Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Ξεκινά να λειτουργεί Ομάδα «Ευεξίας» για άτομα με ψυχική αναπηρία

Υπεύθυνος της εθελοντικής δράσης & συντονιστής της Ομάδας «Ευεξίας» είναι ο Αναστάσιος Αρνιακός, Κοινωνικός Λειτουργός του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας»

Σύμφωνα με την πρόσφατη επισήμανση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου 2022), οι παρατεταμένες κρίσεις που βιώνει η ανθρωπότητα (κοινωνικές, οικονομικές, υγειονομικές, πολεμικές συγκρούσεις και βία) έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Και στην τοπική πραγματικότητα, τα αιτήματα και οι ανάγκες είναι πολλές, αναφέρει ανακοίνωση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας  Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων γνωστοποιώντας μία νέα εθελοντική δράση για την ψυχική υγεία, που είναι η Ομάδα «Ευεξίας», η οποία & αποτελεί πρωτοβουλία του Σωματείου Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία Π.Ε. Αχαΐας «Σθένος», σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων καθώς & την υποστήριξη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας».

Η όλη πρωτοβουλία έχει & τη στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών. Πρόκειται για μία ομαδική προσπάθεια, που περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες όπως διατάσεις, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ασκήσεις χαλάρωσης και επαφή με ανοιχτούς χώρους κοντά στη φύση, επισκέψεις σε πάρκα, χώρους άθλησης και πολιτισμού. Είναι μία ανοικτή ομάδα που συμμετέχουν πρόσωπα με ψυχικές παθήσεις, υποστηρικτές και αρκετοί εθελοντές, διαφόρων ειδικοτήτων.

Σημαντική συμβολή στην έναρξη των δραστηριοτήτων είχε η Αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων και η Διοίκηση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, καθώς παραχώρησε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις εντός του Σταδίου.

Υπεύθυνος της εθελοντικής δράσης και συντονιστής της Ομάδας «ΕΥΕΞΙΑΣ» είναι ο κ. Αναστάσιος Αρνιακός, Κοινωνικός Λειτουργός του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» (τηλ. Επικοινωνίας: 6973 629096).

Βοηθοί συντονιστή είναι οι κ.κ. Βαρβαρέσος Ανδρέας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Μακρυγιάννης Ανδρέας, Πτυχιούχος Γυμναστικής Ακαδημίας, Μαγγαφάς Παναγιώτης, Κοινωνικός Λειτουργός, Βαφειάδης Γεώργιος, Ιατρός Παθολόγος, Χαλκιόπουλος Δημήτριος και Σιδέρη Αθανασία Στελέχη Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν. (τηλ. επικοινωνίας 2610 362127- Γραφείο Ομοσπονδίας στην Ακτή Δυμαίων 5).

Στην Ομάδα «ΕΥΕΞΙΑΣ», τα μέλη, εκτός της βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης και της αναζωογόνησης, έχουν και κοινωνικά οφέλη μέσω της συνύπαρξης με άλλα πρόσωπα. Είναι τελικά μία διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοσυναισθηματικής ευεξίας που αργά και σταθερά ελευθερώνει τους συμμετέχοντες από τα δεσμά του στίγματος. Βασικά συστατικά στοιχεία αυτής της ομάδας είναι η χαρά, το μοίρασμα και η ενσυναίσθηση, πολύτιμα και τα τρία για το ευ ζην όλων μας.

Αναδημοσίευση από: thebest.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: