Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΟΜΥ: Επανασχεδιάζονται από τον Κικίλια τα ιατρεία της γειτονιάς

          Θα διατηρηθούν και πιθανώς θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας και εγκαταστάσεις, οι περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά παρέμειναν ημιτελείς, αφού η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να τις διατηρήσει αλλά με αλλαγές.
       Άλλωστε η χρηματοδότηση που γίνεται σήμερα από τα ΕΣΠΑ θα διαρκέσει έως το 2021.
       Ήδη ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας μελετά τον επανασχεδιασμό των ΤΟΜΥ ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ όμως η ηγεσία του υπουργείου υγείας έχει καταγράψει όλα τα προβλήματα των ΤΟΜΥ, αλλά και τα κενά που παρουσιάζουν.
       Μάλιστα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σχολίασε με δηκτικό τρόπο: «Τα ΤΟΜΥ όπως λειτουργούν σήμερα ουσιαστικά πρόκειται για Τοπικές Ομάδες Υγείας και όχι για Τοπικές Μονάδες Υγείας, όπως ορίζει ο νόμος ότι έπρεπε να λειτουργούν. Απλώς, το λέω διευκρινιστικά αυτό για να δούμε την υφιστάμενη κατάσταση. Ομάδες, ενώ πρέπει να γίνουνε μονάδες. Δεν έχουν αναπτυχθεί οι μονάδες που προβλεπόντουσαν. Μιλάμε για ομάδες».
      Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε ότι ήταν αντίθετη και στη Βουλή όταν ήρθε προς ψήφιση η δημιουργία των ΤΟΜΥ καθώς όπως είπε ο κ.Κοντοζαμάνης: «Πιστεύουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο».
       Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αξιοποιήσει το προσωπικό που έχει προσληφθεί στις ΤΟΜΥ ώστε να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς εκτιμάται ότι σήμερα δεν υλοποιούνται οι σχεδιασμοί για την υγειονομική στήριξη του πληθυσμού.
«Για να σας δείξω ότι δεν υπήρχε κανένας, μα κανένας προγραμματισμός για το πώς αναπτύσσονται αυτές οι ΤΟΜΥ, στα νησιά μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχει αναπτυχθεί μόλις το 21% των ΤΟΜΥ» ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.
      Μάλιστα όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κανονικά, θα έπρεπε να έχουν αναπτυχθεί 239 ΤΟΜΥ, αλλά έχουν αναπτυχθεί μόνο 127 ΤΟΜΥ, ποσοστό 53%. Επίσης το προσωπικό παραμένει λιγοστό κατά τον κ.Κικίλια καθώς έχουν προσληφθεί μόνο 340 γιατροί αντί για 1195, δηλαδή μόλις το 28,5%!
       Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr ένα από τα σενάρια της νέας κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν οι ΤΟΜΥ και πιθανώς στο άμεσο μέλλον να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ πλήρως, αφού ούτως ή άλλως οι περισσότερες έχουν εγκατασταθεί μέσα στα Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης διαθέσιμων κτιρίων.
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: