Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Παρέμβαση Προέδρου ΠΟΕΔΗΝ: ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ του ΙΟΥ οι ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ. ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ τού ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ στα ΧΑΡΤΙΑ.

          Άλλη μία προνοιακή ιδιωτική μονάδα έρχεται με το πιο τραγικό τρόπο να επιβεβαιώσει τη μη τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου,  αποφυγής διασποράς του ιού, εντός της μονάδας.
         Βάσει του   Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC), θα πρέπει να ελέγχονται οι εργαζόμενοι στις προνοιακές μονάδες (γηροκομεία κ.λ.π.), κάθε 15 ημέρες, όταν ο ιός είναι σε έξαρση στη περιοχή και κάθε εβδομάδα όταν εμφανισθεί κρούσμα εντός της μονάδας.
        Μετά τα κρούσματα σε γηροκομεία  της Θεσσαλονίκης και της Αττικής  ο ΕΟΔΥ  επισκέφθηκε τις ιδιωτικές μονάδες, έκανε ελέγχους και πήρε δείγματα από το προσωπικό για τεστ κορονοϊού. Εκανε ελέγχους εάν τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολλο,  ελεγκτικά κλιμάκια βεβαίωσαν πρόστιμα.  Όλα αυτά τέλος Αυγούστου. Έκτοτε τίποτα. Κανένας  εργαστηριακός έλεγχος  για κορονοϊό στο προσωπικό.
      Και όμως γνωρίζουμε από τα νοσοκομεία ότι αρκετοί συνάδελφοι ασυμπτωματικοί βρέθηκαν να νοσούν. Πως λοιπόν στις εν λόγω δομές να εντοπισθεί ο ασυμπτωματικός εργαζόμενος.
      Οι ιδιοκτήτες των δομών, οι διοικήσεις  των μη κερδοσκοπικών δομών εχουν ξεκαθαρίσει στον ΕΟΔΥ ότι δεν μπορούν να αναλάβουν αυτό το κόστος. Ούτε οι εργαζόμενοι με 500 ευρώ το μήνα μπορούν να αναλάβουν τέτοιο κόστος. Να κάνουν συχνά τεστ και να πληρώνουν απο τη τσέπη τους 80 με 120 ευρώ κάθε φορά. Η εξέταση δεν συνταγογραφείται και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.
       Όπως μας καταγγέλλουν υπάρχει έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας. Ελλείψεις σε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. 
      Σημασία έχει  ότι παρά τις εξαγγελίες, τέλος Αυγούστου οι έλεγχοι ατόνησαν και το υγειονομικό πρωτόκολλο δεν τηρείται.   Στην εν λόγω μονάδα σιγόβραζε ο ιος για ημέρες  και κανένα μέτρο. Υπάρχουν καταγγελίες για τη λειτουργία της, που πρέπει να ελεγχθούν.
                                         Μιχ. Γιαννάκος Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: