Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Κέντρο Υγείας “Αγ. Αλεξίου”: Kαταγγελία για την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγείας

      Τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Βόρειου Τομέα Πατρών (Αγ. Αλέξιος) προκάλεσε η απόφαση της 6ης ΥΠε να μετακινήσει τη μοναδική παιδοψυχίατρο στο Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πατρών.
 Στην ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναφέρει:
      Η συνεχής υποβάθμιση απαξίωση και κατάργηση σημαντικών υπηρεσιών που υφίσταται το Κέντρο Υγείας Βόρειου Τομέα Πατρών, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις δηλώσεις του Υπουργείου Υγείας για ενίσχυση του έργου και του ρόλου της ΠΦΥ.  Η αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγείας που επί δεκαετίες παρείχε σημαντικές υπηρεσίες σε παιδιά όχι μόνο των Πατρών αλλά ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας  δεν τιμά κανέναν. Η μετακίνηση της μοναδικής παιδοψυχιάτρου με πρόσχημα τις υπηρεσιακές ανάγκες, προκειμένου να λειτουργήσει η παιδοψυχιατρική κλινική του Καραμανδανείου νοσοκομείου,  είναι εις βάρος εκατοντάδων περιστατικών παιδιών που παρακολουθούνταν  από το συγκεκριμένο κέντρο επί σειρά ετών και επιπλέον στερεί το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών σε νέους ασθενείς.
     Η προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε να  λειτουργήσει η παιδοψυχιατρική κλινική δίχως να έχει διασφαλιστεί η επαρκής στελέχωσή της από το απαραίτητο  ιατρικό προσωπικό αλλά  βασιζόμενη σε μετακινούμενους ιατρούς από άλλες δομές, οδήγησε σε αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγείας του ΚΥ Βόρειου Τομέα Πατρών. Η εσφαλμένη  τακτική της διοικήσεως της 6ης Υ.Πε. να αναστείλει την λειτουργία  μιας άκρως επιτυχημένης  και απαραίτητης δομής με πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο και  όφελος , δεν υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο παρά μόνο τους φωτογραφιζόμενους που έκοβαν τις κορδέλες στα εγκαίνια της κλινικής!
     Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε  η μετακινούμενη  παιδοψυχίατρος του ΚΥ Βόρειου Τομέα Πατρών ότι  της οφείλονται αρκετά ρεπό ανάπαυσης ,υπόλοιπο άδειας του 2020 , ολόκληρη του 2021 και 2022. Ο επικρατούντας παραλογισμός ότι οι ιατροί δεν χρίζουν ανάπαυσης και θα πρέπει να εργάζονται αδιάλειπτα σε συνθήκες υπεργασίας και υπερεφημέρευσης (13-14 εφημερίες),  ίσως  οδηγήσει σε παραιτήσεις άκρως απαραίτητων και δυσεύρετων ιατρικών  ειδικοτήτων, αποδυναμώνοντας περαιτέρω το δημόσιο σύστημα υγείας σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα. Τότε ποιος θα φέρει την ευθύνη;
     Επιπρόσθετα, κανείς δεν αμφιβάλει ότι είναι άκρως απαραίτητη και  επιτακτική η αναγκαιότητα λειτουργίας της παιδοψυχιατρικής κλινικής του Καραμανδανείου Νοσοκομείου  για την περιοχή , αρκεί να στηρίζεται σε επαρκή σχεδιασμό και μέριμνα εκ της διοικήσεως της 6ης Υπε  που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη και ορθή  λειτουργία της στηριγμένη σε δικό της προσωπικό.
     Απαιτούμε την άμεση  ανάκληση της απόφασης μετακίνησης της παιδοψυχιάτρου και την  επαναλειτουργία του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγείας καθώς και την άμεση ενίσχυση του ΚΥ με επιστημονικό προσωπικό λογοθεραπείας και εργοθεραπείας που θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου υγείας προς όφελος των πολιτών.
Αναδημοσίευση από politeianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: