Η συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη εφαρμογής της διάταξης που έθεσε σε αναστολή εργασίας περίπου 7.500 ανεμβολίαστους υγειονομικούς, βρίσκει σχεδόν τους μισούς από αυτούς να εργάζονται στα πόστα τους, έστω και προσωρινά. Η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της, που έχουν σαρώσει επιδημιολογικά τη χώρα από την αρχή του έτους, μολύνοντας το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, αποτέλεσε το “διαβατήριο” επιστροφής στην εργασία των περισσότερων, δίνοντας “ανάσα” τουλάχιστον έξι μηνών στους ίδιους και στις οικογένειές τους, αλλά και στο σύστημα υγείας. Οι περισσότεροι μάλιστα, έχουν επιστρέψει δύο φορές, μέσω επαναμολύνσεων, ενώ αρκετοί ακόμα και τρεις φορές, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να καλύψουν σχεδόν το σύνολο της περιόδου αναστολής.
Μεταξύ αυτών και η Εύα Βικία, η συντονίστρια της Πανελλήνιας Ομάδας Επαγγελματιών Υγείας (ΠΟΕΥ), η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” της Θεσσαλονίκης ανελλιπώς, από τον περασμένο Οκτώβριο, έχοντας μείνει εκτός εργασίας μόνο για τις πρώτες 50 μέρες της αναστολής.
“Νόσησα πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου 2021 και επέστρεψα στη δουλειά. Νόσησα ξανά τον Μάρτιο και τώρα τρίτη φορά πριν από μια εβδομάδα, αυτή τη φορά ελαφρά, μόνο με πονοκέφαλο και καταρροή. Τώρα είμαι πίσω στη δουλειά με τρίτη νόσηση”, λέει και δεν κρύβει πως αρκετοί συνάδελφοί της έχουν ακολουθήσει την ίδια πορεία. Ωστόσο, προσθέτει, υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν νοσήσει και έτσι δεν έχουν επιστρέψει ούτε μία μέρα στη δουλειά τους, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 μέχρι σήμερα. “Το ότι εγώ νόσησα, είναι εντελώς τυχαίο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν νόσησαν ποτέ και κανένας δεν έψαξε γιατί. Θα ήταν άδικο για αυτούς να πω ότι εγώ εργάζομαι κάτω από αυτές τις συνθήκες, που για μένα είναι σαν να περνάω αναστολή διπλά. Από το κλίμα, το συναίσθημα, από το ότι δεν έχω τη θέση μου. Μου άλλαξαν δύο φορές τη θέση”, σημειώνει.
Η κατάσταση “βόλεψε” το σύστημα
Σύμφωνα με την εικόνα που έχει σχηματίσει η ίδια – καθώς δεν έχει πρόσβαση στα επίσημα στοιχεία – σε ένα σύνολο 7.500 υγειονομικών σε αναστολή, περίπου 4.000 έχουν απορροφηθεί μέσω της νόσησης από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα. Κάποιοι παρατείνουν το διάστημα παραμονής μέσω αναρρωτικών αδειών και άλλων μέσων, ενώ οι επαναμολύνσεις δίνουν τη δυνατότητα νέας επιστροφής μετά το εξάμηνο. “Το σύνηθες είναι οι δύο επιστροφές, ενώ πολλοί έχουν και τρεις όπως εγώ”, λέει, προσθέτοντας πως η κατάσταση αυτή “βόλεψε” το σύστημα, που μπόρεσε να εξυπηρετηθεί, παρόλο που στον νόμο δεν αναφέρεται τι γίνεται αν κάποιος νοσήσει δύο ή και τρεις φορές.
“Το σύστημα έχει εργαζόμενους με εμπειρία για να δουλέψει. Άλλο να δουλεύω εγώ που έχω 23 χρόνια στο νοσοκομείο και άλλο μια κοπέλα που προσλήφθηκε για τρίμηνο και μόλις μπήκα είδα ότι μου έχει καταστρέψει όλο το σύστημα. Οι τρίμηνες συμβάσεις δεν μπορούν να καλύψουν θέσεις ενός έμπειρου εργαζόμενου. Τους βάζουν στα επείγοντα, καλύπτουν άλλες ανάγκες. Ένα παιδί με τρίμηνο, δεν μπορεί να καλύψει θέση στο Τμήμα Προμηθειών. Ούτε τη δική μου θέση του προϊσταμένου”.
Μια δεύτερη παράμετρος της εξέλιξης, όπως επισημαίνει η κ. Βικία, είναι και το “ξεφούσκωμα” των αντιδράσεων. “Αυτό βόλεψε πάλι την κυβέρνηση. Όταν παίρνεις μισθό δεν αντιδράς, δεν παλεύεις για αυτό που σού στέρησαν, Είσαι βολεμένος και για λίγο καιρό υπάρχει ησυχία”, λέει και ευελπιστεί ότι η συγκέντρωση που διοργανώνεται το απόγευμα της Πέμπτης στο Λευκό Πύργο θα έχει κόσμο, έπειτα από καιρό.
Οι προσφυγές
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις δικαστηρίων της Πάτρας και της Τρίπολης για την πληρωμή του μισού μισθού σε δύο γιατρούς που προσέφυγαν, και σε ερώτηση αν θα ακολουθήσουν ομαδικές αγωγές, η συντονίστρια της ΠΟΕΥ υποστηρίζει πως επρόκειτο για ειδικές περιπτώσεις που επελέγησαν από τους δικηγόρους γιατί οι προσφεύγουσες γιατροί ήταν σε δεινή κατάσταση. Την ίδια ώρα, έχουν εκδικαστεί πολλές αγωγές χωρίς να υπάρχουν ακόμα αποφάσεις. Μεταξύ αυτών, και η αγωγή που έκανε η ίδια κατά της διοίκησης του νοσοκομείου, η οποία εκδικάστηκε στις 30 Νοεμβρίου και η απόφαση ακόμη αναμένεται.
Στο προσεχές διάστημα, γιατροί μέλη της Ομάδας θα καταθέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και της διάταξης για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων. Η αγωγή θα στηριχθεί, όπως λέει, αφενός στην αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων (νοσούν και οι εμβολιασμένοι) και αφετέρου στην ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί λόγω της παρατεταμένης αναστολής.
Παράλληλα, η Ομάδα, έχει συγκεντρώσει αποφάσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης από πολλούς φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όμοροι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως ο Δήμος Δράμας.
Νέου τύπου υποχρεωτικότητα από τον Οκτώβριο;
Έπειτα από την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επανεξετάσει το θέμα της αναστολής πριν το τέλος του χρόνου, η κ. Βικία εκτιμά πως το μέτρο θα επεκταθεί, με μια νέου είδους υποχρεωτικότητα, με αφορμή τα νέα εμβόλια.
Αναδημοσίευση από politeianews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου