Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Ομιλία του μέλος της ΕΕ, Δημήτρη Μπράτη, στην Πανελλαδική Απεργία 16.3.23

 ΟΜΙΛΙΑ

ΤΟΥ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΡΑΤΗ

ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 16/3/2023

Συναδέλφισσες, οι

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Είμαστε σήμερα εδώ, στην Θεσσαλονίκη, στην 2η απεργιακή μας κινητοποίηση, όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, για να βροντοφωνάξουμε ΦΤΑΝΕΙ πια με τις πολιτικές σας που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών.

  • Είμαστε εδώ για προειδοποιήσουμε πως ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ καμιά συγκάλυψη και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, γι’ αυτό το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή 57 συνανθρώπων μας, στην πλειονότητά τους νέα παιδιά.
  • Είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε για μια ακόμη φορά πως είμαστε απέναντι στις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, στις πολιτικές που συκοφαντούν τον Δημόσιο Τομέα, απέναντι στις πολιτικές του ξεπουλήματος και του ασύδοτου κέρδους που έχουν αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.

Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη για την τραγωδία.

Υπόλογες όμως είναι και οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους έφεραν τον σιδηρόδρομο σε αυτήν την κατάσταση.

Για τους επιχειρηματικούς ομίλους τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας κοστίζουν. Δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας, ο ίδιος ο λαός μέσα και από τη σημερινή κινητοποίηση πρέπει να δυναμώσει την αντίστασή του απέναντι στις βάρβαρες πολιτικές που ασκούνται, στις πολιτικές που δίνουν τα πάντα στους λίγους και εκλεκτούς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  1. Άμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών
  2. Σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές
  3. Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας
  4. Άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών
  5. Ολοκλήρωση των έργων του εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου
  6. Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την Υγεία και την Ασφάλεια στις μεταφορές
  7. Άμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας

Συναδέλφισσες, οι

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Μόνο μέσα από τον αγώνα μας μπορούμε να κερδίσουμε αυτά που σήμερα έχουμε ανάγκη: Υγεία, ευημερία, ασφάλεια για εμάς και τις οικογένειές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: