Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Προθεσμία έως τον Δεκέμβριο για έξοδο στη σύνταξη νωρίτερα, με έξτρα πλασματικό χρόνο 150 ημερών

       Περιθώριο έως τον Δεκέμβριο έχουν όσοι ασφαλισμένοι έχουν φτάσει στο 67ο έτος της ηλικίας τους αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο για να βγουν σε σύνταξη. Πλέον μπορούν να κάνουν χρήση του επιπλέον πλασματικού χρόνου ασφάλισης 150 ημερών που παρέχει ειδική διάταξη του ν.4921/2022.
     Ωστόσο θα πρέπει να βιαστούν, καθώς από το νέο έτος δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την αναγνώριση των 150 ημερών και θα πρέπει να συμπληρώσουν τις 4.500 ημέρες που απαιτούνται για να λάβουν την κύρια σύνταξή τους είτε συμπληρώνοντας ένσημα εργασίας, είτε καταφεύγοντας στη λύση της προαιρετικής ασφάλισης, υποβάλλοντας αίτηση στον ΕΦΚΑ.
     Η χρήση των 150 ημερών ή 6 μηνών από πλασματικό χρόνο ασφάλισης, αφορά όσους έχουν ήδη έως 4.350 ημέρες ασφάλισης, ή 14 έτη και 6 μήνες και χρειάζονται έως 150 μέρες (ή 6 μήνες) για να συμπληρώσουν 4.500 ημέρες (ή 15 έτη) για να πάρουν πλήρη σύνταξη στο 67ο έτος.
     Πάντως όπως υποστηρίζουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, η ευνοική αυτή διάταξη του έξτρα πλασματικού 6μήνου έχει τρία σημαντικά «αγκάθια»:
  • Για να αξιοποιήσει κάποιος τη δυνατότητα αναγνώρισης, δεν θα πρέπει να έχει υποβάλει νωρίτερα αίτηση συνταξιοδότησης. Θα μπορούσε να συμπεριλάβει και εκείνους που έχουν καταθέσει την αίτηση και πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις
  • Με δικαιούχους μόνο όσους δεν έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης και επίσημης καταμέτρησης του χρόνου ασφάλισης από τον φορέα, είναι αδύνατον να διαπιστωθεί αν έχει ή δεν έχει ο ασφαλισμένος τις 4.350 ημέρες που απαιτούνται για την αναγνώριση. Εφόσον λοιπόν η διαδκασία καταμέτρησης «τρέξει» μετά την αίτηση συνταξιοδότησης, θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος και θα καθυστερήσει την όλη διαδικασία απονομής, ιδίως αν ο ασφαλισμένος έχει διαδοχική ασφάλιση
  • Η διάταξη αφορά μόνο όσους συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας μέχρι 31-12-2022 και όχι εκείνους που μπαίνουν στα 67 από 1-1-2023 κι έπειτα.
Οι προϋποθέσεις για την εξαγορά
      Για την εξαγορά του έξτρα χρόνου ασφάλισης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν εισφορά 20% επί του κατώτατου μισθού των 713 ευρώ, δηλαδή 142,6 ευρώ το μήνα και συνολικά έως 855 ευρώ για 6 μήνες.
    Οι ασφαλισμένοι, για να κάνουν χρήση της διάταξης για τις 150 ημέρες θα πρέπει:
  • Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31/12/2022
  • Να έχουν πραγματοποιήσει συνολικά τουλάχιστον 4.350 ημέρες πραγματικής ασφάλισης αθροιστικά σε έναν ή περισσότερους φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ
  • Να έχουν διακόψει οριστικά την απασχόληση/δραστηριότητα και την πραγματική ή προαιρετική ασφάλιση
  • Να μην έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης
  • Να μην έχουν συνταξιοδοτηθεί από καμία πηγή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
  • Να μη δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία
  • Να μην έχουν αναγνωρίσει πάνω από πέντε έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης.
Νωρίτερα στη σύνταξη με τα πλασματικά
     Αν ο ασφαλισμένος χάσει την προθεσμία για το 6μηνο του ΕΦΚΑ, μπορεί να κάνει αίτηση αναγνώρισης και εξαγοράς έως τριών πλασματικών ετών, ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης.
     Στον ιδιωτικό τομέα όσοι υποβάλουν αίτηση εξαγοράς πλασματικών ετών, θα λάβουν πράξη καταλογισμού οφειλής σε 6 μήνες και το ποσό θα πρέπει να το αποπληρώσουν εφάπαξ ή σε δόσεις.
     Στο Δημόσιο, οι ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εξαγορά πλασματικών και να πληρώσουν όποτε θέλουν, πριν ή μετά τη συνταξιοδότηση. Το κόστος της εξαγοράς εξισώθηκε στο 20% από 1/1/2020 και για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαν να εξαγοράζουν πλασματικά φθηνότερα.
Αναδημοσίευση από insider.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: