Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Το απόλυτο τίποτα στον ορίζοντα για το πρώην 409

            Καμία λύση δεν έχει ξεπροβάλλει μέχρι ώρας στον ορίζοντα για την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην 409 Νοσοκομείου, στην Πάτρα, παρόλο που έχουν περάσει 2,5 χρόνια σχεδόν από τη στιγμή που οι κλινικές που λειτουργούσαν εκεί, μεταφέρθηκαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας".
        Η κατάσταση του κτιρίου που ήταν από τότε αρκετά κακή έχει γίνει ακόμα χειρότερη αφού η εγκατάλειψη και η υγρασία έχουν παίξει τον δικό τους αρνητικό ρόλο. Οι προτάσεις που κατά καιρούς είχαν γίνει για την αξιοποίηση του κτιρίου, βρίσκονται ακόμα στα συρτάρια των αρμοδίων.
        Το όλο θέμα έχει να κάνει και με τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Σε ποιον ανήκει το κτίριο του πρώην 409 στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης ή στο υπουργείο Υγείας; Το σημαντικό βέβαια δεν είναι αυτό. Το σημαντικό είναι να αποφασίσει το κράτος σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί για την αξιοποίηση του.
        Η ιδέα για την δημιουργία μας ξεχωριστής δημόσιας μονάδας νεογνών, ενός δηλαδή, νοσοκομείου που να φιλοξενεί νεογέννητα, δεν προχώρησε. Το ίδιο και η πρόταση που είχε κάνει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια για την στέγαση ενός πολυϊατρείου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
        Από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος το είχε προτείνει ως τον ιδανικό χώρο για τη δημιουργία στην Πάτρα, ενός Δημόσιου Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Νοσοκομειακής μονάδας.
        Η αλήθεια είναι ότι και στα τρία σενάρια τα χρήματα που θα χρειάζονταν να ξοδευτούν από το κράτος θα ήταν πολλά και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο δημόσιο ταμείο.
       Μόνο το κόστος της επισκευής του κτιρίου είναι αρκετά υψηλό και κατά συνέπεια ασύμφορο για το κράτος, ενώ δεν υπάρχουν σχετικά προγράμματα από το ΕΣΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορούσαν να δώσουν μία λύση στο θέμα της χρηματοδότησης του έργου.
Αναδημοσίευση από Dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: