Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Περίεργες καταστάσεις με ακίνητα εκατομμυρίων ευρώ του «Άγιος Ανδρέας»

Τα απόνερα της προσπάθειας του ΥΕΘΑ για την παραχώρηση σε ιδιώτη του πρώην 409 στρατιωτικού νοσοκομείου προκαλούν έντονη ανησυχία στις τάξεις φορέων, οι οποίοι εκτιμούν πως είναι πλέον θέμα χρόνου την ίδια τύχη να έχουν και ακίνητα «φιλέτα» που ανήκουν ακόμα και σε ιδρύματα της περιοχής όπως το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».

Πρώτο στη λίστα εκτιμάται πως θα είναι το κτίριο της «Ζάστοβας», γνωστό και ως μπαλκόνι της Πάτρας όπου βρίσκεται παρατημένο επί 80 και πλέον χρόνια το κτίριο φάντασμα του «σανατορίου».

Το οικόπεδο θεωρείται πως είναι ένα από τα καλύτερα. Παρόλα αυτά διαχρονικά οι διοικήσεις και οι φορείς της πόλης αρνούνται να το αξιοποιήσουν παρά τις προτάσεις που έχουν γίνει για δημιουργία κατασκηνωτικών δομών ή κέντρων περιβαλλοντικών δράσεων.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως το συγκεκριμένο ακίνητο θα είναι το αμέσως επόμενο που θα οδηγηθεί στα χέρια ιδιωτών. Ο βαθμός αδιαφορίας είναι τέτοιος που για 82 χρόνια καμία διοίκηση του νοσοκομείου δεν μπήκε στον κόπο να περιφράξει την έκταση και σήμερα χρησιμοποιείται ως βοσκοτόπι.

Τα «προικιά της αδιαφορίας»

Η περίπτωση της «Ζάστοβας» όπως προκύπτει από την έρευνα του «Ν» δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, καθώς την ίδια ώρα επί δεκαετίες ρημάζουν και παραμένουν αναξιοποίητα ανεκτίμητης αξία ακίνητα που έχουν δωριστεί στο Νοσοκομείο.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί κτίριο μεγάλης αξίας το οποίο βρίσκεται κοντά στο υπουργείο Υγείας  προς την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει αφεθεί από όλες τις διοικήσεις που πέρασαν από το νοσοκομείο στην τύχη του ενώ υπήρχαν χρονιές που από τα καταστήματα τα οποία λειτουργούσαν πριν ερημοποιηθεί στο ισόγειο, δεν γινόταν καν είσπραξη ενοικίων. Η αξία του είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εμφανίζει πλέον σημάδια ερημοποίησης.

Αναξιοποίητο  και ανά πάσα στιγμή έτοιμο να πέσει σαν έρημο «φρούτο» στα χέρια ιδιωτών είναι και μεγάλης αξίας ακίνητο ιδιοκτησίας του Νοσοκομείο το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Όλγας) στην Πάτρα. Πρόκειται για κτίριο με πρόσωπο στην πλατεία αλλά αυτό δεν είχε επί δεκαετίες καμία αξία για διοικούντες και διοικούντες.

…Και airbnb

Δύο μεγάλα διαμερίσματα που βρίσκονται σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές της Πάτρας ενοικιάστηκαν πριν από λίγα χρόνια αφού πρώτα ερημοποιήθηκαν με τους προηγούμενους ενοικιαστές να «φεσώνουν» το νοσοκομείο.

Η απόφαση ενοικίασης τους – πρόκειται για διαμέρισμα 1ου και 2ου ορόφου 120 τετραγωνικών το καθένα, τα οποία είναι διαμπερή με θέα στη θάλασσα – ελήφθη από την προηγούμενη διοίκηση και έχει «γκρίζες» ζώνες.

Τα δυο διαμερίσματα ενοικιάστηκαν στο ίδιο πρόσωπο και στο συμφωνητικό προβλέπεται να τα χρησιμοποιεί για Airbnb!!! Δηλαδή το νοσοκομείο ανταγωνίζεται επιχειρήσεις της περιοχής ενώ για να γίνει η μίσθωση μέσα σε λίγες ώρες το τότε διοικητικό συμβούλιο ακύρωσε προηγούμενη απόφαση με την οποία το ένα από τα δύο διαμερίσματα μετά από σχετική κατάθεση προσφοράς είχε κατακυρωθεί σε άλλο ενδιαφερόμενο

Στα αζήτητα και αναξιοποίητο παρέμενε πολλά χρόνια ακίνητο το οποίο βρίσκεται στην Όθωνος Αμαλίας της Πάτρας. Το συγκεκριμένο κτίριο θα μπορούσε να έχει ενοικιαστεί και με αντάλλαγμα τη συντήρηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο ενοικιαστής να μην καταβάλει αντίτιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες η σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου προχωρά τη διαδικασία της μίσθωσής του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Αναδημοσίευση από: dete.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: