Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Σαρώνονται τα οικονομικά όλων των νοσοκομείων – Τι αναζητά το υπουργείο Υγείας

  Φύλλο και φτερό γίνονται ήδη τα οικονομικά όλων των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αναζητούνται οι «μαύρες τρύπες» του ΕΣΥ.
       Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών που έχει θέσει σε συναγερμό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είναι όλες οι προμήθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι διαγωνισμοί που έμειναν στη μέση, οι παρατάσεις σε συμβάσεις για υγειονομικό υλικό, καθώς και τα χρέη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως και το πώς δημιουργήθηκαν.
Οι προμήθειες
       Από το μικροσκόπιο των ελέγχων θα περάσουν όλοι οι διαγωνισμοί που έγιναν, αλλά και όσοι δεν ολοκληρώθηκαν για άγνωστους λόγους. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι παρατάσεις των συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες, αφού διαπιστώθηκε, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ότι δεν πραγματοποιήθηκαν κεντρικοί διαγωνισμοί για εξοικονόμηση πόρων.
       Και φαίνεται ότι στον τομέα των προμηθειών του ΕΣΥ εξακολουθεί να επικρατεί χάος, αφού, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), που είναι επιφορτισμένη να κάνει διαγωνισμούς στο ΕΣΥ, ώστε να εξοικονομούνται πόροι, στα δύο χρόνια λειτουργίας της προκήρυξε μόνο δύο κεντρικούς διαγωνισμούς.
      Αλλά το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο εκεί, καθώς, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, ουδείς παρακολουθεί στα νοσοκομεία τους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη.
      Πάντως, συμβολή στην όλη διαδικασία των ελέγχων των οικονομικών του ΕΣΥ θα έχουν και οι νέοι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), τονίζουν πηγές του ethnos.gr, αλλά και οι νέοι διοικητές των Νοσοκομείων όταν αυτοί διοριστούν.
Οι «μαύρες τρύπες»
     Ταυτόχρονα, τα δημόσια νοσοκομεία είναι και κακοπληρωτές, αφού, όπως κατεγράφη από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, δεν αποπληρώνονται όσα οφείλονται, παρότι υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα.
       Ειδικότερα, από τα 793 εκατ. που αποτελούν οφειλές στον ιδιωτικό τομέα, αποζημιώθηκαν μόνο τα 455 εκατ. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα το βάρος των ελέγχων θα δοθεί στα χαμένα 150 εκατ. ευρώ τα οποία εντόπισε ύστερα από έρευνες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
      Ο Βασίλης Κικίλιας περιγράφει κακοδιαχείριση στο ΕΣΥ, αφού, εξαιτίας της έλλειψης προγραμματισμού και ανεπαρκούς ελέγχου, έχουν προκύψει εκκρεμότητες 130-150 εκατ. ευρώ, οι οποίες διερευνώνται ήδη.
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: