Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Ομιλία του Προεδρεύοντα της Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρη Μπράτη, στην χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,
       Είμαστε και σήμερα πάλι εδώ, μετά την απεργία της 6ης του Μάη, οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα, με τη δεύτερή μας απεργιακή κινητοποίηση, για να εκφράσουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του κ. Χατζηδάκη.
     Μετά το ηχηρό μήνυμα των εργαζομένων στην πρώτη απεργιακή κινητοποίηση της 6ης του Μάη, στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, σήμερα δηλώνουμε πως το νομοσχέδιο αυτό, ακόμα και αν ψηφιστεί θα καταργηθεί, θα μείνει στα χαρτιά, όπως και άλλα τέτοια νομοσχέδια στο παρελθόν.
      Η Κυβέρνηση και ο κ. Χατζηδάκης επιμένουν, μέσα από τα ΜΜΕ και τη Βουλή, να παραπληροφορούν την ελληνική κοινωνία για τα «θετικά», δήθεν, σημεία του νομοσχεδίου.
  • Ενός νομοσχεδίου που καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξάνει τον ημερήσιο χρόνο από 8 σε 10 ώρες, 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου και στη χώρα μας από την Κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1920!!! Ταυτόχρονα, καταργεί και την Κυριακάτικη αργία σε ένα σωρό κλάδους και επιχειρήσεις και έτσι ο εργαζόμενος δεν θα γνωρίζει πια, ποιος είναι ο εργάσιμος κι ο ελεύθερος χρόνος του. Θα είναι ένας εργαζόμενος – λάστιχο, με περισσότερες ώρες εργασίας, με λιγότερη αμοιβή, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με πρωτοφανή ανασφάλεια. Ένας εργαζόμενος γρανάζι της μηχανής, που θα δουλεύει ασταμάτητα.
  • Για να πετύχει  τις  σαρωτικές  αλλαγές  στα εργασιακά   ο κ. Χατζηδάκης, που γίνονται κατ’ επιταγήν του ΣΕΒ και των εργοδοτών, νομοθετεί, την πλήρη, σχεδόν, κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία.  Παραβιάζει ασύστολα τις συνταγματικές διατάξεις για την ελεύθερη ίδρυση και λειτουργία των συνδικάτων, χωρίς άδεια του κράτους, και καθιερώνει πρωτοφανή εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος στην απεργία. Πέρα από το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων, καθιερώνει την υποχρεωτική διαμεσολάβηση με ταυτόχρονη αναστολή της απεργίας, μέχρι ο διαμεσολαβητής να καταλήξει σε απόφαση. Καταργεί έτσι τις διατάξεις του Ν. 1264/82 που προβλέπουν ότι η απεργία δεν αναστέλλεται, κατά τη διάρκεια της διαμεσολάβησης.
  • Καθιερώνει, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας και το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης εργασίας στο 1/3 των εργαζομένων, κάτι που σημαίνει, επί της ουσίας, ότι η απεργία καταργείται. Ταυτόχρονα, θεσπίζει την προστασία της απεργοσπασίας, δίνει η δυνατότητα στον εργοδότη να μεταθέτει τα συνδικαλιστικά στελέχη (ενώ ως τώρα δεν μπορούσε), καταργεί την προστασία από τις απολύσεις και καταργεί το άρθρο 15 του Ν. 1264/82 για την Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών.
  • Καταργεί την αυτόνομη λειτουργία των συνδικάτων θέτοντας ένα σωρό όρους και προϋποθέσεις, που αν δεν τις τηρούν, δεν θα μπορούν να υπογράφουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν θα μπορούν να απεργούν, δεν θα προστατεύονται από τις απολύσεις. Χτυπά την ίδια τη δημοκρατία, στα συνδικάτα, με την ηλεκτρονική συμμετοχή στις ψηφοφορίες για την απεργία. Ακυρώνει, έτσι, τον ζωντανό δημοκρατικό διάλογο, τη ζύμωση και τη σύνθεση που γίνεται στις Γενικές Συνελεύσεις. Ο κ. Χατζηδάκης και η Κυβέρνηση της Ν.Δ. καταργούν τον προοδευτικότερο και δημοκρατικότερο νόμο στην Ευρώπη, για τα εργασιακά τον Ν. 1264/82.
  • Αυξάνει τις υπερωρίες μέχρι 3 ώρες ημερησίως και ως 150 ανά έτος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θα καλείται να απασχολείται «νόμιμα», μέχρι και 60 ώρες την εβδομάδα στο πενθήμερο και μέχρι 66 ώρες στο εξαήμερο, χωρίς, φυσικά, καμία πρόβλεψη για αύξηση της αμοιβής. Το αντίθετο. Με μείωση της αμοιβής από τις 120-150 ώρες υπερωρίας.
  • Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Χατζηδάκης στρώνουν το χαλί στους εργοδότες για ανεξέλεγκτη χρήση των υπερωριών, για μείωση των θέσεων εργασίας και των αμοιβών. Οι εξαντλητικές υπερωρίες θα εξουθενώσουν τους εργαζόμενους, θα αυξήσουν τα εργατικά ατυχήματα και θα περιορίσουν στο ελάχιστο την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.
  • Καταργεί το ΣΕΠΕ, απομακρύνοντάς το από το Υπουργείο Εργασίας, με τη δήθεν αναβάθμιση του σε ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενος την πολιτική του ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Η εκχώρηση, δε, από το ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ της διαδικασίας «διαμεσολάβησης» θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στους εργαζόμενους, προς όφελος των εργοδοτών. Η ιδεοληπτική εμμονή της Κυβέρνησης και του κ. Χατζηδάκη, να καταργήσουν το ΣΕΠΕ, εκτός του ότι αντίκειται στην 81 Δ.Σ.Ε. και σε άλλες διεθνείς συμβάσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας, θα αποτελέσει και την ταφόπλακα για την κοινωνική του φυσιογνωμία και την προάσπιση των εργασιακών σχέσεων.
  • Χρέος μας είναι να μην επιτρέψουμε να μας επαναφέρει στον προηγούμενο αιώνα.
  • Χρέος μας είναι να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ψήφιση του νομοσχεδίου.
  • Χρέος μας είναι ακόμα και αν ψηφιστεί να αγωνιστούμε για να ανατραπεί.
  • Το χρέος αυτό το οφείλουμε στην ιστορία μας, αλλά κυρίως στη νέα γενιά, για την οποία δεν πρέπει να επιστρέψουμε να γίνουν οι εργασιακές της σχέσεις ζούγκλα και κόλαση.
  • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και την απεργία.
  • Κάτω τα χέρια από το ΣΕΠΕ
  • Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας
      Όσοι λένε ότι, δήθεν, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αφορά στο Δημόσιο Τομέα, θυμίζω την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες της εβδομάδα σε 40 ώρες, που έγινε μέσα σε μια νύχτα το 2010, καθώς και τον Νόμο 3865/10 για τις περικοπές στο Δημόσιο (νόμος που ακολούθησε τον Ν.3863/2010 για τον ιδιωτικό τομέα). Θέλω να επισημάνω, επίσης, πως με την αρρύθμιστη τηλεργασία, που ισχύει τα τελευταία χρόνια στο Δημόσιο, χωρίς να έχει κατοχυρωθεί ακόμα το δικαίωμα της αποσύνδεσης, η σύγχυση μεταξύ ελεύθερου και εργάσιμου χρόνου είναι τεράστια, όπως και η παραβίαση του εργασιακού ωραρίου.
Ε! δεν θα τους αφήσουμε!!!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
      Από όλα τα παραπάνω αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι το αντιλαϊκό και αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εργοδοσίας και του ΣΕΒ. Ουσιαστικά νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που επικρατεί στον Ιδιωτικό Τομέα. Την ψήφισή του είχε προαναγγείλει ένα χρόνο πριν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όταν  στις 13 Μαΐου 2020 δήλωνε:
«8ωρο, ποιο 8ωρο; Αυτά είναι, πλέον, ξεπερασμένα».
Η Κυβέρνηση προχωρά το αντιμεταρρυθμιστικό και νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της βήμα – βήμα και με συνέπεια.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩ, οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Το αντεργατικό νομοσχέδιο ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!
                                                                                                     Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: