Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Δείτε τι περιλαμβάνει η δωρεά – μαμούθ του Αθ. Στεφανόπουλου στο Νοσοκομείο μας.

      Ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα της εποχής μας για όσους υποστηρίζουν ότι η οικονομική ευμάρεια συνδυάζεται με την κοινωνική προσφορά και ότι αυτοί που την έχουν μπορούν μέσα από τις ενέργειες τους να ωθήσουν μια κοινωνία προς τα εμπρός.  
 Μετά από την διάσωση του πατρικού σπιτιού του Κωστή Παλαμά στην οδό Κορίνθου (κάτι που η πόλη δεν είχε κατορθώσει επί σειρά ετών), μετατρέποντας το σε «Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά», μετά από την αγορά της Αγγλικανικής Εκκλησίας (έχουν ξεπεραστεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σύμφωνα με πληροφορίες και η ανακαίνιση του κτιρίου και του χώρου θα προχωρήσει) και μετά από την επένδυση στην ξενοδοχειακή μονάδα της Όθωνος Αμαλίας αναδιαμορφώνοντας την και προσφέροντας θέσεις εργασίας, ο ομογενής επιχειρηματίας προχώρησε σε μία τόσο γενναιόδωρη ενέργεια.        
Θα σώσει ζωές
     Η προσφορά των 3,5 εκατομμύριων ευρώ για την ανέγερση ενός νέου κτιρίου στο νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα, σε συνδυασμό με την προμήθεια εξοπλισμού και την εγκατάσταση ενός πλήρους συστήματος τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT) και G-CAMERA SPECT-CT, είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του νοσοκομείου, αλλά και αποτελεί σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Τι είναι το PET/CT
     Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ιατρικές ιστοσελίδες η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων/υπολογιστική τομογραφία (PET/CT) είναι ένα υβριδικό σύστημα, μια σύγχρονη μέθοδος μοριακής απεικόνισης, η οποία βρίσκει πολλές εφαρμογές στην καρδιολογία, τη νευρολογία και κυρίως την ογκολογία.
     Για τη διενέργεια της εξέτασης μετά τη χορήγηση κατάλληλου ραδιοφαρμάκου, ο εξεταζόμενος υποβάλλεται αρχικά σε απεικόνιση χαμηλής δόσης CT και διαδοχικά σε ΡΕΤ.
     Τα δεδομένα των δύο απεικονίσεων αποστέλλονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και με τη βοήθεια λογισμικού οι εικόνες PET και CT συντίθενται, ώστε τελικά να ληφθούν οι PET/CT εικόνες και να διενεργηθεί η ανάγνωσή τους. Αξιοσημείωτη είναι οι υψηλής λεπτομέρειας εικόνες σε τρία επίπεδα και η μεγάλη διακριτική ικανότητα του συστήματος.
Προσφορά και στο ΠΓΝΠ
     Παρόμοιο μηχάνημα υπάρχει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας το οποίο εγκαταστάθηκαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα και πάλι μέσα από μία γενναιόδωρη δωρεά  ιδιώτη, της Ελένης Διγενοπούλου – Ζαφειροπούλου, μιας Πατρινής ευεργέτιδας που έχει δείξει σημαντικό κοινωνικό έργο στην πόλη.
     Το σύστημα βέβαια που θα προσφέρει στον νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα ο ομογενής επιχειρηματίας θα είναι πιο εξελιγμένο και σύγχρονο τεχνολογικά, βασισμένο στα πρόσφατα επιτεύγματα της τεχνικής ακτινοδιάγνωσης της πυρηνικής ιατρικής.
Γ. Καρβέλης: Σημαντική δωρεά
     Η διοίκηση του νοσοκομείο  έχοντας κάνει δεκτή την προσφορά του Αθανάσιου Στεφανόπουλου στην τελευταία της συνεδρίαση και έχει ήδη διαβιβάσει τα απαραίτητα έγγραφα στην 6η ΥΠΕ και όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες να προχωρήσει στην διοργάνωση μιας εκδήλωσης – παρουσίασης προς τιμή του δωρητή, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί και συνέντευξη τύπου.
     Από την πλευρά του ο  διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης  που ενημερώθηκε για το θέμα και έστειλε ήδη τα απαραίτητα υπηρεσιακά έγγραφα προς ενημέρωση του υπουργείου μιλώντας στο «Νεολόγο», ανέφερε τα εξής: «Είναι σίγουρα μια σημαντική δωρεά προς το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα.  Κάθε δωρεά προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι καλοδεχούμενη. Εύχομαι να υλοποιηθεί και να βοηθηθούν οι πολίτες μέσα από αυτή».
Τι περιλαμβάνει η δωρεά
     Η δωρεά προς το Γ.Ν Άγιος Ανδρέας θα γίνει μέσω του ιδρύματος «Κωστή Παλαμά» που έχει συστήσει ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος. Το σύνολο της δωρεάς υπολογίζεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει:
1. Προμήθεια εξοπλισμού και δη την εγκατάσταση ενός πλήρους συστήματος τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT) και G-CAMERA SPECT-CT (με όλα τα παρελκόμενα).
2. Ανέγερση νέου κτιρίου 414,00τ.μ περίπου με όλες τις απαιτούμενες οικοδομικές και Η/Μ εργασίες και εγκαταστάσεις, καθώς και τη σύνδεση αυτού με το κτίριο “ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ, ΜΕΘ-ΤΕΠ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ”.
Συμπεριλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες μελέτες που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και όλες οι προβλεπόμενες άδειες οικοδομικών εργασιών και λειτουργίας του εργαστηρίου. Επιπλέον, περιλαμβάνεται και ο απαραίτητος εργαστηριακός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός.
3. Προμήθεια όλου του αναγκαίου εξοπλισμού για το εργαστήριο Hot Lab του τμήματος PET-CT.
4. Σύστημα Διαχείρισης και Αποθήκευσης Ιατρικών Εικόνων PACS Ultima
Το συνολικό κόστος της δωρεάς εκτιμάται στα 3.561.500,00€ και θα παραδοθεί στο ΓΝΠ σε πλήρη λειτουργική κατάσταση με το κλειδί στο χέρι (turn key project).
    Να σημειωθεί ότι το PET/CT αποτελεί ένα από τα ακριβότερα μηχανήματα στο χώρο της υγείας, δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και θα εξυπηρετήσει ογκολογικούς ασθενείς οι οποίοι μέχρι τώρα ή ανέμεναν μεγάλο χρονικό διάστημα ή αναγκάζονταν να μεταβούν στην Αθήνα για την συγκεκριμένη εξέταση.
     Η λειτουργία του μηχανήματος, θα μειώσει τους χρόνους αναμονής που απαιτούνται προκειμένου οι ασθενείς να υποβληθούν στην εξέταση (αντίστοιχος εξοπλισμός και όχι τελευταίας τεχνολογίας υπάρχει στο ΓΠΝΠ με μήνες αναμονής για εξέταση) και θα εξυπηρετήσει συνανθρώπους μας όχι μόνο από την Αχαΐα, αλλά και από την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και τα Ιόνια Νησιά.
     Να σημειωθεί ότι, η δωρεά του Πατρινού ομογενή Αθανάσιου Στεφανόπουλου, έγινε δεκτή κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας», υπό την προεδρία του Ηλία Θεοδωρόπουλου, ο οποίος στην εισήγησή του, όπως αυτή αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» τόνισε μεταξύ άλλων πως:
      «Είναι χρέος όλων μας να ολοκληρωθεί έγκαιρα και άρτια η τεράστια αυτή δωρεά όχι μόνο προς όφελος του νοσοκομείου μας, καθώς θα προκύψουν σημαντικά οφέλη μέσω των εξετάσεων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά κυρίως έναντι των συνανθρώπων μας, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα για πιο σύντομη διάγνωση με υπερσύγχρονα και αξιόπιστα μηχανήματα».
Νεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: