Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Παρέμβαση του Σωματείου μας στον Υπουργό Υγείας σχετικά με τις Μεταβολές στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας

Σχετικά με την πολυαναμενόμενη «αύξηση» του ανθυγιεινού επιδόματος στους Υγειονομικούς: Άνθρακες ο θησαυρός!

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε στους εργαζόμενους η «αύξηση» του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας με αποτέλεσμα αρκετοί να νιώθουν ότι αδικούνται.

      Το 20% των εργαζομένων παραμένει εκτός ανθυγιεινού!!!

Πολλοί εργαζόμενοι παρέμειναν εκτός επιδόματος (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Διοικητικοί, Φύλακες), ενώ θα λαμβάνουν το επίδομα κάποιες ειδικότητες στην Τρίτη κατηγορία (150€) όπως φαρμακοποιοί, Β. φαρμακείου, φυσικοθεραπευτές, ακτινοφυσικοί. Άλλοι   είδαν πολύ μικρές αυξήσεις π.χ. οι Τραυματιοφορείς, Β.Θαλάμου που λάμβαναν 150€ και με τις αλλαγές θα λαμβάνουν 165€, αύξηση μόλις 15€ μικτά  και κάποιοι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Συγκεκριμένα:

     Για το 14.5% δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αύξηση!!!

     Το 50% θα έχει αύξηση 1,7 €/ημέρα μικτά.

     Το 10% θα έχει μια αύξηση 0,5 €/ημέρα μικτά.

     Το 3.5% θα έχει μια αύξηση 2,7 €/ημέρα μικτά &

     το 2% των εργαζομένων θα έχει αύξηση 5,3 €/ημέρα μικτά.

Επίσης οι Μαίες, Επισκέπτες Υγείας, Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι, Τεχνολογοι Ιατρικών Εργαστηρίων, Χειριστές Ιατρικών Συσκευών, Παρασκευαστές,Τραυματιοφορείς, Β. Θαλάμου και Προσωπικό Καθαριότητας υποβιβάζονται  από την Α΄ στη Β΄ ή Γ΄ κατηγορία Εκθεσης Επαγγελματικού Κινδύνου.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα ΑΔΙΚΙΑΣ είναι οι ΠΕ & ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας να εντάσσονται στη Β΄ Κατηγορία με 165€  και  οι ΔΕ Β. Ακτινολόγων να εντάσσονται στη Γ΄ Κατηγορία με 150€!!!

Η ακτινοβολία και οι επιπτώσεις της  φαίνεται να τους αντιμετωπίζει διαφορετικά λόγω πτυχίου…

Στην Τεχνική Υπηρεσία όλο το προσωπικό μέχρι τώρα υπαγόταν στη δεύτερη κατηγορία(70€),τώρα υπάρχουν  διαφοροποιήσεις  με άλλες ειδικότητες να μπαίνουν στην τρίτη κατηγορία (150€), άλλες στην τέταρτη (105€)και άλλες στην Πέμπτη (70€), αλλαγές οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τις  συνθήκες εργασίας που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ίδιες.. Επίσης εξαιρούνται από το επίδομα οι Ελαιοχρωματιστές.

Στην Εστίαση όλο το προσωπικό μέχρι τώρα  υπαγόταν στη δεύτερη κατηγορία(70€), τώρα το ΥΕ προσωπικό παραμένει στα 70€, ενώ εξαιρούνται από το επίδομα οι Μάγειρες(ΔΕ).

ΟΙ ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ πληροφορικής ενώ είναι τεχνικοί εξαιρούνται από το επίδομα.

Οι ΥΕ φύλακες –νυχτοφύλακες μπαίνουν στη τρίτη κατηγορία (150€), οι ΔΕ φύλακες –νυχτοφύλακες εξαιρούνται από το επίδομα.

Η καθαριότητα από την πρώτη κατηγορία (150€) πηγαίνει στην τρίτη κατηγορία (150€)δηλ. δεν παίρνουν καμία αύξηση.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των Νοσοκομείων εξαιρούνται από το επίδομα, παρ ότι η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας πήρε αποφάσεις και μέτρα στο σύνολο των εργαζομένων χωρίς να εξαιρέσει κάποιους.

Με ποια επιστημονικά κριτήρια έγιναν αυτές οι κατηγοριοποιήσεις;;;

Και ας μη ξεχνάμε. Ότι πριν τα Μνημόνια παίρναμε 340-310€ Νοσοκομειακό Επίδομα ΟΛΟΙ οι Υγειονομικοί, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις…

Στην πανδημία εισπράξαμε πολλά χειροκροτήματα, υποσχέσεις για ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων για την κάλυψη των πολλών κενών οργανικών θέσεων και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας . ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ!

ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑ ΒΑΕ

Εναντιονόμαστε στις διχαστικές μεθοδεύσεις & αποκλεισμούς!

Απαιτούμε τον διπλασιασμό και την επέκταση

του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους Συναδέλφους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: