι λένε οι πρώην διοικητές Ρίου και Αγίου Ανδρέα για την παύση τους-Παράνομη η απομάκρυνση διοικητών από τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το ΣτΕ

    Η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε μη νόμιμες και αντισυνταγματικές τις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με τις οποίες το 2015 παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, πρόωρα, διοικητές και αναπληρωτές διοικητές δημοσίων νοσοκομείων, αφορούν και την Πάτρα, καθώς ανάμεσα στους διοικητές που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη ήταν και ο πρώην διοικητής του ΓΚΝΠ Άγιος Ανδρέας Απόστολος Λέτσιος. Επίσης είχε απομακρυνθεί και ο Χαράλαμπος Μπονάνος από τη θέση του διοικητή του ΠΓΝΠ, ο οποίος ωστόσο0 δεν έκανε προσφυγή και εξηγεί στο thebest.gr το γιατί.
      Ο Απόστολος Λέτσιος μιλώντας στο thebest.gr επισημαίνει ότι ο στόχος της δικαστικής προσφυγής του ήταν ηθικός περισσότερο και έχει να κάνει "με το να λειτουργήσει αξιοκρατικά κάποια στιγμή το σύστημα και να υπάρξει βελτίωση σε αυτή την κατεύθυνση. Ούτως η άλλως δεν προβλέπεται επιστροφή στη θέση, το ζήτημα είναι περισσότερο ηθικό".
      Ο Χαράλαμπος Μπονάνος πρώην διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, ο οποίος τότε είχε καταγγείλει τη διαδικασία της αξιολόγησης των διοικητών ως προσχηματική και μακριά από την ουσιαστική κρίση του έργου τους, δεν είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη." Ως φυσικό πρόσωπο, με τόσα χρόνια εμπειρίας στον χώρο της δημόσιας υγείας και γνωρίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις του ΕΣΥ δεν επιθυμούσα να διεκδικήσω οποιαδήποτε αποζημίωση. Ωστόσο, η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί συνολικά μια ηθική δικαίωση για όλους μας, γιατί μιλά  συνολικά για μια διαδικασία παράνομη και αντισυνταγματική. Είχα καταγγείλει τότε ότι η συνέντευξη ήταν προσχηματική", σχολιάζει στο thebest.gr.
      Τι αποφάσισε στο ΣτΕ και γιατί ακύρωσε τις υπουργικές αποφάσεις των Ξανθού- Πολάκη
Μη νόμιμες και αντισυνταγματικές έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις οποίες το 2015 παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, πρόωρα, διοικητές και αναπληρωτές διοικητές δημοσίων νοσοκομείων.
        Το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τρίτο) με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, έκρινε ότι η παύση από τα καθήκοντά τους για δέκα διοικητές και αναπληρωτές διοικητές δημοσίων νοσοκομείων, που έγινε το 2015 με αποφάσεις αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας, ήταν μη νόμιμες και έτσι ακύρωσε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
       Το 2015 με αποφάσεις των υπουργών Υγείας Αν. Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη από το σύνολο των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των δημοςίων νοσοκομείων οι περισσότεροι αντικαταστάθηκαν - παύθηκαν πρόωρα- και μόλις δώδεκα παρέμειναν στις θέσεις τους.
Κάποιοι από αυτούς που παύθηκε πρόωρα η θητεία τους προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούμενοι τις ς συνταγματικές διατάξεις και κανόνες της αξιοκρατίας που πρέπει να διέπουν τις αποφάσεις της διοίκησης και των κρατικών οργάνων.
      Όπως αναφέρεται στις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου, οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι διοικητές, κ.λπ. των νοσοκομείων είναι μη νόμιμες καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.
      Στις αποφάσεις σημειώνεται μεταξύ των άλλων, ότι στο πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης δεν περιγράφονται και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά, αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και γεγονότα, για την συμπεριφορά των παυθέντων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ η νομιμότητα της πρόωρης απομάκρυνσή τους.
      Παράλληλα, αναμένεται να δημοσιευθεί και νέο πακέτο αποφάσεων που αφορά και πάλι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων καθώς πέραν των δέκα που ήδη δικαιώθηκαν προσφυγές έχουν κάνει και άλλοι.
      Αναλυτικότερα, οι αποφάσεις αφορούν τους εξής διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων (σύμφωνα με την σειρά δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ):
1) Γεώργιος Ραγκούσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Σάμου Άγιος Παντελεήμων και Κέντρου Υγείας Ικαρίας,
2) Άγγελος Λιόσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο, και
3) Δέσποινα Τσαγδή, διοικήτρια γενικού νοσοκομείου Αθηνών Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης,
4) Ευαγγελία Γιαννακάκου, διοικήτρια πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αττικόν,
5) Παύλος Θεοδωράκης, διοικητής ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής και ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής -Δρομοκαίτειο,
6) Παναγιώτης Παντελιάδης, Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης,
7) Απόστολος Λέτσιος, διοικητής γενικού νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας,
8) Αριστείδης Ζούμπος, αναπληρωτής διοικητής γενικού παίδων Πεντέλης (διασυνδεμένου με τα νοσοκομείο Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ,
9) Μιλτιάδης Παπασταματίου, διοικητής γενικού νοσοκομείου θώρακος Αθηνων «Η Σωτηρία» και
10) Μάριος Τίγκας, αναπληρωτής διοικητής γενικού νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.
     Τέλος, θεωρήθηκε καταργημένη η δίκη για τον Μιχαήλ Μελετιάδη, αναπληρωτή διοικητή πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου ΑΧΕΠΕΑ και νοσοκομείου ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης.
Πολάκης κατά ΣτΕ για τις άκυρες απολύσεις διοικητών νοσοκομείων
 Με πληροφορίες από skai.gr, Ελευθερία Μακρυγένη από το The Best.

Δεν υπάρχουν σχόλια: