Η εμβληματική καρδιοχειρουργική κλινική Σπύρου στο Παπανικολάου, που εξυπηρετούσε 1.000 χειρουργεία τον χρόνο, έκλεισε λόγω έλλειψης καρδιοαναισθησιολόγων
Με τον τερματισμό του διαχωρισμού σε ΜΕΘ Covid και non Covid, αλλά και το επικείμενο τέλος του αντίστοιχου διαχωρισμού σε απλές κλίνες και των εναπομεινάντων μέτρων, κλείνει ο κύκλος της πανδημίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η εικόνα που ξεπροβάλλει όμως δεν είναι καθόλου αισιόδοξη αν συνεχιστεί η εφαρμογή της πολιτικής Μητσοτάκη.
Η δημόσια Υγεία είναι βαριά άρρωστη. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόλις το 60% των χειρουργικών αιθουσών λόγω έλλειψης προσωπικού και αναισθησιολόγων. Κλινικές αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή λειτουργούν με μεγάλη επισφάλεια. Γιατροί και νοσηλευτές παραιτούνται λόγω χαμηλών μισθών και δυσμενών συνθηκών εργασίας. Οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες και η κατάσταση μπαλώνεται με μετακινήσεις.
Στο «Αττικόν» λειτουργούν οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Υπάρχουν λίστες χειρουργείων μη επικαιροποιημένες, στις οποίες εμφανίζονται ασθενείς σε λίστα αναμονής εδώ και πέντε χρόνια. Καρκινοπαθείς περιμένουν έξι μήνες να χειρουργηθούν! Νοσηλευόμενοι ασθενείς περιμένουν τρεις και τέσσερις εβδομάδες εντός του νοσοκομείου έως ότου χειρουργηθούν.
Στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούσαν 3 καρδιοχειρουργικές κλινικές. Στο «Παπανικολάου» είναι η εμβληματική καρδιοχειρουργική κλινική Σπύρου με 1.000 χειρουργεία τον χρόνο, του ΑΧΕΠΑ εξυπηρετεί 500 χειρουργεία τον χρόνο και του «Παπαγεωργίου» 250 χειρουργεία τον χρόνο. Η καρδιοχειρουργική κλινική Σπύρου έκλεισε λόγω έλλειψης καρδιοαναισθησιολόγων. Υπηρετεί μία καρδιοαναισθησιολόγος, η οποία αρρώστησε και πήρε αναρρωτική άδεια. Γίνεται προσπάθεια με μετακινήσεις καρδιοαναισθησιολόγων από ΑΧΕΠΑ και «Παπαγεωργίου» να καλύψουν τις εφημερίες, αλλά έπαψαν να γίνονται τακτικά χειρουργεία. Επίσης, στο «Παπανικολάου» εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ΜΕΘ 18 κλινών, ωστόσο κατέρρευσε το πάτωμα!
Τέλος, οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου καταγγέλλουν ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, όπως συσκευές χορήγησης φαρμάκων, σύριγγες, επιδεσμικό υλικό, φιαλίδια αιμοληψίας κ.ά.
Τραγική η κατάσταση στις τεχνικές υπηρεσίες
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημόσιων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών, σε επιστολή της προς τον Θάνο Πλεύρη, εκθέτει την επικίνδυνη κατάσταση στα νοσοκομεία σε σχέση με τη λειτουργία των τεχνικών υπηρεσιών. Η υποστελέχωση σε τεχνικό προσωπικό έχει φτάσει σε τεράστιο μέγεθος. Γίνονται βάρδιες με επαγγελματικές άδειες χαμηλότερης τάξης από τις απαιτούμενες. Για να πάρει κάποιος ρεπό ή άδεια, οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουν τριπλοβάρδια. Νυχτερινές ή απογευματινές βάρδιες μένουν κενές ή ένας τεχνικός καλύπτει όλες τις ειδικότητες. Αν πάρει άδεια τεχνικός με μοναδική ειδικότητα, δεν υπάρχει καθόλου βάρδια. Οι βάρδιες δεν βγαίνουν, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν ρεπό, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις και οι παραιτήσεις αυξάνονται.
Οι εγκαταστάσεις στην πλειονότητα των νοσοκομείων είναι απαρχαιωμένες, με ελλιπή συντήρηση, μεγάλα έργα ματαιώνονται. Υπάρχουν επικίνδυνες εγκαταστάσεις με φιάλες υγραερίου στα εργαστήρια, σάπια δίκτυα ατμού, ανελκυστήρες χωρίς πιστοποίηση και η λίστα δεν τελειώνει.
Διώξεις και ομηρία
Το ΕΣΥ που οραματίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ένα σύστημα που ο εργαζόμενος θα ζει με τον φόβο. Αυτό γίνεται ήδη πράξη με αυταρχικές διώξεις εργαζομένων που αντιδρούν στις πολιτικές του υπουργείου Υγείας, αλλά και κρατώντας σε ομηρία χιλιάδες εργαζομένους που έβαλαν πλάτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στις 12 Οκτωβρίου 2022 έγινε ακόμα μία κυβερνητική φιέστα, στο «Γ. Γεννηματάς», με αφορμή τα εγκαίνια των ΤΕΠ. Απέναντι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρέθηκαν οι εργαζόμενοι και στην πρώτη γραμμή ήταν η παθολόγος Αργυρή Ερωτοκρίτου. Ο Θάνος Πλεύρης είχε απαντήσει «εσείς με την ντουντούκα δεν χωράτε στον δρόμο μας». Η Α. Ερωτοκρίτου κατάλαβε λίγους μήνες αργότερα τι εννοούσε ο υπουργός. Παρότι ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία και κατέλαβε θέση Επιμελητή Β’ στον «Ευαγγελισμό», μόλις μία ημέρα μετά την τοποθέτησή της (14 Μαρτίου) κοινοποιήθηκε έγγραφο του διοικητή Αναστάσιου Γρηγορόπουλου με το οποίο την τοποθετεί στην Πολυκλινική. «Υφίσταμαι συνδικαλιστική δίωξη» δηλώνει η Αργυρή Ερωτοκρίτου στην ΑΥΓΗ και προσθέτει: «Είναι μία μετακίνηση που, εκτός από παράλογη και αντιεπιστημονική, δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς». Όπως υπογραμμίζει, ο διοικητής του «Ευαγγελισμού», παρά τις συστάσεις του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, την έστειλε σε μία κλινική, η οποία δεν είναι δημόσιο νοσοκομείο από την εποχή του Άδωνι Γεωργιάδη και έχει μετατραπεί σε ένα τακτικό εξωτερικό ιατρείο. Την ίδια ώρα, στις παθολογικές κλινικές του «Ευαγγελισμού» γίνονται μετακινήσεις και ψάχνουν άτομα να εφημερεύσουν. «Θεωρούμε ότι η μετακίνηση δεν είναι τυχαία. Έχει να κάνει με όλη την προηγούμενή μου δράση, και στο “Γ. Γεννηματάς” που ήμουν πριν λίγες μέρες εκλεγμένη στο Δ.Σ. του σωματείου και εκλεγμένη στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ» καταλήγει.
Η απάντηση της διοίκησης στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και χθες ήταν να στείλει αστυνομικούς, οι οποίοι μάλιστα ακολούθησαν τους υγειονομικούς μέχρι και το γραφείο του διοικητή, εκεί που βρήκαν κλειστές πόρτες.
Απλήρωτοι και αβέβαιοι
Στις υγειονομικές μονάδες σήμερα εργάζονται περίπου 3.000 υγειονομικοί, μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ. Δουλεύουν για έβδομο συνεχόμενο χρόνο με συνεχείς ετήσιες ανανεώσεις των συμβάσεων. Η συγκεκριμένη κατηγορία αμείβεται με χαμηλότερους μισθούς από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης, δεν λαμβάνει επιδόματα τέκνων, παραμεθόριων περιοχών, μεταπτυχιακών σπουδών κ.λπ. Δεν επιτρέπεται να κάνουν πάνω από δύο αργίες και τέσσερις νύχτες τον μήνα. Ζουν διαρκώς με τον φόβο ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους, επομένως βρίσκονται σε ένα άτυπο καθεστώς ομηρίας.
Μάλιστα, χρόνιο είναι το πρόβλημα της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων τους, καθώς δεν γνωρίζουν συγκεκριμένη ημερομηνία μισθοδοσίας. Ενδεικτικά, για τον Νοέμβριο 2022 πληρώθηκαν στις 9.12.2022, ενώ η επόμενη πληρωμή έγινε στις 28.1.2023.
Μια νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς στο «Θεαγένειο»
Ζήτημα ασφαλούς λειτουργίας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» θέτουν οι εργαζόμενοί του. Συνολικά 200 είναι οι κενές οργανικές θέσεις, με τις 100 να αφορούν τη νοσηλευτική υπηρεσία. Όπως τόνισαν οι υγειονομικοί σε πρόσφατη διαμαρτυρία τους στη διοίκηση, στις βραδινές και απογευματινές βάρδιες των κλινικών μια νοσηλεύτρια καλείται να περιθάλψει 30-40 σοβαρά ασθενείς.
Απολογίζοντας τα τρία χρόνια πανδημίας, οι εργαζόμενοι στο μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας εκτιμούν ότι η κατάσταση του ΕΣΥ είναι ακόμα χειρότερη από πριν. Όπως λέει στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος του σωματείου Βασίλης Μουρατίδης, «δυστυχώς τα προβλήματα, αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν. Πλέον το νοσοκομείο σε σχέση με τη στελέχωσή του είναι στα όρια ασφαλείας».
Οι εργαζόμενοι στο «Θεαγένειο» ακούνε την κυβερνητική ανακοίνωση για τη δημιουργία του νέου ογκολογικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη ως ακόμη μία υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα, μιας και ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ όλα αυτά εξαγγέλλονται όταν ο διαγωνισμός για το παιδιατρικό νοσοκομείο ακυρώθηκε.
Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νοσηλεύτριες περιγράφει στην ΑΥΓΗ η νοσηλεύτρια Ελένη Φυτοπούλου, η οποία, όπως λέει, «η καθημερινότητά μας είναι πολύ δύσκολη, είμαστε πλέον ελάχιστα άτομα, όλο το σύστημα δουλεύει με το φιλότιμό μας, κυρίως γιατί προτεραιότητά μας είναι ο άρρωστος. Εκεί πατάνε και δεν ενισχύουν με προσωπικό».
Αναδημοσίευση από: avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου